Objavljeno: Sri, tra. 5th, 2017

Zenica: Obilježeno 25. godina od osnutka HVO-a, nakon progona Zeničani branili Lašvansku dolinu

U Zenici je obilježeno 25 godina osnutka HVO-a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju na gradskom groblju Crkvice. Počast za 135 hrvatskih branitelja Zenice odali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Hrvata u društvenim i političkim strukturama.

POČAST POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Crkvice u Zenici obilježeno 25 godina osnutka HVO-a.

Tom prigodom su uz počasni vod hrvatske komponente OS BiH zapalili svijeće i položili vijence predstavnici braniteljskih udruga  proisteklih iz Domovinskog rata s područja Grada Zenice te predstavnici društvenih i političkih struktura Hrvata u Zenici.

Inače, hrvatsko – muslimanski sukob u Središnjoj Bosni počeo je napadom tzv. Armije RBiH na Zenicu, odnosno selo Dusina, 26. siječnja 1993. kada je ubijeno devet hrvatskih i jedna srpski civil a prvom zapovjedniku brigade zeničkog HVO-a, Zvonku Rajiću, izvađeno srce. Za svirepo ubojstvo Zvonka Rajića, tamošnji Hrvati odgovornim smatraju Šerifa Patkovića, bivšeg ministra branitelja u Zeničko – dobojskoj županiji i vijećnika u GV Zenica.

Tijekom sukoba HVO-a i tzv. Armije BiH, u Zenici je poginulo 135 pripadnika HVO-a, a brigada je nakon pada Zenica, sudjelovala u obrani Travnika, Viteza, Busovače i Jajca, donosi Dnevnik.ba .

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor i Odjel za branitelje Domovinski rat organizatori su svečanog obilježavanja 25. obljetnice HVO-a, a samo obilježavanje se održava u svim općinama u kojima je djelovao HVO. Započelo je u subotu 1. travnja, a završit će 8. travnja središnjom svečanosti u Mostaru.

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
U Sarajevu obilježeno 25. godina od osnutka HVO-a

BRIGADA HVO-A KRALJ TVRTKO Vijence su položili ministrica obrane Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, general pukovnik Anto Jeleč...

Close