U Varaždinu obilježena 25. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade “Puma”…

Foto:arhiva/screenshot

“Kao što znate, 4. i 7. gardijska brigada bile su bratske brigade u zbornom području Split. U sinergiji jednih s drugima i uz potporu našeg zapovjednika generala Ante Gotovine, mislim da smo donosili prevage i pobjede u Domovinskom ratu…

– U Varaždinu se u petak obilježava 25. godišnjica osnutka 7. gardijske brigade “Puma”, a u kapelici svetog Jurja u vojarni u Optujskoj ulici položeni su vijenci u spomen na 91 poginulog i umrlog te jednog nestalog pripadnika te borbene postrojbe.

Vijence su položila izaslanstva obitelji poginulih, umrlih i nestalog pripadnika brigade, Udruge veterana 7. gardijske brigade, države u kojem su bili ministri obrane Damir Krstičević i hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike bio je Ante Deur, predsjednika Sabora zastupnik Anđelko Stričak. Nazočili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, varaždinski župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te braniteljske udruge.

Ministar Krstičević čestitao je na obljetnici te “Pumama” zahvalio za današnji mir i slobodu u Hrvatskoj.

“Kao što znate, 4. i 7. gardijska brigada bile su bratske brigade u zbornom području Split. U sinergiji jednih s drugima i uz potporu našeg zapovjednika generala Ante Gotovine, mislim da smo donosili prevage i pobjede u Domovinskom ratu.

Poštanska marka u spomen na legendarne Pume

Upravo zbog toga, zbog tog veličanstvenog puta 7. gardijske, meni je drago da smo donijeli odluku da se naše ‘Pume’ vrate kući“, rekao je, podsjetivši na započele pripreme i uređenje vojarne u Optujskoj ulici za povratak vojske u sljedeće dvije godine.

“Njihov dolazak u Varaždin je u funkciji sigurnosti i u funkciji pomoći lokalnom stanovništvu“, dodao je Krstičević.

Ministar branitelja Medved istaknuo je kako je ponosan na djelovanje pripadnika te brigade u miru. “Posebno sam ponosan na rad Udruge veterana 7. gardijske brigade ‘Puma’, na njihovo zajedništvo, na sve ono što čine kako bi onima najranjivijima omogućili kvalitetniji život, kako bi im bili dostupni. I Ministarstvo hrvatskih branitelja ih u potpunosti u tome podržava“, kazao je Medved.

Ponos prema braniteljima izrazio je i saborski zastupnik Stričak. “Možemo biti ponosni bez obzira o kojoj se postrojbi radilo, jesu li to Pume, varaždinska 104. brigada Hrvatske vojske, policija, ili Specijalna policija ‘Rode’. Uvijek su se na svakom ratištu isticali svojom hrabrošću, ali i svojom osobnošću kao kvalitetni ljudi“, rekao je Stričak.

Gradonačelnik Čehok kazao je kako i današnji dolazak na ovu obljetnicu dvojice ministara potvrđuje značaj “Puma” u hrvatskoj povijesti. “Suradnja Grada i ‘Puma’ te ministarstava branitelja i obrane je više nego dobra i mi izražavamo srdačnu dobrodošlicu povratku ‘Puma’. Ovo je njihovo sjedište, njihov dom i oni su već počeli s rekonstrukcijom ovih objekata te se nadamo da će jednako kao što su bili aktivni u ratu, da će u ovim mirnodopskim uvjetima imati dobar suživot s našim građanima i da ćemo moći dalje surađivati“, rekao je Čehok.

“Pume” su ustrojene 23. prosinca 1992. godine, a nakon borbenih aktivnosti u Domovinskom ratu, ta je 7. brigada djelovala je sve do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Njihovu tradiciju nastavlja 2. mehanizirana bojna “Pume”.

2 komentara na “U Varaždinu obilježena 25. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade “Puma”…”

  1. Pozdrav svim Pumama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
MALO PRAVDE: Blokirane lijeve ekstremističke facebook stranice

Virtualni rat u Hrvatskoj počeo je nakon haške presude šestorici čelnika Herceg-Bosne i samoubojstva Slobodana Praljka. Blokirane su stranice brojnih...

Close