UKIDA SE REGISTAR BRANITELJA

Medved najavio novi Zakon o braniteljima

Vlada Zorana Milanovića javnosti je prije nekoliko godina otkrila takozvani – registar branitelja. Aktuakna Vlada će ga skloniti od javnosti, a Dnevnik Nove TV doznaje da se više neće tako ni zvati.

Više neće biti javno dostupan niti će se zvati Registar branitelja. Potez je to na koji se odlučio ministar Tomo Medved.

“Predvidjeli smo da taj postojeći registar ustrojimo kao jedinstvenu evidenciju hrvatskih branitelja koji će biti dostupan službenim tijelima kao pokazatelj, odnosno kao dokaz sudjelovanja u Domovinskom ratu”, najavio je Medved.

Pokazalo se, kaže, da Registar nema smisla, jer za svaku potvrdu branitelji ionako moraju obilaziti urede. Prije više od 4 godine objavu je omogućio Sabor. Ministar je bio Predrag Matić, registar je nazvao najčasnijim popisom. Itekako, kaže, ima smisla.

“Hrvatski građani trebaju znati kome oni plaćaju i zašto oni to plaćaju, ako sakrivamo nešto, zna se zašto se nešto uvijek sakriva”, ističe bivši ministar Matić.

No, njegovu smjenu gotovo dvije su godine zazivali iz redova braniteljske populacije. Tražili su i veća prava objednjena u jednom Zakonu. Sad ministar Medved nudi – oštrije kazne za poslodavce koji ne daju prednost pri zapošljavanju braniteljima, jedinstven izračun mirovina, preventivne medicinske preglede i brži dolazak do stana dajući one koji su u državnom vlasništvu.

Braniteljska populacija je zadovoljna poručuje Josip Đakić.

“Sve bitne stvari, koje se tiču socijalnih prava hrvatskih branitelja koje također tište našu populaciju, uvrštene su u novom Zakonu”, kaže predsjednik HVIDR-e.

Prava trebaju dobiti i pripadnici HVO-a.

“Dio statusnih i materijalnih prava regulirat će se zakonom, dio međudržavnim ugovorom, ali ostavimo to pitanje da prije nego što izlazimo s tim van obavimo razgovore s odgovornim osobama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Medved.

Problem će rješavati i diplomacija.

“Načelan je dogovor da na proljeće održimo zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH”, najavio je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Novac za sve je, kaže, osiguran. Iz oporbe uvjeravaju – Zakon neće ni ugledati svjetlo dana, a ne donosi ni ništa novo.

“Ako uzmemo onaj informatički program da usporedimo s bivšim zakonom i ovaj zakon, vidjet ćete, kao što sam rekao da je mogući plagijat ministra Barišića mala beba za to”, poručio je bivši ministar Matić.

A ministar Medved pak kaže – ako sve bude po planu novi zakon stiže – na proljeće.

“Podsjetimo, braniteljske udruge su ovdje prosvjedovale 555 dana, kao jedan od bitnih razloga koji su navodili je da traže jedan jedinstveni zakon u okviru kojeg će biti riješena njihova materijalna, socijalna i statusna pitanja. Čini se da su sada zadovoljni, surađivali su s ministrom Medvedom oko toga i kažu da ovaj nacrt zakona dosta toga rješava. S druge strane, prosvjedovali su i zato što su tražili da se taj zakon zaštiti Ustavom kako ga nijedna vlast kasnije ne bi mogla mijenjati. Ministar Medved kaže da od tog zahtjeva ne odustaju, ali da će vidjeti kako će proći u javnoj raspravi. Bivši ministar Predrag Matić, čiju su smjenu ovdje tijekom prosvjeda tražili, kaže da je sve to sa zakonom jedna velika predstava, da zapravo samo nastoje opravdati to što su govorili tijekom prosvjeda i da zakon ne donosi ništa posebno novo, da su ta prava imali i ranije”, izvijestila je za Dnevnik Nove TV reporterka Josipa Pletikosić.

33 komentara na “UKIDA SE REGISTAR BRANITELJA”

 1. Zlatko Saric napisao:

  ZA KOGA SU SE UKINULE ?! SRBI , BOŠNJACI , VEĆ IMAJU SPISKOVE !

