5 obljetnica ili zašto je Poljudska “svastika” vrlo bitna za lustraciju

22.05.2020. 10:04:00

U nedjelju 12. lipnja 2020. navršava se punih 5 godina a da još uvijek nije otkrivena organizirana grupa odnosno nalogodavci, planeri i izvršitelji tehnički, personalno, tehnološki, materijalno, sigurnosno-obavijesno i logistički vrlo složene i zahtjevne operacije „ucrtavanja“ nacističkog simbola kukastog križa u travnjak stadiona u Poljudu, a koja je pravno kvalificirana kao kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju te za koju je zakonodavac predvidio zatvorsku kaznu do tri godine. Bila je to politička, društvena, kulturna, etička i estetska diverzija planetarnog odjeka i iste takve mondijalne štete po ugled Republike Hrvatske, a jedna je u nizu kontinuiranih, pomno planiranih i provedenih provokacija i diverzija kojima je cilj da se Republika Hrvatska i njezini državljani prikažu i ozloglase u svijetu kao (pro)fašistički, antidemokratski, ekstremno desničarski, nekulturni, necivilizirani i nehumani!
Republika Hrvatska kao pravna država ima i za ta i takva kaznena djela mjerodavne i odgovorne državne organe, koji i nakon 5 godina još nisu otkrili inspiratore, nalogodavce, tehničku i sigurnosno-obavijesnu potporu te i same izvršitelje!!? Stoga je javnost potrebno podsjetiti tko su u MUP-u RH i Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj hijerarhijski i/ ili mjesno izravno ili neizravno nadležni za kazneno djelo počinjeno na stadionu u Poljudu, te, logično, potencijalno i (su)odgovorni za neotkrivanje, ili, nadajmo se, zakašnjelo otkrivanje organizirane grupe nalogodavaca, planera, tehničkih i sigurnosno-obavijesnih logističara te izravnih izvršitelja odnosno „hortiinstalatera“ zloglasnog kukastog križa u travnjaku stadiona.
Prvi je u personalnom ustroju Ministarstva unutarnjih poslova RH tadašnji ministar R. O. i njegov zamjenik E. T., potom od 23. siječnja 2016. novi ministar unutarnjih poslova V. O. i nešto kasnije njegov zamjenik D. B., tadašnji glavni ravnatelj policije V. D. i njegov zamjenik te od 6. travnja 2016. novi glavni ravnatelj policije Z. V., tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije V. B. i od 1. travnja 2016. njegov nasljednik na tom položaju M. S., tadašnji i sadašnji načelnik Uprave policije K. B. (prethodno navedeni su i pomoćnici ministra unutarnjih poslova), tadašnji i sadašnji voditelj Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima D. P., zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske do 31. ožujka 2016. M. S., načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj S. M. koji od 1. travnja 2016. obavlja poslove načelnika u toj istoj policijskoj upravi, načelnik Prve policijske postaje Split I. P., te mjesno nadležni za konkretnu četvrt grada Splita policijski službenik za prevenciju G. P. i kontakt policajac A. J. K.
Hrvatski nogometni savez (HNS) potpisao je s HNK „Hajduk“ ugovor o organizaciji utakmice između reprezentacija Hrvatske i Italije, kojim su definirana međusobna prava i obveze a HNS je organizator utakmice čime je preuzeo i formalnopravnu odgovornost za njezino nesmetano i sigurno odvijanje. Kao što je to uobičajeno kod utakmica koje hrvatska reprezentacija igra u Rijeci, Osijeku, Koprivnici itd., HNS koristi logistiku domaćeg kluba i to mu plaća. A u Statutu HNK „Hajduk“ u članku 7. podstavci 1 i 5 je i navedeno da: „Društvo u svome poslovanju obavlja sljedeće djelatnosti: - upravljanje i održavanje športskih građevina“. Tako je bilo i za utakmicu reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu gdje je HNS formalnopravno preuzeo organizaciju utakmice ali uz ugovorenu tehničku i logističku potporu HNK „Hajduk“, kao što je to bilo i na utakmici reprezentacija Hrvatske i Gruzije odigrane u Splitu na tom istom stadionu u Poljudu 3. lipnja 2011. godine. Što znači da se HNK „Hajduk“ nije privremeno „iselio“, ispraznio športske terene, prostore i prostorije na stadionu i prestao djelovati, a HNS doveo svoje (kojih i nema) tehničke i ostale službe potrebne za organizaciju utakmice te stvarno fizički odnosno tehnički i logistički a ne samo formalnopravno preuzeo cjelokupno funkcioniranje stadiona. Naprotiv, a to je i jedino moguće i logično, HNK „Hajduk“ je nastavio svoju punu djelatnost kako u športskom tako i u ostalim dijelovima svog cjelokupnog ustroja. Trenirali su nogometaši svih uzrasnih kategorija, radili su administracija, marketinška i zdravstvena služba, zaštitari i tehničke službe za čuvanje i održavanje stadiona i travnjaka, kao i sva ostala logistika i servisi.
