Published On: Uto, velj. 20th, 2018

(VIDEO) 20. veljače 1952. rođen Bruno Zorica Zulu

Brigadir Bruno Zorica rođen je na današnji dan 1952. godine u Ivanić Gradu. S 19 godina emigrirao je u Francusku gdje se priključio Legiji stranaca i ondje proveo više od 18 godina. Braniti Hrvatsku stigao je u ljeto 1991. godine. Bio je zapovjednik legendarne bojne Frankopan koja je iznijela veliki teret početkom rata.

Bruno Zorica, s ostalim Hrvatima – legionarima, među kojima su i generali Ante Gotovina i Ante Roso, sudjeluje u stvaranju specijalnih postrojbi buduće Hrvatske vojske koje su bile udarna igla za mnoge pozadinske akcije hrvatskih postrojbi, te strah i trepet za srpsku vojsku u posljednjem ratu.

Dolaskom u Hrvatsku, u Kumrovcu su hrvatski legionari odmah počeli osnivati prve specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske, jer je Hrvatska bila praktički goloruka pred do zuba naoružanom JNA i Srbima . Specijalna postrojba Glavnog stožera – bojna „Frankopan“ utemeljena je službeno 1. kolovoza 1991. godine. Paralelno s formiranjem postrojbe, formirali su i Centar za komandnu obuku u šumi Žutica kod Ivanić Grada. Jezgru bojne činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca koji su postali njezini zapovjednici i instruktori, pa je i obuka bila organizirana po uzoru na Legiju stranaca. Pripadnikom postrojbe nije mogao postati svatko.

Bojnu „Frankopan“ činilo je dvjestotinjak pripadnika – mladići iz svih krajeva Hrvatske, hrvatski iseljenici povratnici u domovinu te nekolicina stranih dobrovoljaca.

Tijekom 1991. bojna ratuje u zapadnoj i istočnoj Slavoniji. U listopadu se bori kod Drenovog boka na području Jasenovca, u studenom i prosincu u Osijeku tijekom najžešćih napada na grad. Ondje se bojna istaknula u izvlačenju mrtvih gardista s ničije zemlje kod Tenje te uspostavi mostobrana na lijevoj obali Drave u Baranji.

Tijekom 1992. bojna sudjeluje na Južnom bojištu u deblokadi Dubrovnika te ponovnoj uspostavi bojišnice kod Šuice nakon što su srpske snage u travnju zauzele Kupres.

Preustrojem Hrvatske vojske krajem 1992. godine bojna je raspuštena, a njezini pripadnici prelaze većinom u Drugu i Sedmu gardijsku brigadu te manjim dijelom u 1. hrvatski gardijski zdrug.

Brigadir Bruno Zorica je prošao ratišta istočne i zapadne Slavonije, borio se u zadarskom i šibenskom zaleđu, a 1994. u Zbornom području Split postaje pomoćnik načelnika Operativnog centra gdje će ostati sve do umirovljenja krajem 1998. godine.

Velika sramota za državu Hrvatsku dogodila se 2013. za vrijeme vlasti SDP-a i ministra Kotromanovića kada je ovaj ratni heroj, sa ženom, kćerkom i sinom, deložiran iz stana u Splitu koji mu je dodijeljen od Ministarstva obrane 1993 godine. Naime, stanarsko pravo je tražio bivši oficir JNA Petar Denoble i njegova supruga Ubavna koji su početkom rata 1991. iz Splita otišli u Knin, a nakon toga u Beograd, pa u Ameriku gdje žive i danas. O tome je pisao Večernji list.

Dokumentarni film o bojni Frankopan, njihovim ratnim akcijama i strahovima srpske vojske, uz originalne snimke i susrete s predsjednikom Tuđmanom i ministrom Šuškom, te riječi legendarnog Brune Zorice Zulua:

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ivan Dragovoljac napisao:

    DUBOKI NAKLON!!!

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Tužiteljstvo BiH podignulo novu optužnicu zbog terorizma

Tužiteljstvo BiH podignulo novu optužnicu zbog terorizma: pritvoren muškarac osumnjičen za kontakte sa zloglasnom Islamskom državom Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine...

Close