Tužno sjećanje na poginule Virovitičane u Brusniku

Danas je u selu Brusnik nedaleko Pakraca održana komemoracija za 12 poginulih pripadnika 127. virovitičke brigade koji su zarobljeni i mučki ubijeni tijekom neuspjelog pokušaja oslobođenja tog sela. Na komemoraciji su prisustvovali visoki državni dužnosnici, kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave među kojima su Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik i član saborskog odbora za ratne veterane, Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Darko Žužek, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Damir Marenić i Vlasta Honjek-Golinac, zamjenici gradonačelnika Grada Virovitice, Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca, Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika i Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice.

Tijekom uvodnog govora Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice, upoznao je prisutne s tijekom operacije oslobođenja sela Brusnik koja je započela u ranu rozu 29. prosinca 1991. godine tijekom koje je nestalo, a nakon toga mučeno i ubijeno od strane neprijatelja, 12 pripadnika 127. virovitičke brigade. Napomenuo je da se komemoracija održava na dan 10. siječnja s obzirom na to da su tek tog dana suborci ubijenih razmjenom došli do njihovih posmrtnih ostataka, te da je to bio najveći gubitak te brigade tijekom Domovinskog rata.

Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca, upozorio je da moramo prenositi istinu o Domovinskom ratu i njegovom karakteru te da ne smijemo dopustiti da drugi izvrću činjenice te govore neistine događanjima tijekom početka devedesetih.

Okupljenima se prije svečanog polaganja vijenaca obratio i Josip Đakić predsjednik HVIDRA-e Republike Hrvatske, saborski zastupnik i član saborskog odbora za ratne veterane. Podsjetio je da je naša zajednička dužnost sjećati se svih stradalnika Domovinskog rata te je zatražio da se procesuiraju odgovorni za ratne zločine koji i danas slobodno hodaju, ne samo Pakracom, nego i Vukovarom, Škabrnjom i ostalim dijelovima Hrvatske. Podsjetio je da se zakon o aboliciji i oprostu ne odnosi se na one koji su činili ratne zločine te da još uvijek nije kasno da se odgovorni procesuiraju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić rekao je da se s dubokom tugom, ali i ponosom, danas prisjećamo prijatelja i suboraca koji su položili svoj život za slobodu, braneći dom svojih predaka. Napomenuo je da su branitelji dali svoje živote za ostvarenje tisućljetnog sna hrvatskog naroda.

Komemoracija u Brusniku završena je molitvom koju je predvodio mons. Matija Juraković, župnik u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu.

Sjećanje na poginule pripadnike MUP-a na Kalvariji

Nakon komemoracije u Brusniku, položeni su vijenci i upaljene svijeće i za petoricu poginulh pripadnika MUP-a koji su u prosincu 1991. godine  poginuli na ulazu u pakračku Ulicu Kalvarija.

Hrvoje Gjulić / compas.com.hr

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Comments

comments

Jedan odgovor na “Tužno sjećanje na poginule Virovitičane u Brusniku”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH

Read previous post:
‘Žalosno da naša javna televizija i država sufinanciraju priče koje ponižavaju udovice branitelja’

“Žalosno da naša državna televizija i država na neki način sufinancira takve priče o nama i o Domovinskom ratu. Pred...

Close