9. studenoga 1991. Karadžićevo – hrabri Zagorci i Međimurci stradali u želji da pomognu opkoljenom Vukovaru

09.11.2019. 16:10:00

Bio je to dan kada su Zagorje i Međimurje bili zavijeni u crno. U pokušaju proboja i pomoći opkoljenom Vukovaru, pripadnici specijalne policije Rode iz Varaždina upali su u zasjedu u selu Kardžićevu i teško stradali. Osim njih, veliki broj Zagoraca i Međimuraca branio je Vukovar kao pripadnici policije, ali i drugih postrojbi, te ostavio život na obalama Dunava.

 

Tijekom pokušaja proboja obruča oko opkoljenog Vukovara 9. studenoga 1991. godine pripadnici specijalne policijske postrojbe Rode iz Varaždina izveli su pogibeljan napad na selo Karadžićevo.

Akcija je odmah krenula po zlu jer se u nju nisu uključile druge postrojbe koje je uz varaždinske Rode za ovaj zadatak zadužio Mile Dedaković, zapovjednik Operativne skupine Vukovar-Vinkovci-Županja. Uoči pokretanja napada izostala je čak i potpora minobacača, piše daniponosa.hrt.hr

No najveći šok slijedio nakon prodora specijalaca u selo. Naime, u dvodnevnom izviđanju Rode su ustanovile da Karadžićevo uz pobunjene Srbe brane manje snage 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, koje nisu trebale biti zapreka dobro organiziranom napadu iz tri smjera. No, očito je da su Srbi dobili informacije o napadu, pa su obranu Karadžićeva ojačali tenkovima, topništvom i teškim strojnicama.

Počela je neravnopravna borba u kojoj Rode nisu mogle parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore. U borbu su se uključili i pripadnici ZNG-a koji su policajcima pomogli u izvlačenju iz smrtonosne klopke. Zanimljivo, tog dana nad selom Karadžićevo je djelovalo i zrakoplovstvo JNA, a pritom je pogođen i zrakoplov Galeb koji se srušio u Bačkoj.

Četvorica policajaca poginula su, Vlado Štampar još uvijek se vodi kao nestao, a 28 pripadnika Roda ranjeno je, dočim je jedan zarobljen. Tih su dana Varaždin i međimurska regija bili su zavijeni u crno zbog stradanja njihovih najboljih sinova, specijalaca i dragovoljaca Domovinskog rata.

 

Posljednji zapovjednik obrane Borova Naselja imao je jednu želju – biti pokopan u rodnom Zagorju

Vjekoslav Cerovečki – „Cigo“,  Zagorac iz Jazvina pokraj Radoboja poginuo je kao posljedni zapovjednik obrane Borova naselja.

U Vukovar, u kojem su poginuli Cerovečki i njegovih 20 suboraca, krenulo je 11. rujna 1991 njih 185 pripadnika PU Varaždin, mahom Zagoraca i Međimuraca.. Petero se i dan danas vodi nestalima. Imali su 66 ranjenih, a 119 ih je odvedeno je u logore Stajićevo, Srijemska Mitrovica, Novi Sad i Beograd.

O posljednjem zapovjedniku obrane Borova Naselja njegovi preživjeli suborci rekli su: “Svakodnevno smo donosili odluke koje nisu bile lake, ali odluke koje su nas motivirale da sačuvamo ono što se dalo i da obranimo domovinu i to na profesionalan i ljudski način. A njegova odluka da na kraju, kada više nismo imali izlaza, niti čime se braniti, ode u 50-ak metara udaljenu alatnicu, da spasi nas ranjenike i civile, bila je najveća moguća ljudska odluka. U zadnjim minutama borbe za Vukovar pao je među prvima.”

Kada je odlazio, rekao mi je što mu je posljednja želja – da ga se pokopa u njegovu rodnom Zagorju, u Radoboju, priča Ljubica Florjan, nevjenčana supruga Vjekoslava Cerovečkog.

Danas jedna ulica u varaždinskom prigradskom naselju Hrašće nosi ime Vjekoslava Cerovečkog, junaka obrane Vukovara odlikovanog Spomenicom, Redom Zrinskog i Frankopana s posrebrenim pleterom te Redom Zrinskog i Frankopana s pozlaćenim pleterom. Vjekoslav Cerovečki Cigo posmrtno je unaprijeđen u zvanje glavnog nadzornika.

U obrani Vukovara su poginula 25-orica pripadnika PU Varaždin, a šestorica se još vode kao nestali.

 

Potresni film i originalne snimke obrane Vukovara

U obrani Vukovara, kao pripadnici tadašnje Varaždinske policijske uprave, poginuli su:

Marko Bosak,

Vjekoslav Cerovečki – „Cigo“,

Ivan Đurđek,

Dragutin Friščić,

Dragutin Godinić,

Ivan Hižman,

Ljubomir Jalšovec,

Tomo Jambor,

Josip Kanižaj,

Josip Kapustić,

Zvonimir Kardoš,

Mladen Kasun,

Dražen Klarić,

Branko Kos,

Božidar Košir,

Damir Lehkec,

Dragutin Lehkec,

Marijan Levak,

Antun Mutvar,

Ivan Oreški,

Željko Pongrac,

Vladimir Rojko,

Josip Šajnović,

Slavko Šantek,

Dragutin Šavorić,

Vlado Štampar,

Dražen Štefulj,

Darko Tišljarić,

Mladen Vinko,

Marijan Vučak i

Stjepan Vusić.

 

Tko su nepoznati heroji obrane Vukovara?

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: PH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.