U tom ugovorenom formalnopravnom odnosu HNS i HNK „Hajduk“ te poglavito u kontekstu tih i takvih konkretnih tj. tvarnih i stvarnih personalnih, tehničkih te sigurnosnih uvjeta i činjenica u organizaciji utakmice i na stadionu, logično je da se ne može u potpunosti isključiti potencijalna neizravna (su)odgovornost po položaju za navedeni događaj tadašnjeg predsjednika Uprave HNK „Hajduk“ M. B. Premda fizički nije bio nazočan jer ne stanuje u Splitu, ne može se u potpunosti isključiti potencijalna neizravna (su)odgovornost po položaju i tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora HNK „Hajduk“ Lj. P. V.
Povodom neslavne „petogodišnjice“ neuspješne (ili možda uspješno opstruirane?) policijske istrage za otkrivanje identiteta nalogodavaca, planera, tehničkih i sigurnosno-obavijesnih logističara te i samih izvođača „ucrtavanja“ kukastog križa u travnjak stadiona u Poljudu, bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović 12. lipnja 2016. na službenom Facebook-profilu napisala je sljedeće: „Pod okriljem noći, iscrtana je svastika na Poljudu. Ponovno pozivam MUP da pronađe počinitelje“.
U intervjuu kojeg je Nova TV emitirala 13. svibnja 2016. u 19,15 sati, bivšem ministru Vlahi Orepiću postavljeno je i sljedeće pitanje: „Što je s istragom oko svastike na Poljudu? U kojoj je to fazi?“, na koje je on ovako odgovorio: „Mi smo propisali nagradu (20 tisuća kuna, op. a.), to je vrlo teško riješiti, ali učinit ćemo sve da to riješimo i ne bih dao neke komentare u ovom trenutku, ali najveći problem u svemu tome je što se ta famozna svastika toliko politizira i koristi u jednu primitivnu politiku, tako da ne bih zaista više ulazio u to“.
Dakle, kao što se to u prethodnom citatu moglo pročitati, bivšem ministru Vlahi Orepiću nije bio problem niti ima društvenog, političkog, etičkog i estetskog značaja činjenica da još uvijek ni nakon punih 5 godinaorgani MUP-a nisu otkrili naručitelje i izvršitelje te barbarske diverzije, nego ga smeta što se ona „politizira“!! Pa nitko i da hoće tu diverziju ne može politizirati, jer je to ona a priori tj. sama po sebi i u sebi odnosno inherentno politička diverzija, te se kao takva i može samo i jedino tako i kvalificirati – kao društveno, etički i estetski negativna te i destruktivna politička pojava i kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Je li to bio i neizravan odgovor bivšeg ministra Vlahe Orepića na u prethodnom dijelu teksta citiranu facebook-poruku bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i insinuacija da ona „politizira i koristi u jednu primitivnu politiku“ policijsku istragu o autorima i izvoditeljima te diverzije, teško je pouzdano utvrditi? No, štogod da jest, nedvojbeno je i jasno da je zahtjev demokratske javnosti i javne moralne savjesti za otkrivanjem te organizirane grupe diverzanata na ugled Republike Hrvatske za bivšeg ministra Vlahu Orepića „politizacija“, a ne legalan i legitiman demokratski pritisak zbog nesposobnosti (ili možda nemotiviranosti?) organa MUP-a da se konačno otkriju autori i počinitelji te monstruozne političke, društvene, kulturne i etičke diverzije, agresije i destrukcije! Pa što bi bivši ministar Vlaho Orepić i Ministarstvo unutarnjih poslova RH trebali dobiti javnu pohvalu za pokazane i dokazane nestručnost, neznanje i nedostatnu motiviranost u 5 godina dugoj istrazi (ili možda „istrazi“), ili su za pokazane i dokazane neuspješnost, nesposobnost i neodgovornost zavrijedili javnu kritiku, pozivanje na odgovornost te prepuštanje vođenja istrage istražiteljima koji su za to stručni, sposobni, odgovorni i motivirani.
Kukasti križ na stadionu u Poljudu bio je pravilnog geometrijskog oblika, simetričan, ravnih rubova i svuda jednako široke „pruge“ oko 12 centimetara i na površini travnjaka od oko 12 četvornih metara, tako da je očito da ga se tako pravilnog i tolike veličine nije moglo „ucrtati“ bez šablone, te sudjelovanja najmanje dvojice ili i više „hortikulturnih majstora“ koji su za to izvesti morali imati i odgovarajuće vrijeme, jer se na tolikoj površini kukasti križ pravilnog oblika i simetričan nikako nije mogao „ucrtati“ u travnjak za samo nekoliko minuta. Oprema, tehnička sredstva i posuda s herbicidom zbog svoje glomaznosti i težine nikako se nisu mogli unijeti na travnjak preko oko 2 metra visoke ograde kojom je okružen, nego samo i jedino kroz vrata. Isto to vrijedi i za unošenje tih istih sredstava i opreme u stadion, jer se i tu nisu mogli unijeti preko ograde! Unatoč svemu tome što olakšava i omogućuje uspješnu istragu, kako, zašto, zbog čega ili koga mjerodavni organi Ministarstva unutarnjih poslova RH nisu mogli (ili možda htjeli?) otkriti inicijatore, podupiratelje i izvršitelje diverzije „ucrtavanja“ svastike u travnjak stadiona u Poljudu? Možda zbog nedostatnog stručnog znanja, vještine, iskustva, motivacije upornosti i odgovornosti u toj istrazi, ili pak možda zbog povoda i razloga koji su izvan policijske i kriminalističke struke i prakse?
