Objavljeno:

Zaboravljeni general: oslobađao je Hrvatsku, zbog njega su oslobođeni generali u Haagu, ali ..

Podijeli ovo

Hrvatski mediji su potiho i u rubrici ‘ukratko’ objavili vijest da je umro general Franjo Feldi. Portali su samo prenijeli da je preminuo, te da je premijer poslao sućut. A neki ni to…

Za tog istaknutog vojnika i stratega nema velikih oproštaja, generalski zbor ne zove autobuse da napone dvoranu Vatroslav Lisinski, nema posebnih emisija na televizijama. Samo crtica o smrti i velika šutnja svih onih koji su inače najglasniji u domaćim medijima. No, sjetili su ga se pravi branitelji i njegovi prijatelji, ali i vojni analitičari poput Igor Tabaka koji je napisao da je u vrijeme Domovinskog rata Feldi bio jedan od najboljih stratega i obrambenih planera u Hrvatskoj. Dakle, bio je jedan od najzaslužnijih za oslobađanje Hrvatske.

No, pojedini autori navode kako Feldi nije bio omiljen među nekim utjecajnim braniteljskim udrugama čiji čelnici često gostuju na televiziji. Jednostavno, Feldi je bio vojnik. Nije se bavio prosvjedima i traženjima većih prava, nije nosio plinske boce po Zagrebu, niti je htio biti oruđe u rukama nekih stranaka. Radije je mirno i časno otišao u mirovinu, bavio se slikarstvom, a uzgajao je i suncokrete.

I naša novina je svojevremno pisala o njemu, kao jednom od zaslužnih za oslobađanje generala Ivana Čermaka.

– General Franjo Feldi bio je prvi svjedok obrane oslobođenoga generala Ivana Čermaka. Njegovo svjedočenje, kao i ekspertiza napisana na 60 stranica, uz koju je priloženo 1200 raznih vojnih dokumenata, bili su jedan od glavnih dokaza kojim su oborene jedna po jedna točka optužnice.Haaški sud ga je smatrao iznimno vrijednim svjedokom, pogotovo jer je Feldi četiri godine vodio ratnu školu i bio veliki vojni stručnjak i strateg, s iznimnim poznavanjem vojne strukture i sustava zapovijedanja – pisali smo 2011.godine.

Jedan od svjedoka eksperata je doslovce rekao da je Feldi jedan od najzaslužnijih za oslobađanje Čermaka. On je na to samo kratko rekao.

– Jednostavno – srušili smo optužnicu. Dobro smo proučili za što terete njega, Gotovinu i Markača, koncentrirali se na bitno. Optužnica je zatim sama pala. Moja ekspertiza se bavila strukturom i sustavom zapovijedanja HV-a, posebno o odnosu zapovjednika zbornih mjesta i zbornih područja, doticala se važnh vojnih segmenata koji su raščlanjivali ulogu i položaj zapovjednika. Mogao sam pomoći najviše u tome da rušim konkretno i s dokazima tezu tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu – govorio je, među ostalim, Feldi koji je svjedočio i u postupku protiv generala Rahima Ademija

O njemu u Hrvatskom likovnom društvu Zagreb kažu:

– Franjo Feldi rođen je 01. siječnja 1938. godine u Srijemskoj Mitrovici gdje polazi u osnovnu školu koju završava u Zagrebu kao i nižu gimnaziju. Ponovo se vraća u Mitrovicu, završava višu gimnaziju i Veliku maturu, a uz akademskog slikara Branka Jolera uči slikati. Završio je sve vojne škole, a u rujnu 1991. godine dolazi u Zbor narodne garde i u HV obnaša visoke vojne dužnosti. Prvi je zapovjednik Ratne škole OS RH ‘Ban Josip Jelačić’ s koje dužnosti je umirovljen 2002. godine u činu general-pukovnika HV kada počinje intenzivnije slikati vraćajući se motivima i svoje rodne ravnice. Slika nove, ali obnavlja i mnoge ranije skicirane motive koje je stvarao tijekom službovanja na prostorima bivše države. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi – navode njegovi kolege slikari. Napomenimo da ga je na početku skoba u Hrvatskoj JNA smjenila s mjesta rukovoditelja, a on se odmah potom pridružuje HV-u i postaje jedan od glavnih stratega obrane Hrvatske.

Posljednji ispraćaj general pukovnika Franje Feldija održat će se u četvrtak 14. prosinca na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 12.00 sati. Misa zadušnica služit će se u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

Ipak, Ministartsvo obrane prepoznalo je značaj pokojnog Feldija, pa će se komemoracija održati u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine u Ministarstvu obrane RH, u velikoj dvorani Doma HV „Zvonimir“, s početkom u 10.00 sati.

 

S.J.T / Slobodna Dalmacija

Facebook Comments
J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

39 komentara na “Zaboravljeni general: oslobađao je Hrvatsku, zbog njega su oslobođeni generali u Haagu, ali ..”

 1. Darko Perisa napisao:

  Počivao u miru Božjem Laka mu hrvatska zemlja

 2. Pokoj duši velikom čovjeku i prijatelju.
  Oprosti mi sto sam ti kapu sakrio…ali nije mi žao.

 3. Zaboravljaju oni sve,SAMO SVOJE GUZICE NE…

 4. Darko Mihalic napisao:

  P.U.M.B GENERALE

 5. Drago Marinovic napisao:

  Pokoj vijeci darujmu gospodine

 6. Ivica Krčelić napisao:

  Generale počivali u miru neka vam je laka Hrvatska gruda!

