Objavljeno: Ned, sij. 28th, 2018

Zadrani za Brođane, hrabrost i žrtva brodskih branitelja uklesana u križ, i u film “Oni su Hrvatska”

Udruga ‘Žene u Domovinskom ratu- Zadar’ snimila je film s Udrugom VRSI FILM, snimljen prema priči „Zaboravljene bitke” brigadira HV Ivice Matešića Jeremije.

Branitelji Domovinskog rata, udovice, djeca poginulih brantelja, gosti koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu HVIDRA-e na Plavom polju imali su danas priliku pogledati film “Oni su Hrvatska”.

Film je nastao prema priči „Zaboravljene bitke „brigadira HV Ivice Matešića Jeremije. Snimile su ga članice Udruge “Žene u Domovinskom ratu- Zadar”u suradnji s Udrugom VRSI FILM. Potresnu priču pogibije branitelja, ali i istinu o tome kako su ljudi darivali najvrjednije što su imali, svoj život za slobodnu Hrvatsku,  utjelovili su u 37- minutni film, 40 djece i unuka hrvatskih branitelja,  te žene Udruge.

Udruga postoji od 2006. godine i osnovana je s ciljem očuvanja svih vrijednosti Domovinskog rata. Svake godine organiziraju molitvenu hodnju “Koracima nade u istinu” na obljetnicu akcije Maslenice i obilaze križ u Kašiču na kojem su isklesana imena poginulih branitelja- S posebnih pijetetom sjećamo se svih onih koji su branili našu županiju iz svih dijelova Hrvatske , a Slavonski Brod ima posebno mjesto u našem životu. Nakon što su nas prošle godine pred križem u Kašiću dočekali roditelji poginulih branitelja iz Slavonskog Broda odlučili smo napraviti film kojim ćemo kao hrvatske žene i majke pokazati ljubav koju su hrvatski branitelji dali za nas i kako bi istinu očuvali za generacije koje dolaze iza nas. – kazala je  Ivana Haberle, predsjednica Udruge. –

 

U Slavonski Brod došlo je dvadesetak Zadrana koji su prije projekcije filma položili cvijeće i zapalili svijeće na spomenik svoj poginuloj djeci u Domovinskom ratu “Prekinuto djetinjstvo”.

Projekciju filma organzirali su članovi udruge Veterana 3. gardijske brigade Kune, Koordinacija udruga i HVIDRA Slavonski Brod   u susret 25- godišnjici pogibije branitelja s područja Slavonskog Broda u akciji Maslenica.- Na obilježavanju 25- godišjice akcije Maslenica bila je delegacija Brođana, ali već tradicionalno u Kašić odlazimo 31. siječnja na 1. veljače kako bi obilježili tužnu obljetnicu pogibije naših pripadnika. U protunapadima poginuli su i mučki streljani dvanaestorica branitelja iz Slavonskog Broda i šestorica branitelja iz Đakova. – kazao je Luka Krijan, tajnik uduge Veterana 3. gardijske brigade Kune.

Samoj projekciji filma nazočio je i Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i sam sudionikom akcije Maslenica- Prenosim pozdrave ministra branitelja na ovoj hvale vrijednoj inicijativi. Zadaća i ministarstva je prenositi istinu o Domovinskom ratu. Znam stradavanje branitelja Slavonskog Broda i Brodsko- posavske županije, s ponosom i pijetetom prema obiteljima poginulih branitelja danas smo tu.

 

sš/ebrod

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Marijan Hanžeković preminuo je u 66. godini

Poznati zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković, umro je u nedjelju ujutro u Zagrebu u 66. godini života. Bio je ugledni pravnik, uspješan...

Close