Bivši specijalac: Odlazimo raditi u Afganistan i zbog kredita u francima

12.10.2014. 10:17:43

Plaće su od četiri do osam tisuća dolara, a osigurani su i smještaj i hrana Nakon što je Večernji list objavio da pripadnici Specijalne policije u MUP-u potpisuju otkaze ugovora o radu i odlaze na bolje plaćeni posao u Afganistan gdje rade kao zaštitari, javio nam se jedan od specijalaca iz priče. On krivicu što iz MUP-a odlazi školovan i stručan kadar vidi u sadašnjem vrhu Ministarstva. Naime, svi su oni (navodi da se trenutačno radi o šest pripadnika specijalne policije i jednom koji je prije bio u specijalcima, a zatim je premješten u temeljnu policiju odakle je i otišao) prije odlaska tražili od MUP-a da im odobri godinu dana neplaćenog dopusta. Otišli zbog novca – Do poslova osiguranja u Afganistanu - a kolege rade još i u Iraku i na Kosovu - došao sam posredstvom policajaca koji su prije bili u mirovnim misijama u tim zemljama. Plaće su nam od četiri do osam tisuća dolara, imamo osiguran smještaj i hranu, plaćen prijevoz i ostale troškove. Razlozi zbog kojih smo se odlučili na taj potez bili su financijske prirode – bilo rješavanje stambenog pitanja ili kredita u švicarskim francima koji je bilo nemoguće vraćati uz plaću od 6000 kuna. Neplaćeni dopust u trajanju od jedne godine bio bi dovoljan da se financijski stabiliziramo. Službenici MUP-a drugih članica EU, na primjer Mađarske i Rumunjske, imaju pravo biti na neplaćenom dopustu do pet godina – objašnjava nam bivši specijalac (podaci poznati redakciji, nap. a.). No, hrvatskim specijalcima Ministarstvo nije odobrilo da odu na neplaćeni dopust, što je do sada, zbog odlaska na rad u Afganistan, zatražilo pet pripadnika Specijalne policije MUP-a i Antiterorističke jedinice Lučko. Zahtjeve odobravaju, odgovaraju u MUP-u, u pojedinačnim slučajevima, mahom kada zaposlenici za takav dopust imaju obiteljske razloge te kada se na vlastiti trošak žele stručno osposobljavati i usavršavati. Odlazak na rad nije u toj kategoriji. – Zbog toga te zato što nam ne omogućavaju povratak u MUP, policija će u idućih godinu dana izgubiti još najmanje deset vrhunski obučenih specijalaca s dugogodišnjim stažem u koje je uloženo jako puno novca poreznih obveznika – tvrdi bivši specijalac. Iako o odlascima pripadnika specijalne policije već dulje vrijeme bruje kuloari MUP-a, u Ministarstvu kažu da takvih informacija nemaju. Svima koji žele otići poručuju: “Ako želi, državni službenik uvijek može podnijeti pisani otkaz državnom tijelu, zbog bilo kojeg razloga. Navedeni odlasci ni na koji način neće štetiti stabilnosti kadrovske strukture MUP-a”. Obučeni pregovarač Bivši MUP-ovci koji su odoru pripadnika specijalne policije zamijenili odorom zaštitara u Aziji uglavnom su u dobi od 30 do 40 godina. Završili su ili srednju policijsku školu ili fakultet. Također, imaju završene brojne tečajeve i specijalizacije. Specijalac koji se nama javio obučen je i za pregovaranje u kriznim situacijama i za alpinizam, ronjenje... Odlazak takvog kadra MUP izgleda i ne zabrinjava previše.

Specijalci ne idu u Ukrajinu, Siriju i Irak

“Sa stopostotnom sigurnošću tvrdim da na ratištima u Ukrajini, Siriji, Iraku trenutačno nema pripadnika SJP-a jer ipak smo mi školovani i vrhunski obučeni specijalci MUP-a RH, a ne neki avanturisti, psi rata, batinaši…, kako nas nazivaju. Naglašavam da se to odnosi samo na bivše pripadnike specijalne jedinice policije MUP-a RH, znači ne na ostale djelatnike MUP-a, pričuvne policije, djelatnike i umirovljenike hrvatske vojske i ostale zaštitare s upitnim životopisom koji se nerijetko žele prodati pod specijalce” – navodi u pismu bivši djelatnik Specijalne policije.U Afganistanu, Iraku i na Kosovu on i bivši kolege iz MUP-a rade na projektima za UN, USAID, EUPOL i osiguranja diplomacija. “Sve to zahtijeva sigurnosnu provjeru i razne međunarodne certifikate koje smo sami financirali.” Autor: Marina Borovac/VL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.