 2. Nek ukinu pičku svoje mame četničke

 3. Dali će sada registar ” zaslužnih ” korisnika partizanskih primanja. Da im popis bude na čast i ponos ko i ovaj za branitelje. To bi bilo fer…

 4. Treba svakom branitelju od prvog do posljednjeg dana rata sudjelovanja u oslobađanju i odbrani dati status hr branitelja bez pitanja birokrata jeli bio HV ILI HVO jel ZAJEDNO jedni i drugi su imali jedan isti cilj Slobodna Hrvatska sloboda HR,a onima koji su negdje daleko izvan HR po raznim izbjegličkim centrima čekali rasplet a bili sposobni za odbranu oduzeti svako pravo branitelja,pu-no tu ima oni što su dali puške i prošli dalje.Čast ranjenim i onim bolisnim,a onim sposobnim pripanutim nikad.

 5. Vinko Erceg napisao:

  Sad će objaviti ratne dezertere četnike abolirane udbaše i Mrzitelje Hrvatske .

 6. Treba registar za sve papire,dok vadis potvrde,!! Za ovo za ono,jesi ozenjen,rastavljen,u braku ili mraku,posjedujes li pokretnu i nepokretnu novcanu imovinu..!..dali si blokiran,koliko imas racuna po bankama..?..jesi kaznjavan,jesi ovaj ili onaj ITD…zalosna je ova drzava..!!!!

 7. Dušan Bogdan napisao:

  Treba objaviti sada registar agresora koji nam i danas kroje sudbinu. Dok se ne maknu 5.kolona, udbo komunistički ljigavci nema nam budućnosti.

 8. Antonio Miolin napisao:

  I sto ste rijesili sa tim registrom glupani.

 9. Ante Sinj napisao:

  Ako su pomoću podataka iz Registra Srbi podizali optužnice onda je tribalo ograničit dostupnost,samo neznan jesu li to mogli iskoristit pošto je naveden broj dana u ratu,borbeni ili neborbeni sektor,MUP ili MORH,nema ratnog puta i ostalih podataka pa neznan jel’ im to bilo dovoljno,objavom Registra su otkriveni brojni lažni.

 10. Ivica Sunjić napisao:

  dati spisak hrvatskih vojnika,i šta se dogodilo,progoni i optužnice,treba obisit za jaja one koji su napravili

 11. Ivica Sunjić napisao:

  za kurac je sad kad smo izdani,ko normalan može tako nešto napravit

 12. Ilija Croata napisao:

  Objavite registar cetnika!

 13. Ivana Šimić napisao:

  Može poslužiti i da se vidi tko se predstavlja kao branitelj, a nema dana na ratištu, nema ga u registru…takav jedan vam je predsjednik povjerenstva za zaštitiu pacijenata, Damir Jukica, 1964.god.lažno se predstavlja kao branitelj s PTSP-om, gad udbaški

 14. Dragica Božić napisao:

  Ukida se registar branitelja ..objavit bi se trebao registar partizanskih mirovina..

 15. Zoran Adzic napisao:

  Ukinuli ili ne odnos vlasti prema braniteljima je u većini slučajeva sramotan,veća prava imaju bivši četnici koji se vode pod partizane

 16. Sad će da naraste za još jedno 1500 do 2000 kumova i ostale rodbine u registru pa da nas je bilo pola miliona sa tandzarama bi srbe odganjali u crno more

