Objavljeno: Sub, pro. 9th, 2017

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podravine i Prigorja proslavila dva desetljeća rada

 
Podravsko-prigorski dragovoljci i veterani Domovinskog rata, okupljeni u najmasovniju udrugu hrvatskih branitelja u Hrvatskoj, proslavili su danas 20 godina djelovanja.

Njihov predsjednik Siniša Pavlović rekao je da im ova obljetnica izuzetno puno znači:

— 20 godina ovog rada svima pokazuje koliko je zajedništvo u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Nije tu samo Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, već i sve ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata. Moram naglasiti da Koprivničko-križevačka županija i svi naši branitelji, koji su dali veliki doprinos u Domovinskom ratu, i nakon rata zajedno djelujemo. Jedan od primjera je projekt predavanja u školama istine o Domovinskom ratu, jedinstven u Hrvatskoj, za koji smo dobili dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Siniša Pavlović. Snimio Marko Posavec.

Kao najveće probleme podravsko-prigorskih branitelja predsjednik Pavlović ističe nezaposlenost, a braniteljima svakako ne ide u prilog ni njihova životna dob. No podravski branitelji nisu izuzetak, tako je i ostalima u Hrvatskoj, kaže Pavlović koji, kao dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana na nacionalnom nivou, primjećuje da je odnos države prema braniteljima jako dobar i vrlo kvalitetan. Tako su, primjerice, dogovoreni liječnički pregledi za branitelje i u koprivničkoj bolnici, a branitelji dobivaju i pomoć preko Ministarstva hrvatskih branitelja.

I dok je zadovoljan odnosom države prema braniteljima, ovdje na lokalnom nivou Siniša Pavlović ima primjedbe:

— Od lokalne zajednice očekujemo da se malo probudi jer naši poginuli, nestali i umrli hrvatski branitelji zaslužuju da se po njima imenuju ulice i trgovi. Jako je malo lokalnih čelnika koji su to prepoznali. Nama je cilj i zadaća da u skoro vrijeme dogovorimo da se neke ulice zovu po hrvatskim braniteljima.

Da su podravski branitelji dali značajan doprinos u obrani domovine, istakao je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, njen savjetnik za braniteljska pitanja Ante Deur:

— Branitelji iz ove županije i grada Koprivnice dali su velik doprinos. Iako ovdje nije bilo rata, doprinijeli su obolom žrtve. Mislim da svi zajedno to trebamo poštivati. Ne smijemo gledati što branitelji danas očekuju. Sigurno da država na jedan način prema Domovinskom ratu i vrijeme koje je iza nas, stvaranje hrvatske države, moramo prenijeti generacijama. I tu institucije Republike Hrvatske na čelu s predsjednicom daju velik doprinos.

Ante Deur. Snimio Marko Posavec.

Na upit što će reći predsjednici nakon današnjeg boravka u Hlebinama i Koprivnici, Deur je odgovorio:

— Ono što predsjednica već i zna, a to je da Koprivnica i branitelji u jednom zajedništvu iskazuju poštovanje i ljubav prema svojoj domovini i prema svim institucijama. Upravo je to danas najvažnije, da kao i devedesetih, novim izazovima usprkos poput radnih mjesta i ostanka u gradu Koprivnici i cijeloj županiji, pokazujemo zajedništvo.

Savjetnik Deur je najavio i da će se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović idući tjedan, kad izmjesti svoj ured u Koprivničko-križevačku županiju, susresti i s ovdašnjim braniteljima.

Foto: Milan Jambrek.

Ovu veliku svečanost dragovoljci i veterani Domovinskog rata vezali su uz petu obljetnicu smrti Miralema Alečkovića iz Hlebina. Tako su svom ratnom kolegi, zapovjedniku specijalne policije i jednom od dvojice podravskih generala iskazali posebnu počast i poštovanje. Stoga je ratni zapovjednik specijalne policije, general Mladen Markač, upravo u Hlebinama predstavio monografiju specijalne policije. Doprinos specijalnih policajaca, posebice kroz našu postrojbu Ban, bio je nemjerljiv u obrani i oslobađanju domovine, istaknuto je tom prilikom.

A uz Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na koprivničkom Florijanskom trgu, prigodno su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Dodajmo i kako je na svečanoj sjednici UDVDR RH – Podružnica Koprivničko-križevačke županije jednu od zahvala dobila i Radio Drava za medijsko praćenje rada udruge.

FOTO GALERIJA

 Sandra Levak-Miklošić/ Drava.info

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

2 komentara na “Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podravine i Prigorja proslavila dva desetljeća rada”

  1. Ajmo suborci moji za 20 godina djelovanja na hodočašće Hrvatskih branitelja Gospi Voćinskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Poziv na 26. obljetnicu sjećanja na stradale u Čanku

Udruga branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera i Općina Plitvička Jezera pozivaju Vas obilježavanje 26. obljetnice sjećanja na stradale hrvatske...

Close