Published On: Pet, sij. 12th, 2018

Vlada dala zanimljiv odgovor Bulju na pitanje o ‘četničkim spomenicima’ u Hrvatskoj

Vlada RH odgovorila je zastupniku Mosta Miri Bulju na pitanja koja je postavio vezano uz ‘nadgrobne četničke natpise u Borovu Selu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima’. Iako je tražio da se Vlada izjasni o izjavama Milorada Pupovca, koji je generala HV-a Janka Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem, odgovor na to pitanje nije dobio. Kao što mu nije odgovoreno hoće li se Vlada založiti kod Pupovca da da odgovor na pitanje gdje je danas dr. Ivan Šreter

Odgovarajući na Buljevo pitanje vezano uz uklanjanje ‘nadgrobnih četničkih natpisa Vukašinu ŠoškočaninuVojislavu MilićuMili Babiću, spomeniku pripadniku Knindži u Kistanjama i pobunjenim Srbima u Brđanima’, Vlada je navela kako ‘kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja’.

Nadalje dodaju da bi se ti spomenici ‘mogli ukloniti ako su rezultat kakvog kažnjivog djela’.

Bulju su skrenuli pažnju na to da su donijeli ‘Odluku o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima’ te da bi, ukoliko oni donesu preporuke ‘za pravno uređivanje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski ili zločinački režimi’, mogli dobiti pravi temelj za uklanjanje postavljenih spomenika ili obilježja.

‘Imajući u vidu navode iz zastupničkog pitanja te mogućnost da bi se u navedenim slučajevima moglo raditi o radovima, odnosno građevinama za čije je izvođenje, odnosno građenje potrebna građevinska dozvola, odnosno glavni projekt, predmetno zastupničko pitanje dostavljeno je na nadležno postupanje građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja radi utvrđivanja činjeničnog stanja te poduzimanja zakonom propisanih mjera ovisno o utvrđenom stanju’, navodi se u odgovoru Bulju.

Sukladno tome, dodaje se u odgovoru, na teren je izašla građevinska inspekcija i utvrdila da je spomen-ploča Vukašinu Šoškočaninu postavljena na grobnici obitelji Šoškočanin na groblju u Borovu, spomen-ploča Vojislavu Miliću postavljena je na groblju u Borovu, spomenik Mili Babiću nalazi se na groblju u selu Trupinjak, Općini Krnjak, dok se spomenik Milanu Krneti nalazi na groblju Bezbradice pored Kistanja.

Za križ u Brđanima utvrđeno je da je postavljen na zemljištu pravoslavne crkve i da su za njega pribavljena očitovanja te da je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija gornjokarlovačka, Crkvena općina Petrinja, dostavila suglasnost Općine Sunja za izgradnju vjerskog obilježja, tj. za građenje spomenutog betonskog stupa i betonskog križa bez postavljanja pisanog teksta na istom.

‘Slijedom izloženog, imajući u vidu činjenicu da se radi o spomenicima izgrađenima na groblju, odnosno sukladno odredbama spomenutog pravilnika, te da je pitanje uređenja groblja i upravljanje grobljima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, obavještavamo vas da je kontrola usklađenosti spomenika iz predmetnog zastupničkog pitanja s važećim propisima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih redara.

Radi provedbe spomenute kontrole predmetno pitanje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dostavilo je općinama Borovo, Krnjak, Kistanje i Sunja na nadležno postupanje sa zahtjevom da se o utvrđenom obavijesti to ministarstvo.

Eventualna potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja’, zaključuje se u odgovoru Vlade zastupniku Bulju.

V. B. / tportal.hr

   

  J.D.
  Pratite me

  J.D.

  Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
  Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
  J.D.
  Pratite me
  Displaying 12 komentara
  Have Your Say
  1. Boze sacuvaj kakvu to Vladu imamo.Njome upravlja Pupovac.Jadni moj narode imamo Vladu koja radi protiv drzave i njenih interesa.Necuveno

  2. Ivica Prlić napisao:

   LJUDI BOŽIJI JA MISLIM DA TU NEŠTO SMRDI

  3. Ante Vukušić napisao:

   E moj mutavi narode !!!!!

  4. Ante Prajz napisao:

   Ako je tako zasto diraju HOS-ve ploce. Cisti izdajnici i Petokolonasi. Hrvati Oper smo GA najebali

  5. Boris Barić napisao:

   Jel to odgovara Hrvatska Vlada ili neka kvislingška vlada iz sjene?

  6. Poslat vod Hosa Satniju 1 i druge brigade i jos par vodova i sve ih poravnat po ljepoj nasoj ali i partizanske sve takve

  7. Mirjana Hovanjec napisao:

   Metla za čiščenje u vladi je potrebna , jer su Srbočetnici upravljači u vladi to nema nigdije u svijetu !!

  8. Vlado Bartolic napisao:

   M, Bulj je bio u vlasti i ti spomenici su postojali u to vreme mup Orepić pravosuđe svu represivu imali u rukama pa Miro onda nije kokodakal kak to sada se sjetio?

  9. Nije govno ,nego jest govno…da se iscitati

  10. Ilija Krizic napisao:

   Zemljo otvori se!!!Tko je to silovao, pljačkao masakrirao otvarao logore i sva zlotvorstva po ovoj napaćenoj zemlji??????????????????

  11. Vlado Horvatić napisao:

   Došla bu oluja i spomenik bu odletel u zrak kak su kuće,zgrade i tvornice 91.zds.

  Leave a comment

  komunističkizločini.net

  Glas Brotnja

  Dragovoljac.com

  KŠBU

  Kamenjar.com

  Direktno.hr

  Sloboda.hr

  Narod.hr

  HKV

  Braniteljski-portal.hr

  HRsvijet

  Dnevno.hr

  Hrvatsko Nebo

  Read previous post:
  MOŽETE MI UZETI MIROVINU, ALI LJUBAV NE

    Unatoč dilemi, sinoć sam pogledao kontraverzni film „Ministarstvo ljubavi“. Što sam poučio iz istog? Puno toga. Nisu u pitanju...

  Close