Hrvatska kreće u nabavu bespilotnih letjelica?

04.06.2013. 10:58:19

Hrvatska će na sutrašnjem sastanku ministara obrane NATO-članica u Bruxellesu dobiti svoj paket ciljeva sposobnosti, što laički znači da ćemo znati što sve trebamo razvijati u obrambenom sektoru kako bismo bili punopravni član ovog saveza , Dobar dio ciljeva je samo nastavljanje onog što Hrvatska vojno već radi. Prije svega, radi se o održavanju transportne helikopterske komponente i nastavku razvijanja mentorskih obučnih timova, po čemu smo postali poznati u Afganistanu. No NATO će od MORH-a tražiti i neke dodatne stvari sljedećih godina. Osnovna sposobnost koja se traži do Hrvatske je mehanizirana bojna, ali u održivom statusu. Naime, OSRH već ima jednu mehaniziranu bojnu Patria, ali se traži održivost na terenu, što faktički znači da se moraju imati dvije rotacije odnosno dvije bojne. Oklopnjaka za ovo se ima dovoljno, ali ih još treba opremiti, a iz MORH-a se doznaje kako će ovo biti jedan od prioriteta u sljedeće dvije-tri godine, javlja Novi list. Neke nove stvari će se također trebati nabaviti. Iako se ne može doznati do detalja precizno, no čini se kako će u planu biti i nabava bespilotnih letjelica. NATO očekuje da operativne postrojbe imaju pregled bojišnice i na taktičkoj i na strateškoj razini. Za vjerovati je kako će Hrvatska tako sljedećih godina krenuti u nabavu bespilotnih letjelica. No ono što je najveća 'rak-rana' obrambenog sektora, prije svega kopnene vojske, njezina je (ne)mobilnost. Nakon slučaja 'kamioni' s Berislavom Rončevićem, jednostavno je prestala nabava bilo kakvih prijevoznih sredstava, tako da je pokretnost vojske danas gotovo na nuli. To se pokušava riješiti nabavom polovnih sredstava od saveznika. Inače, od ulaska Hrvatske u EU, Mislav Šimatović više neće biti glasnogovornik MORH-a. Nekadašnji urednik sada ugaslog Nacionala vraća se u novinarstvo, a MORH traži novoga glasnogovornika. Izvorinu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.