Paradoks je i potpuna stručna i društvena nelogičnost da su neki od tih MUP-ovih rukovodećih kadrova i usprkos neuspješnoj istrazi nagrađeni tako što su promaknuti na više, složenije, odgovornije (vjerojatno i bolje plaćene) rukovodeće položaje; a neki su zadržali svoje dotadašnje rukovodeće položaje! S. M. je unaprijeđen za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, M. S. je promaknut u načelnika Uprave kriminalističke policije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova, Z. V. je unaprijeđen u glavnog ravnatelja policije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova, a K. B. i D. P. zadržali su dotadašnje položaje načelnika Uprave policije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova, odnosno voditelja Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima!!! Od kada se to, gdje i zašto javno evidentna neuspješnost u struci i radu nagrađuje unaprijeđenjem na ljestvici rukovodećhi položaja ili zadržavanjem istih? Pa kad nisu mogli i bili sposobni riješiti manje složene i zahtjevne istrage, kako će tek moći uspješno funkcionirati na znatno složenijim i zahtjevnijim poslovima, zadacima i upravnim položajima?
Zbog svega u prethodnom odlomku navedenog, treba očekivati te i poticati aktivan demokratski pristup i pritisak javnosti na sadašnjeg predsjednika Vlade RH i sadašnjeg ministra unutarnjih poslova (neovisno o tome da su to samo tehnički) da se istraga za otkrivanjem identiteta organizatora i počinitelja kaznenog djela u Poljudu intenzivira i dodatno ekipira stručno primjereno educiranim i sposobnim, odgovornim i motiviranim istražiteljima. Zastupnici u Hrvatskom saboru demokratskih političkih stranaka tj. onih koje štite i promiču ljudska i građanska prava i slobode, trebaju ako do formiranja sljedećeg saziva Sabora ne budu otkriveni organizatori i počinitelji postaviti pitanje budućem predsjedniku Vlade RH i budućem ministru unutarnjih poslova do kada očekuju i predviđaju da će istraga biti uspješno privedena kraju i konačno otkriveni izravni i neizravni počinitelji diverzije u Poljudu koja je imala za cilj rušenja ugleda Republike Hrvatske pred licem cjelokupne svjetske demokratske javnosti? Logično, isto to pitanje predstavnici demokratskih stranaka u budućem saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost trebaju postaviti kao točku dnevnog reda sjednice.
Evo samo kratak izvadak sa jednog D. B., koji je bio predstojnik Mesićeva ureda u vrijeme kada su se slali dokumenti u Haag. Od onih spomentih 2400 O. “ljudi od povjerenja”, niti jedan još nije smijenjen. Isti je slučaj i sa odgovornima za ubojstvo Hrvatskog Branitelja D. P. prigodom.
Svastika se nije mogla ocrtati bez znanja tadašnjeg predsjednika Hajduka M.B, predsjednika nadzornog odbora LJ.V.P i vrha SDP-a, odnosno bivšeg ministra policije R.O i tadašnjeg predsjednika vlade Z.M , tvrde iz Udruge “Istinom protiv laži”
Osuda ovog čina odjeknula je u cijelom svijetu!
Svi su našli interes, Hajduk da se riješi ljudi iz HNS-a, a SDP da se i dalje kompromitira Hrvatska, a Hrvati nazivaju fašističkim narodom.
HNS je imao potpunu kontrolu svih događanja na stadionu, no noć prije utakmice sa Italijom hajdukovo rukovodstvo je došlo kod zaštitara zaštitarske tvrtke P. koja je 18 godina imala Ugovor sa Hajdukom i reklo im da su tu večeras slobodni.
Tu večer nacrtala se svastika!
Uz pomoć MI6, MOSAD-a i ljevog, paraobavještajnog i nedomoljubnog krila sigurnosnih službi kao i političari koji su Hrvatsku sustavno pljačkali i uništavali, točnije djeca i unuci komunističkih fašista koji su pod palicom Tita i masona Churcilla izvršili pokolje nad nevinim Hrvatima.
Samo naivnima nije jasno da sve akcije kompromitiranja Hrvatske, (po resursima najbogatije europske države), financiraju neprijateljske strane tajne (masonske) službe, a sve u dogovoru sa korumpiranim političarima.
Pojedini antihrvati na vlasti i u oporbi ne mogu prihvatiti Hrvatsku ni da hoće, jer su je izmasakrirali i opljačkali i za to moraju odgovarati.
Samo DOMOLJUBNA KOALICIJA SA VJEROM U ISUSA KRISTA može i mora provesti lustraciju!

Izvor: Udruga "Ne govoru mržnje, istinom protiv laži i Hrvatski Fokus

Izvorni autor: HF/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.