 7. da castan i nije bio kao cermak i cuk i mnogi drugi.ratni profiter pocivao u miru

 8. Počivao u miru Generale..

 9. Darko Zec napisao:

  Počivaj u miru čestiti generale

 10. Ante Milardovic napisao:

  Bog mu dao pokoj vjecni. Al samo da je Cermaka oslobodilo ista drugo osim nafte I razloga sto je bio na strani istine to necu povjerovat.

 11. Zarko Nikolic napisao:

  Velika HVALA JUNACE I neka ti je laka HRVATSKA zemlja!

 12. Helena Ljuba napisao:

  Počivao u miru Božjem ✝️

 13. Vinko Vuković napisao:

  …počivao u miru Božjem…

 14. Antun Kanjkovic napisao:

  Neka mu je laka sveta Hrvatska zemlja! Počivao u miru Božjem! Obitelji iskrena sućut.

 15. Darija Buljac napisao:

  Hvala mu za zasluge i pocivao u miru Bozjem

 16. Ivana Mandic napisao:

  Počivao u miru!

 17. Jozo Tomić napisao:

  Pokoj ti dusi ratnice.

 18. LAKA TI CRNA ZEMLJA NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE & ZDS

 19. A sad vama iz braniteljskog portala, prvo što će plinske boce u kolumi o generalu Feldi. Osobno sam ga poznavao , pravi gospodin general,
  A sad se vratimo plinskim bocama, mogli ste napisat i kako su branitelji crtali svastike po poljudu’!
  Gospodo ti koji su došli u savsku sa bocama su iz miljea velikog Freda Matića, Vidovića Franka, Vesne Pusić, izdajnika Mesića bjeloglavog supa Josipovića i briselskog potrćka Plenkovića, Kotormanović i Zokija Milanovića, i sa časnim generalom Feldijem uspoređivat ovu žgadiju izdajničku kojima je uhljebljivanje njihovih podupirača osnovna je premisa!

  • poštovani Zvonimire, kad ste već pročitali članak mogli ste na kraju vidjeti i tko je autor teksta i da smo ga mi samo prenijeli, i to iz razloga jer nitko drugi nije napisao ništa o pokojnom generalu osim da je umro i da se bavio slikarstvom. i nemojte molimo Vas pričati nama o Savskoj, pogotovo ne o toj epizodi s plinskim bocama.. isto tako nemojte nam nametati bilo kakve veze s gore spomenutim drugovima i drugaricama, ako su Vama dragi nama nisu. S poštovanjem, uredništvo

  • Ante Raljević napisao:

   Ne morate doslovno prenosit objave žutih tiskovina kao Slobodna, Jutarnji i sl. Ne virujen da je kolega loše mislio, niti da je za ovu žgadiju od političara da su mu dragi. Nasljednici onog Prvog mosorskog odreda kako se hvale ovi iz Slobodne nije ništa napravio u Drugom svjetskom ratu osim šta je promatra kako in četnićke horde kolju narod uokolo Mosora. Skriveno onako, podlo im je u tekstu: Sad nitko neće platit autobuse u ZG…..”.

  • poštovani Ante, Portal u impresumu navodi da se ne mora nužno slagati sa svim objavljenim tekstovima, pa se tako ne slaže ni sa svima ovdje napisanim. Mi smo svjesni podmuklih podvala koje ovdje stoje ali istovremeno jedini su oni, za razliku od recimo ‘čistokrvnih’ tiskovina naveli i neke od velikih zasluga pokojnog generala, za koje smo smatrali da ih treba znati. Mi imamo povjerenja u naše čitatelje i znamo da su dovoljno inteligentni razlučiti dobro i zlo. Barem većina.

  • Ante Raljević napisao:

   Slažem se. Priznajem, unazad nekoliko godina ne kupujem te tiskovine, niti jedne, jer kad i pišu istinu znaju je malo ili više zagadit svojim podmetanjima. Vas pratim a takove ne. Normalno ovo je sve subjektivno

  • Nije ni Braniteljski portal nosio plinske boce i sve što ste nabrojali. Krimen ljudi koji vode Braniteljski portal su možda braniteljski prosvjedi iz 2011 godine za slobodu Purde, Marića i generala Gotovine i Markača.

  • Postovanni portalu Ante je sve rekao,da sad ne ponavljam, al kad vidite ze nepravde koje nam podmeću koje kakvi likov a sudionik ste nekih događaja, poznajete ljude,surađivali ste s mjima onda vas to boli, sve nas koji smo branili domovinu ova politička žgadija koristi za svoje političke svrhe , jadno, gade mise

  • PS moj zaštitniće aAnte hvala ti na korektnom tvom osvrtu- komentaru,

 20. Nada Sintic napisao:

  Počivao u miru Bozijem!Svijetlila mu svjetlost vječna.

 21. Generale laka ti hrvatska gruda, pocivaj u miru!

 22. Orlić Šefik napisao:

  Hrvatska braniteljska pučka stranka sa svojim članovima i simpatizerima izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima.

  S nama je zauvijek!

 23. Kata Banovic napisao:

  Pokoj vjecni daruj mu Gospodine i svijetlost vjecna nek mu svijetli.Pocivao u miru Bozijem.Amen.

 24. Orlić Šefik napisao:

  Hrvatska braniteljska pučka stranka sa svojim članovima i simpatizerima izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima.

  S nama je zauvijek!

  https://www.weebly.com/editor/main.php

 25. Pero Levarda napisao:

  Počivao u miru Božjem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Ivica Relković: Korak u nacionalnu politiku za mnoge je bio prebrz

Više me iznenadilo objašnjenje koje je išlo uz njegov potez. Dok je trajala zadnja Vlada, odnosno Most u njoj i posebno...

Close