12. lipnja 2007. osuđen Milan Martić – 35 godina za zločine nad Hrvatima

12.06.2016. 10:53:02

NA DANAŠNJI DAN Martić je za vrijeme rata bio načelnik „milicije SAO Krajine“ u Kninu, a zatim ministar unutarnjih poslova iste tzv. “SAO Krajine”, te na kraju i predsjednik nepriznate “Republike Srpske Krajine”. Na tim je pozicijama počinio mnoge zločine nad hrvatskim narodom Na današnji dan 2007. donijeta je presuda ratnom zločincu Milanu Martiću, nekadašnjem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine. Martić je proglašen krivim i osuđen na 35 godina zatvora, što je najduža kazna izrečena nekom srpskom ratnom zločincu na Haškom sudu za zločine u Hrvatskoj. Budući da je u trenutku donošenja presude Martić imao 52 godine, presuda je slična doživotnoj kazni. Stotine ljudi stradale su u slučajevima poput Škabrnje, a jedan od poznatih Martićevih zločina bilo je i naređenje da se raketira Zagreb u svibnju 1995., što je prouzročilo smrt 7 civila i ranjavanje njih 214. Suđenje Martiću trajalo je 143 dana. Tužiteljstvo je pozvalo 45 svjedoka i dalo čak 901 dokaz. Martićevi branitelji bili su Predrag Milovančević i Nikola Perović. Martić je suđen i za zločine protiv čovječnosti (progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubojstva, mučenja i deportacije), kao i za zločine protiv međunarodnog ratnog prava (napad na civile, ubojstva, mučenja, okrutnosti, uništavanje vjerskih i obrazovnih institucija). Sljedeće godine nakon donošenja presude, obrana je tražila priziv, no presuda prizivnog suda potvrdila je kaznu od 35 godina zatvora.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.