ŠOKANTAN VIDEO Prlić u Haagu: HDZ i HVO su klerofašisti! Vi ih trebate kazniti!

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne potkraj 2001. godine boravio je u Haagu gdje je dao iskaz istražiteljima Haškog suda.

Iskaz je dao u jednom hotelu u Haagu, u nazočnosti odvjetnika, uz prevoditeljicu (od koje, jasno je iz videa, Prlić zna bolje engleski). Iskaz je trajao nekoliko dana, a Prlić daje žestoke, javnosti dosad nepoznate izjave.

Haškim istražiteljima je ispričao zašto je ušao u HDZ i zašto je napustio tu stranku, za koju kaže da je i u ratno i poratno doba imala ‘snažnu primjesu klerofašističkih elemenata’.

“U HDZ sam ušao onda kada se Hrvatska demokratska zajednica javno obvezala, i međunarodno i Republika Hrvatska, da će se graditi etnički snošljiva Bosna i Hercegovina. Zato sam pristupio toj stranci.”

U nastavku Prlić govori zašto je ostao u toj stranci, aondaa naglašava zašto je napustio HDZ:

“Već sam rekao, a opet ponavljam, da su te snage u toku rata i nakon rata imale snažnu primjesu klerofašističkih elemenata. Svjestan činjenice da sam odmah protiv sebe dobio i Crkvu i ostale, ali to me ne interesira. Ja želim u toj borbi, ne pobijediti, nego želim izvesti i moj narod i Bosnu i Hercegovinu, na put koji je moguće. Te fašiste vi trebate kazniti i ja ću reći koje su to snage….”

U nastavku iskaza Prlić govori kako izgleda spirala zločina u BiH, objašnjava da on nema odgovornosti: “Ja nisam bio nije bio politički vođa, ja nisam pripadao vojnoj vlasti, nisam imao nikakvu ulogu u civilnoj izvršnoj lasti, objašnjavao je istražiteljima Prlić, prenosi maxportal.hr

Prlić podiže prst i haškim istražiteljima kaže: “To su fašisti! Vi ih trebate kazniti! “

Prlić je bio redovni profesor na sveučilištu u Mostaru, a 1989. postao je potpredsjednik Izvršnog vijeća (Vlade) socijalističke BiH, a krajem 1990. v.d predsjednika Izvršnog vijeća.

U svibnju 1992. Mate Boban ga je imenovao za načelnika financijskog odjela HVO-a, a 14. kolovoza iste godine za predsjednika HVO-a – vrhovnog izvršnog, upravnog i obrambenog organa Herceg-Bosne.

U studenom 1993. imenovan predsjednikom Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Formiranjem zajednički tijela vlasti postao je potpredsjednik vlade i ministar obrane Republike Bosne i Hercegovine, a u tpj Vladi bio je zamjenik predsjednika  i ministar obrane  od 1994. do 1996., a ministar vanjskih poslova BiH od siječnja 1996. do veljače 2001.

U vrijeme kad je nastao ovaj video Prlić je, nakon neuspjeha na izborima u HDZ-u, osnovao Proeuropsku stranku i doživio debakl na izborima.

Prlić je zajedno s petoricom bivših čelnika Herceg-Bosne – Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Slobodanom Praljkom, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem – u pritvoru od 5. travnja 2004. godine.

U prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi Prliću je izrečena kazna od 25 godina zatvora, Stojiću, Praljku i Petkoviću 20, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora.

U tijeku je žalbeni postupak.

Facebook Comments

3 komentara na “ŠOKANTAN VIDEO Prlić u Haagu: HDZ i HVO su klerofašisti! Vi ih trebate kazniti!”

  1. Jozo Brkić napisao:

    koja sotona je ovoga luđaka okotila?

  2. Zoran Adzic napisao:

    Sve je to droga kriva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
POTPUNI DEBAKL HRVATSKE U ESTONIJI!

PRIJATELJSKA UTAKMICA (VIDEO) POTPUNI DEBAKL HRVATSKE U ESTONIJI! Nakon gola u prvoj minuti, Vatreni primili dva komada samoj završnici Bila...

Close