Published On: Pet, velj. 23rd, 2018

(VIDEO) 23.02. 1942. godine Poglavnik dr. Ante Pavelić sazvao Hrvatski državni sabor

Dvadeset trećeg veljače 1942. održana je prva sjednica Hrvatskog sabora nakon velike stanke koja je trajala još od davne 1918. godine. Sabor je ovaj puta bio sazvan po naređenju poglavnika Ante Pavelića. Prisustvovalo mu je oko 150 od ukupno 217 pozvanih zastupnika, a nazvan je Hrvatski državni sabor.

Među pozvanima bili su svi još živući zastupnici nekadašnjeg sabora iz 1918. godine, narodni zastupnici izabrani na izborima za jugoslavensku skupštinu 1938. godine, osnivači i doživotni članovi Glavnog odbora ukinute Hrvatske seljačke stranke, članovi vijeća Hrvatske stranke prava, doglavnici, poglavni pobočnici i povjerenici Glavnog ustaškog stana, te dva predstavnika njemačke narodne skupine.

Predsjednik Sabora bio je Marko Došen. Sabor je imao samo jedan saziv, koji je otvoren na današnji dan, a zatvoren u prosincu iste godine. Zasjedanja su se održavala tokom veljače, travnja i prosinca te godine, a nakon 1942. Sabor više nije sazivan.

VIDEO:

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
PUPOVAC SE RUGAO HRVATSKOJ DRŽAVI U SARAJEVU: Hvidra reagirala na sramotan ispad Pupovca

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je položaj Srba...

Close