Započela akcija Alfa južno od Pakraca (1991.)

27.12.

Dana 27. prosinca 1991. nastavljeno je oslobađanje zapadne Slavonije, zajedničkim snagama HV-a i MUP-a, a pod kodnom akcijom zvanom Orkan 91. Oslobođena su jaka pobunjenička uporišta u okolini Pakraca: Gavrinica, Japaga i dio Šeovice. Do večernjih sati hrvatske su postrojbe zauzele crtu obrane, dok su se četničke snage (Beli orlovi), pripadnici tzv. JNA i TO, te srpski dragovoljci i četnici povukli na rezervne položaje.

Važnost navedene akcije bilo je pomicanje crte bojišnice, koja je prije bila nedaleko od same Pakračke bolnice, te time na udaru neprijatelja. Mnogobrojniji i bolje naoružani neprijatelji, istog su dana (27. prosinca 1991.) izvršili jaki artiljerijski napad na Pakrac, Filipovac, Lipik, Prekopakru i Klisu. Unatoč tome, neprijatelj je potisnut, a za sljedeći dan pripremljeno daljnje čišćenje i oslobađanje područja pod neprijateljskom kontrolom. Konačni cilj bilo je zauzimanje koridora sve do Save, tj. granice s Bosnom.

U navedenim sukobima bilo je gubitaka na obje strane. U mjestu Japaga, nedaleko od Pakraca, poginuo je hrvatski branitelj – pripadnik Policijske postaje Koprivnica – Vinko Fijačko, rođen 9. ožujka 1969. u Koprivnici. Fijačko je živio u Koprivničkoj Reki gdje je i sahranjen nakon pogibije.

Piše: Dražen Krajcar

 

 

Jedan odgovor na “Započela akcija Alfa južno od Pakraca (1991.)”

  1. Ivan L. Ivan napisao:

    Žvite malo u miru … Sretno Novo Ljeto!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
‘Naplata ratne štete od Srbije? Osnujmo fond iz kojeg ćemo obeštetiti sve žrtve’

I dok hrvatska službena politika šuti, a srpska preventivno galami i prijeti tužbama čak i za Prvi svjetski rat, sve...

Close