Objavljeno: Pet, tra. 21st, 2017

USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV BIVŠE MINISTRICE KULTURE

USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV BIVŠE MINISTRICE KULTURE Poslovne kreditne kartice koristila u privatne svrhe, digla više od 145.000 kuna

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke Andreje Zlatar Violić (1958.), bivše ministrice kulture, zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (21. 4. 2017.).

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

‘Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je u razdoblju od  ožujka 2012. do ožujka 2015.,  kao ministrica kulture u Vladi Republike Hrvatske, protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristeći svoje ovlaštenje da kao državni dužnosnik I skupine ima pravo na korištenje poslovnih kreditnih kartica te pravo na korištenje sredstava reprezentacije, poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koristila za svoje privatne potrebe, a na štetu Državnog proračuna.
Okrivljenica je tako za svoje privatne potrebe podizala gotovinu u ukupnom iznosu od 146.201,44 kuna koji iznos je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna.

Nadalje, okrivljenica je putem poslovnih kreditnih kartica i putem narudžbenica, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske, plaćala privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, u ukupnom iznosu 99.100,50 kuna, a koji troškovi nisu vezani uz djelatnost i službene svrhe Ministarstva kulture, već su nastali isključivo u okviru njezinih osobnih odnosa i ne predstavljaju troškove reprezentacije.

Od ukupno utrošenog iznosa od 250.068,44 kune, okrivljenica je višekratnim mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu naknadno vratila 150.582,94 kuna, dok je za iznos od 99.485,50 kuna oštetila Državni proračun Republike Hrvatske, a sebi pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 99.100,50 kuna’, stoji u priopćenju USKOK-a.

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Nakon 26 godina identificiran nestali hrvatski branitelj Drago Rukavina

Nakon 26 godina identificiran nestali hrvatski branitelj Drago Rukavina pripadnik 62. samostalnog bataljuna ZNG Novska Nakon 26 godina rasvjetljena je...

Close