Published On: Sri, sij. 31st, 2018

Veterani 4. GBR na odavanju počasti poginulim zrakoplovcima

U organizaciji 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u Sinju je u petak 26. siječnja 2018. obilježena 26. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalice i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split koji su tragično poginuli u padu zrakoplova AN 2 u naselju Šimci u Sinju 26. siječnja 1992.

U susretu sjećanja i zahvale poginulim zrakoplovcima sudjelovale su obitelji poginulih branitelja, načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković, zapovjednik vojarne „126. brigade Hrvatske vojske“ iz Sinja bojnik Dražen Mazalin, izaslanstvo Gardijske mehanizirane brigade i Eskadrile transportnih helikoptera, ratni prijatelji i zapovjednici ratnih postrojbi HRZ i PZO te izaslanstva lokalnih vlasti Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, predstavnici Udruge 4. gardijske brigade te ostalih Udruga iz Domovinskog rata, aero-klubova Sinj i Split kao i Zajednice tehničke kulture.

Sjećanje na ratni put i tragičan let prvih hrvatskih zrakoplovaca iznio je njihov ratni zapovjednik umirovljeni brigadir Matko Raos koji je kazao kako bez obzira na protek vrmena rane ostaju i danas jer su njihovi ratni prijatelji darovali svoj život za slobodu Domovine. Zahvalio je svim sudionicima, a posebno obiteljima poginulih branitelja na dolasku u Sinj i odavanju počasti hravtskim domoljubima. Pukovnik Turković istaknuo je kako se današnjim susretom želi iskazati nadublje poštovanje i zahvalnost prvim pripadnicima zrakoplovne postrojbe na području Dalmacije. “Njihova je žrtva ugrađena u temelje hrvatske slobode i državnosti, a na nama je čuvati spomen i trajno sjećanje na njihovu žrtvu kao i Domovinski rat koji su poluga na kojoj počiva slobodna Hrvatska”, poručio je pukovnik Turković.

U program zahvale i sjećanja uključila se i letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera koja je sa helikopterom Mi-8 MTV preletjela mjesto pogibije pripadnika prve hrvatske zrakoplovne postrojbe utemeljene u Dalmaciji u vrijeme Domovinskog rata, a počasni prelet je izvela i posada aviona Aerokluba Sinj.

Svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe sinjske služio je župnik Župe Gospe sinjske fra Perica Maslać u zajedništvu sa dekanom i vojnim kapelanom iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika ocem Ivom Topalovićem.

Foto: HRZ i PZO/ Marinko Karačić Tekst: U4gbr & Marinko Karačić

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
GLASNOVIĆ OTKRIVA NAJVEĆU PRIJETNJU: ‘Te skupine su se udružile nakon Domovinskog rata da preuzmu RH!’

'DISFUNKCIONALNA DRŽAVA' Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš pozvala je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da pošalje Istanbulsku konvenciju u...

Close