U Sinju obilježena 26. godišnjica pogibije petorice hrvatskih branitelja

ZRAKOPLOVNI VOD

U Sinju je u petak obilježena 26. godišnjica pogibije petorice hrvatskih branitelja – Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalice i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnoga zrakoplovnog voda Split, koji su poginuli u padu zrakoplova u naselju Šimcima u Sinju 26. siječnja 1992.

O ratnom putu i tragičnom letu prvih hrvatskih zrakoplovaca govorio je njihov ratni zapovjednik, umirovljeni brigadir Matko Raos, koji je rekao kako – bez obzira na vrijeme koje je proteklo – rane ostaju i danas jer su njihovi ratni prijatelji darovali svoj život za slobodu Domovine, priopćeno je iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), koja je organizirala današnje odavanje počasti braniteljima poginulima u zrakoplovu AN-2.

Raos je svim sudionicima, a posebno obiteljima poginulih branitelja zahvalio na dolasku u Sinj i odavanju počasti hrvatskim domoljubima.

Načelnik stožera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pukovnik Turković istaknuo je kako se današnjim susretom želi iskazati najdublje poštovanje i zahvalnost prvim pripadnicima zrakoplovne postrojbe na području Dalmacije.

“Njihova je žrtva ugrađena u temelje hrvatske slobode i državnosti, a na nama je čuvati spomen i trajno sjećanje na njihovu žrtvu i Domovinski rat, koji su poluga na kojoj počiva slobodna Hrvatska”, poručio je pukovnik Turković.

U program zahvale i sjećanja uključila se i letačka posada eskadrile transportnih helikoptera, koja je helikopterom Mi-8 MTV preletjela mjesto pogibije pripadnika prve hrvatske zrakoplovne postrojbe utemeljene u Dalmaciji tijekom Domovinskog rata, a počasni prelet izvela je i posada zrakoplova Aerokluba iz Sinja.

Misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske služio je župnik Župe Gospe Sinjske fra Perica Maslać u zajedništvu s dekanom i vojnim kapelanom iz Vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, ocem Ivom Topalovićem.

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
ŠPANJOLSKA U FINALU: SVJETSKI PRVACI ŠOKIRANI U ARENI Španjolci bacili Francuze na koljena

Španjolski rukometaši prvi su finalisti Europskog prvenstva koje se igra u Hrvatskoj, oni su u polufinalu svladali aktualne svjetske prvake...

Close