Objavljeno: Pet, svi. 12th, 2017

Željko Sakić: Austrijski lijevičari, Bleiburg i Thompson

Hrvati u Bleiburgu u subotu obilježavaju bleiburšku tragediju, masakr domobrana, ustaša i velikog broja civila koji su izvršili postrojbe komunističkih partizana nakon predaje manjim dijelom na samom bleiburškom polju 15. svibnja te kasnije blizu Dravograda, Maribora i u drugim slovenskim mjestima i na “marševima smrti” poznatim kao križni put.

Prije godinu dana napisao sam kolumnu pod naslovom: „Što su nam poručili razoružavajući pripadnike počasne Zaštitne bojne HV na Bleiburgu?“  Tada se od strane tamošnje policije, ponizilo i Hrvatsku vojsku i državu koju predstavljaju.

Nije bilo reakcije, naših vlasti, pa se jednako nastavlja i dalje.

Ove godine su se Austrijski lijevičari i antifašisti za koje je Winston Churchill proročanski rekao: „Fašisti budućnosti bit će antifašisti“ – glasnije nego ikada zatražili zabranu komemoracije.

Naime, u utorak je skupina antifašističkih organizacija u koruškom parlamentu predala apel, a potom im se pridružio i parlamentarni klub Zelenih.

„Skup u znak sjećanja na ustašku državu je postao najveći neonacistički skup u Europi“, stoji u peticiji koja su te skupine uručile premijeru austrijske savezne zemlje Koruške socijaldemokratu Peteru Kaiseru.

Kako su komemoraciju za stotine tisuća mučenih i ubijenih ljudi pretvorili u; „skup sjećanja na ustašku državu, i najveći neonacistički skup u Europi“, jasno je kada se sjetim teze Vesne Pusić, da su u Bleiburgu ubijeni zločinci, „samo“ im sud nije dokazao krivicu. Kada se nakon takvih izjava uglavnom, šuti, i jasno ne kaže da su totalitarne, nedopustive u demokratskom društvu, te da vrijeđaju žrtve, onda možete biti sigurni da će nam takvo, „okretanje glave“ doći na naplatu.

No, sigurno je da inicijativa za ovogodišnje aktivnosti antifašista u Austriji, dolazi iz Hrvatske. Tamošnji lijevičari, i ostali koji prozivaju Hrvate za neonacizam, ipak bi se prvo morali pomiriti s činjenicom da je vodeći nacist  Adolf Hitler, stjecajem okolnosti bio Austrijanac.

Austrijanac, Kurt Waldheim,  jedan je od 25 njemačkih časnika koje je poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić odlikovao zbog sudjelovanja u borbama 1942.g.

Pa ipak je, Waldheim  bio Glavni tajnik UN-a, od 1971. do 1982., potom i  deveti predsjednik Austrije od 1986. do 1992.g.

Gradonačelnik bi zabranio, ali…

Gradonačelnik Bleiburga, socijaldemokrat Stefan Visotschnig, kaže da nije sretan zbog tog okupljanja te misli da se ‘crkveni kontekst zloupotrebljava kako bi se zamaskiralo prave motive’. Ističe da on sa svoje gradonačelničke pozicije nema ovlasti zabraniti skup u Bleiburgu, koji se održava na privatnom imanju.

Osim što je Visotschnig nesretan, izgleda da je i vidovit, jer on „zna“ koji su pravi motivi i da se „crkva zloupotrebljava“.

Sada se lijepo može vidjeti, od kolikog je značenja bilo što su tu zemlju, na kojoj ćemo se spomenuti naših mučenika, otkupili Hrvati. Dakle, kada je to hrvatska zemlja, makar u Austriji, niti gradonačelnik, koji očito pati od pseudomnezije ne može zabraniti skup. Bi li iz toga nekakve pouke mogli izvući naši političari?

Thompson je bolna tema

Zastupnik stranke Zeleni u Austrijskom parlamentu Karl Oellinger je upozorio na to kako je prije dva tjedna gradonačelnik gradića Kremsmuenstera na sjeveru Austrije „munjevito reagirao“ protiv koncerta, kako ga je nazvao, „ustaškog glazbenika“ Marka Perkovića Thompsona.

Jasno mi je kolika se količina laži i propagande usmjerava prema Perkoviću, a sada i otvorenih kleveta. S obzirom da je Marko Perković sa strojnicom „Thompson“, branio svoj dom od četnika, moguće da to kod dijela spomenutih Austrijanaca budi neugodne uspomene na njihov povijesni susret s američkim vojnicima u Drugom svjetskom ratu. Naime, i Amerikanci su spomenutu strojnicu koristili u borbi protiv nacizma.

Treba odgovoriti

Iako Sigurnosne službe Koruške, smatraju da je to pogrešna interpretacija te ističu da je riječ ‘o crkvenoj manifestaciji koja se održava već 30 godina’, te da su posjetitelji većinom rodbina ubijenih, te komemoracija ne može biti zabranjena, treba napokon odgovoriti.

Kako su u ovome sudjelovali članovi tamošnjih parlamentarnih stranaka, naše MVP je moralo reagirati, na adekvatan način. U suprotnom slijedeće godine nas očekuju nova prozivanja i optužbe.

 

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
PLENKOVIĆ O MOGUĆOJ KOALICIJI SA SDP-om

“Moja suradnja s kolegama iz Mosta u Vladi je bila dobra. Neću reći niti jednu lošu riječ protiv kolega. Predlažem...

Close