Published On: Ned, ožu. 11th, 2018

VIDEO: “Bio sam ranjen, a on mi je zvijezdu petokraku zabijao u glavu! Kako da je danas prihvatim!?”

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga Grada Zagreba, Splita i Splitsko-dalmatinske županije kritizirala je u četvrtak odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Vijeće je zaključilo da je pozdrav “Za dom spremni” suprotan Ustavu, pa se može koristiti samo u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje, a Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga poručuje kako se nikada neće odreći tog pozdrava.

Predstavnici tih udruga izjavili su na konferenciji za novinare kako im je potpuno neprihvatljivo stajalište Vijeća da se tolerira crvena zvijezda petokraka, koja je za njih simbol agresorske srbijanske vojske, a istodobno predlaže zabrana pozdrava “Za dom spremni”.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić rekao je kako je”velikosrpska agresija imala na čelu zvijezdu petokraku te više puta poručio da se branitelji ne žele odreći pozdrava “Za dom spremni”.

“Ranjen sam i zarobljen 30. 08. 1991. u Hrvatskoj Kostajnici. Nakon dva dana Šamarice, nakon što sam preživio susret s Kapetanom Draganom, doveden sam u logor Glina. U zatvor nam u “posjet” dolazi oficir JNA, koji na klapi ima ‘titovku’ i zvijezdu petokraku. Onu željeznu zvijezdu petokraku.

Nakon što je mojim prijateljima i meni ‘promiješao’ unutarnje organe, održao ‘politički čas’, a onda skida petokraku s glave i nasrće na mene: ‘Kad ste vi, ustaše, odbacili zvijezdu petokraku i uzeli šahovnicu, e sad ću vam je ja zabiti u glavu’. Moram priznati svekolikoj hrvatskoj javnosti da se potrudio fizički to napraviti.

S ‘titovkom’ u ruci udara nas po glavi i u jednom trenutku u glavu mi zabija zvijezdu petokrake. I danas nosim ožiljak, možete to vidjeti, gdje me rasjekao tom petokrakom.

 

Nastavio nas je udarati moje prijatelje i mene, bespomoćne u tom trenutku. Evo, to je  nama činila zvijezda petokraka. Možete zamisliti  kako se i ja i drugi hrvatski branitelji, osjećamo kad dođem u Vojnić, a ispred zgrade u kojoj je bio logor, u kojem su mučeni i ubijana hrvatski branitelji i civili, a nalazi veliki obelisk na kojem je istaknuta zvijezda petokraka.

Pita li itko nas, imamo li mi bilo kakvu konotaciju prema toj zvijezdi petokraki i onome što nam je radila.”

M.Marković/Maxportal/foto:screenshot

 

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Održana 3. sjednica Vlade RH za zatočene i nestale

Uz pregled najznačajnijih aktivnosti i stanja nestalih osoba, na sjednici je raspravljano o predstojećim aktivnostima kako bi se povećala učinkovitost...

Close