BRANITELJ SE PRISJETIO BITKE ZA NUŠTAR: Opisao jeziv ulazak stotina četnika u selo (video)

05.10.2020. 10:14:00

Na današnji dan odigrala se krvava bitka za Nuštar, jedna od onih u kojoj su se branitelji borili do posljednjeg daha i koja je, ispostavilo se naknadno, bila ključna za obranu tog dijela Slavonije.

Što se točno dogodilo 05. listopada 1991., najbolje se može doznati iz prisjećanja jednog branitelja Nuštra čije se sjećanje i danas širi internetom:

Sjećanje sudionika obrane

“Uslijedio je 5. listopada. Kiša je prestala, bilo je lijepo sunčano jutro. Bila je neobična tišina. Pomislio sam, možda nas ostave na miru. A onda se čula zapovijed ‘na položaje! Evo ih!’ Počela je presudna bitka za Nuštar”, napisao je branitelj koji je sudjelovao u ovoj akciji.

“Između devet i deset sati prijepodne iz pravca Marinaca, Cerića, Henrikovaca krenulo je preko 50 tenkova i transportera i 500 do 1000 pješaka na Nuštar. Počela je paklena pucnjava s obje strane. Na ulazu ih je dočekao bestrzajni top koji nije bio dovoljan da zaustavi tolike tenkove i bilo je pitanje trenutka kada će prodrijeti u samo selo. A onda je proradila ‘maljutka’ vođena sigurnom rukom pokojnog Andrije Andabaka koji je uništio dva tenka i usporio napredovanje četnika. Spominjem ga jer prije nego je poginuo, Andabak je uništio 32 tenka i tako postao simbol otpora Nuštra”, prisjetio se ovaj branitelj velikog, poginulog heroja, a u nastavku opisao ulazak četnika u selo:

Ulazak četnika u selo

“Tenkovi su prodirali prema centru dok su Beli orlovi i Arkanovci ubijali sve pred sobom i zauzimali više krovove na koje su postavljali mitraljeze i snajperiste. Tom jedinom cestom od Vinkovaca počelo nam je pristizati pojačanje. Dijeljene su nam zolje koje smo mnogi tada prvi put vidjeli”, kaže sudionik akcije ponosno opisujući mlade heroje koji su kao pojačanje došli iz cijele Hrvatske i koji su uništivši deset tenkova, u večernjim satima uspjeli otjerati četnike iz Nuštra. Prisjetio se i kako je euforija i oduševljenje bila tako velika, da su počeli povici “idemo u proboj za Vukovar”.

No, sreća je kratko trajala…

“Osvanuo je 6. listopada, sunčano, mirno jutro kao da nije rat. A onda avioni. Ne znam točno koliko kasetnih bombi ispaljeno na sada već razrušeno selo. Izgledalo je stravično. Leševi životinja i ljudi po kanalima. Stotine svinja, krava koje su besciljno lutale ulicama srušenog, ali slobodnog hrvatskog sela”.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: s.v./foto: Branitelji Nuštra/VP

Autor: