19. listopada 1991. Humanitarni konvoj (Vukovar) – spašeno više od stotinu ranjenika iz bolnice

19.10.2023. 08:56:00

Na današnji dan 1991. izašao je iz Vukovara Humanitarni konvoj u organizaciji Ministarstva zdravstva i udruge „Liječnici bez granica“ (međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija). Time je spašeno više od stotinu ranjenika iz vukovarske bolnice, dok su preostali ranjenici koji su ostali u bolnici bili ubijeni na Ovčari i drugim stratištima.

Uz pristanak svih strana umiješanih u sukob tijekom srpske agresije na Hrvatsku, humanitarni konvoj “Liječnika bez granica” krenuo je prema Vukovaru kako bi iz prenapučene bolnice izvukao iz podruma teške ranjenike za čiju njegu ondje već dugo nije bilo uvjeta. U Mikanovcima, 30-ak km od Vukovara, pripremljen je prihvatni centar.

Kada je konvoj oko 11 sati krenuo iz Vukovara prema Nuštru preko Bogdanovaca i Marinaca, u području oko konvoja započela je pucnjava te je kretanje kolone zaustavljeno. Do 15 sati konvoj s evakuiranim ranjenicima vukovarske bolnice još uvijek se nalazio u Bogdanovcima, a napadi VBR-a na Nuštar nisu prestajali. Konvoj je potom krenuo prema Šidu (Srbiji), dok jedan od kamiona nije naletio na minu. Ranjene su dvije medicinske sestre, Švicarka i Luksemburžanka.

Konvoj je nastavio prema Šidu, a na povratku, kod Lipovca, preuzeli su ga hrvatski redarstvenici. Tako je, nakon više od 12 sati lutanja, konvoj sa 103 teška ranjenika iz vukovarske bolnice stigao napokon na područje koje kontroliraju hrvatske snage.

To je trebao biti prvi konvoj takvog tipa iz opkoljenog Vukovara. Nažalost dogodila se nesreća zbog koje je ovo ostala jedina takva humanitarna evakuacija. “Liječnici bez granica” tada su zaključili kako je preopasno vraćati se u Vukovar po ostatak ranjenika (prema riječima doktorice Bosanac, konvoj je trebao dva puta tjedno dolaziti po ranjenike, bolesnike, dojenčad, donositi lijekove i sl.).

Zbog toga sve je završilo pokoljem ranjenika iz bolnice nakon pada Vukovara u srbijanske ruke. Srbijanska vojska na čelu sa generalom JNA Veselinom Šljivančaninom izvukla je ranjenike iz bolnice i hladnokrvno ih ubila na Ovčari i drugim mjestima zločina oko Vukovara.

Izvor: arhiva PDN/Narod.hr

Izvorni autor: arhiva PDN/Petar Horvatić/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.