 17. Zdenka Krizan napisao:

  Izjava kretena Matića :”Hrvatski građani trebaju znati kome oni plaćaju i zašto oni to plaćaju…..” može biti izjava samo TOTALNOG DEBILA koji nam je nažalost bio ministar branitelja! Ako je zbog toga trebao registar branitelja, glupom Matiću mozak je na nivou pileta (neka mi pile oprosti)! U registru branitelja stotine i stotine navedenih nemaju nikakva prava osim što imaju “plastificiranu” braniteljsku iskaznicu i to je jedini trošak koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja imalo prema njima! Kratko vrijeme su ti mladi dečki imali neku “naknadicu” od kojih ni umirovlhenici nebi preživjeli a ne mlada obitelj! Navodno je taj registar objavljen da se “vidi” tko su lažni branitelji?! Ma kojem je sa registra od “tih” lažnih branitelja ukinut status?! Prvi je lažnjak sam bivši ministar koji je kao učitelj sa školskom djecom u najvećim razaranjima i pogibelji u Vukovaru, močio svoja jaja u moru! I sjećam se katastrofe kada su koncem 1991. pod okriljem navodnog primirja svu djecu autobusima vratili u Vukovar a sa njima se vratio i “veliki učitelj”! Njegovi sumještani govore kako je bio mobiliziran i izvučen iz podruma! Nakon pada Vukovara zarobljen i to mu je sav “doprinos” u domovinskim ratu! Pakao svih onih koji su cijelo vrijeme bili u Vukovaru; starci, žene i djeca, sve one kolone i konvoje nakon pada Vukovara, koje smo bezbroj puta gledali na TV ekranima, TO SU ZA MENE HRVATSKI BRANITELJI! Oni su umjesto “jude” matića trebali biti u Registru branitelja! Za njega nitko nije ni’ čuo dok’ ga rođak Njavro nije dogurao do pozicije ministra! A onda je konačno pokazao pravo lice: objavio registar hrvatskih branitelja kako bi oni koji su branili svoj dom bili dostupniji srpskim vlastima!

 18. Ivica Cumeljan napisao:

  O Fredovim luđačkim potezima ne raspravljam.Da lažnih branitelja i invalida ima, to je svakom jasno.Ne čudi brojka o uhvaćenih 100 ak lažnjaka jer su se lažnjaci itekako potkovali lažnim papirima koje su potpisale velike čunke i potkupljivi zapovjednici.Nitko nema snage, pa ni general Medved odijeliti dragovoljce od mobiliziranih, borbeni sektor od neborbenog.S ta dva poteza dobili bi realnu sliku istinskih branitelja.A takvih je oko 150,000.Isto tako treba navesti da većina pravih ratnika ništa nije ostvaril iz svih dosadašnjih zakona i prostog razloga što su isti, pisani isključivo za invalide odnosno stradalnike.Tako da dragovoljci s 5 godina rata nisu dobili ništa, a 20% invalid od kojih je dobar dio lažnjaka mnogobrojne beneficije.U rat nisam krenio niti za status niti za povlastice ali boli činjenica da mi se smiju takozvani invalidi iz 95 i 96 sa svojim ostvarenim pravima u odnosu na mene i mnogobrojne druge koji nisu dobili ama baš ništa i koji rade za manju plaću od mirovina većine jebivjetara.Naravno ovdje nemislim na prave invalide i ratnike, njima svaka čast, nego na lažnjake i sve nečasnike koji su im to omogućili!! Amen!

 19. Zoki Otrov napisao:

  Kome je trebalo, koga je zanimalo vidio je, snimio je, kopirao je…
  Ništa tako bombastično za ovoliku pompu, odgovornost nitko ne snosi to je problem u političkim krugovima. Netko će reći presudili su birači, tužno i jadno, za svoj jebeni mandat osiguraju se kao lički medvjedi i zaboli ih ona stvar što su bilo što zajebali, od razdjelnika preko branitelja do šuma ine i mora. Fuuuj….

 20. Gordan Juric napisao:

  Ja bi vam bacija kašikaru

 21. Vlado Horvatić napisao:

  Banda govnarska,pere potrošili,četnicima dali podatke.Govno od Matica treba lincovati

 22. Kazimir Livaja napisao:

  Gos.Maticu kazes da hrvatski gradani trebaju znati tko je bio branitelj ok ali ja mislim da bi bilo puno postenije da imamo registar onih koji su napadali na nas i registar partizana da vidimo i te zvjeri koje ovu drzavu kostaju silne milijarde.Da ste to napravili mozda bi se mnogi sa vama slozili ali vi ste udarili na branitelje samo sa jednim ciljem da ih obezvrjedite i ponozite.Eto to ste vi Maticu prava pravcata KPH

 23. Miro Majić napisao:

  nije se nista prominilo.Koliko su otkrili laznih branitelja?150000 otkrili cca 100

 24. Darko Borbaš napisao:

  sad se ukida kad su svi sve vidjeli smijesno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Koordinacija braniteljskih udruga ministrici kulture: Smijenite Audiovizualno vijeće HAVC-a!

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata predala je novi zahtjev za žurnim razrješenjem audiovizualnog vijeća HAVC-a. U obliku...

Close