AMERIKA UDARILA ŠEŠELJA PO ĐEPU: Oduzeli mu stotine tisuća dolara od četničke emigracije

01.06.2018. 22:22:16

Šešelju su SAD uvele sankcije kada mu je 2003. godine počelo suđenje pred sudom u Haagu

Vođa srpskih radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj nalazi se na tzv. ‘crnoj listi’ osoba protiv kojih je američko Ministarstvo financija uvelo sankcije i zamrznulo im imovinu u inozemstvu. Šešelju je zamrznuto 70.000 dolara u jednoj banci u Portoriku te 117.000 dolara u Australiji. Sve dok ne bude skinut s ‘crne liste’ neće moći raspolagati tim novcem što ga je, po vlastitim riječima, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige srpskoj četničkoj emigraciji diljem svijeta širom svijeta koncem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Uveli mu sankcije još 2003. godine

Šešelju su SAD uvele sankcije kada mu je 2003. godine počelo suđenje pred sudom u Haagu. On tvrdi da je obrazloženje za uvođenje sankcija bilo to što je bio bjegunac od Haškog suda. “Uopće nisam bjegunac jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao. Preko srbijanskog konzula u Haagu, pisao sam američkom veleposlanstvu tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da ga mogu koristitit samo ako unajmim američkog odvjetnika da me brani i da ga platim tim novcem”, kazao je Šešelj.

I pokojni Milošević još je na ‘crnoj listi’

Kaže kako je koncem devedesetih uspio izvući novac koji je imao na nekom računu u Kaliforniji, dok je njegova supruga jadranka uspjela izvući oko 42.000 dolara sa svoga bankovnog računa u Kanadi. Tim novcem je, kaže, platila proširenje njihove kuće. Večernje novosti pišu kako je na američkoj ‘crnoj listi’ još uvijek i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, iako već 12 godina nije živ, ali i njegova udovica Mirjana Marković te sin Marko i kći Marija. Osim Miloševićevih, pod američpkim sankcijama su još jedan bivši predsjednik Srbije, Milan Milutinović, te haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.