Objavljeno: Čet, sij. 18th, 2018

Zagrebački branitelji Vukovara: Ustav nam jamči slobodu iskazati svoje mišljenje

Podijeli ovo
Tagovi

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara uputila je zahtjev kojim od Vlade Republike Hrvatske i predsjednice Republike Hrvatske, kao i ostalih institucija traže zaštitu od sustavnih verbalnih napada na hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

‘Zahtijevamo da, sukladno Ustavu RH i drugim zakonskim propisima omogućite slobodu govora i javnog izražavanja bez vrijeđanja i omalovažavanja u javnom prostoru.

Posljednjih dana svjedoci smo sve učestalijeg napada na braniteljsku populaciju, kao i javnog izrugivanja i prozivanja zbog zalaganja za vrijednosti, kao što su Domovinski rat, obitelj, Domovina, vjera i slično. Branitelje i sve one koji se zalažu za spomenute vrijednosti naziva se pogrdnim imenima, apsolutno neprimjerenim za medije i javni prostor.

Sve je to, posebice, do izražaja došlo prije i nakon emitiranja filma ‘Ministarstvo ljubavi’. Naglašavamo da ne podržavamo bilo kakav oblik cenzure, posebice ne kad je riječ o uradcima koja spadaju pod sferu umjetnosti, no isto tako najodlučnije se protivimo nastojanjima da se pokuša zabraniti pravo na Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije legitimno i zajamčeno pravo na prosvjed kao oblik demokratskog izražavanja neslaganja.

U konkretnom slučaju napadnuti su oni koji su to pravo konzumirali prosvjedujući protiv činjenice da se iz proračunskog novca financiraju filmovi koji Domovinski rat, njegove vrijednosti i stvaranje hrvatske države izvrću ruglu i govoru mržnje. Žalosno je da predsjednik Vlade i nadležni ministri, odnosno institucije nisu reagirali i zaštitili pravo na slobodno izražavanje mišljenja pa i takvog da umjetnički uradci poput filma ‘Ministarstvo ljubavi’ ne bi trebali biti financirani proračunskim novcem.

Stradalnici i branitelji Domovinskog rata, odnosno obitelji poginulih branitelja, uostalom kao i svi državljani RH, moraju imati pravo, na svaki demokratski i Ustavom zajamčen način, iskazati svoje mišljenje. Tim više što je upravo ta populacija najzaslužnija što je nastala demokratska Hrvatska u kojoj se takvo pravo jamči čak i onima koji su se borili njenog stvaranja.

Ako smo uistinu demokratsko i pluralno društvo onda oni koji obnašaju vlast ne bi trebali raditi isključivo u korist svog osobnog promoviranja i gradnje vlastitog imidža već na dobrobit ljudi u ovoj zemlji, te na očuvanju vrijednosti na kojima je naša država nastala kao što je to Domovinski rat’

Zvonimir Ćurković, predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Penavin savjet za branitelje nije zadovoljan presudom za Ovčaru

PENAVIN SAVJET ZA BRANITELJE PORUKA IZ VUKOVARA Presuda za zločine na Ovčari koja se ne odnosi na nalogodavce skida odgovornost...

Close