VIDEO Podsjetimo se Vlaka mira i ulaska Tuđmana u slobodni Vukovar

Iako je, kod Borova Naselja, vlak kamenovala skupina ekstremnih Srba on je sigurno stigao u Vukovar

Prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman s brojnim hrvatskim dužnosnicima, 8. lipnja 1997., krenuo je vlakom iz Zagreba put Vukovara. Taj čin je na simboličan način označio povratak okupiranog Vukovara u teritorijalni integritet Hrvatske. 

Vlak mira bio je sačinjen od 21 vagona te je u njemu bio prvi predsjednik RH Franjo Tuđman s brojnim dužnosnicima i uzvanicima iz cijele Hrvatske.

Svečano ispraćen iz Zagreba, Vlak se kraće vrijeme zadržao u Vinkovcima gdje ga je dočekalo nekoliko tisuća ljudi. Ipak, nije sve prošlo mirno. Naime, na dijelu željezničke pruge kod Borova Naselja vlak je kamenovala skupina ekstremnih Srba, ali srećom bez posljedica za putnike.

Kada je vlak napokon došao u Vukovar, počela je svečanost, uz himnu i minutu šutnje za sve pale branitelje Vukovara. Hrvatska se tako zauvijek vratila na svoje istočne granice.

“Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru. Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na Dunav, znak je naše odlučnosti, da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikad ne dopustimo ono što nam se dogodilo. Ovu hirošimsku panoramu u sred Europe, grad Vukovar lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju”, kazao je dr. Tuđman.

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
HDZ za večeras u 20 sati sazvao sjednicu Predsjedništva!

U Vladi cijeli dan traju pregovori, a HNS je odustao od Ministarstva pravosuđa. HDz je u srijedu trebao održati sjednicu...

Close