ZAGREB: TITO OTIŠAO LOLA SE VRATIO

Na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice u Zagrebu postavljena je bista Ive Lole Ribara, a na predstavljanju biste bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Neka svaka civilizirana zemlja izvuče pouke iz svoje bližnje i daljnje povijesti, u suprotnom je mora ponovno proživjeti. Ja to ne bih proživljavao. Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto koje je. Ponovit ću, najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje, Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata, bez kojeg Hrvatsku danas ne bi mogli imati.
Hrvatski branitelji i prvi predsjednik Tuđman ne bi se imali na što pozvati, ni za ZAVNOH ni za Ustav iz 1974. godine, i to je notorna istina. Ivo Lola Ribar, francuski đak, antifašist, intelektualac, narodni heroj, jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita. Njegova smrt u Glamoču gdje je pogođen granatom, neka za to povjesničari utvrde istinu. Vijeće koje je formirao premijer imat će i tu svoju ulogu”, rekao je Bandić.
Dodao je kako će spomenuti park biti mjesto na kojem će se igrati djeca, a oni “koji su otkinuli glavu Ivi Loli Ribaru u ratnom vihoru”, zamolio ih je da je vrate.

Zahvalio se Povijesnom muzeju, Gliptoteci HAZU-a, Muzeju Grada Zagreba i obitelji Koste Angelija Radovanija što su izašli u susret.
Dodao je i da su od Ksenije Bogdanović, kćeri Bogdana Bogdanović, pet dana prije njene smrti u Beču dobili suglasnost za obnovom Kamenog cvijeta u Jasenovcu.

“Ovo nije povijesni događaj, nego ispravljanje gluposti koja je napravljena. Neka tako bude i ubuduće, a mi se okrenimo budućnosti”, dodao je zagrebački gradonačelnik.

Oglasio se i gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska Renato Petek
“Bista ipak ne može nadoknaditi gubitak Trga maršala Tita i ploče koja je tamo uklonjena. Također, većina u Gradskoj skupštini ne želi uputiti u proceduru Odbora za imenovanja koji vodi Zlatko Hasanbegović prijedlog da bi ova ulica ponovno dobila ime Ive Lole Ribara.
Ignoriraju puštanje u proceduru te inicijative kao i inicijative da grad na kvalitetan način honorira antifašizam tako da dobije Ulicu oslobođenja, odnosno Ulicu 8. svibnja ’45. tamo gdje je ona i bila”, rekao je Petek.

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Humanitarna akcija pod nazivom „HODAJ“

Početak humanitarne akcije pod nazivom „HODAJ“ započela je 29.09.2017. i trajati će do 29.12.2017. god. Cilj organiziranja humanitarne akcije je...

Close