Hrvatska po novom prijedlogu treba primiti 1064 migranata

05.09.2015. 17:47:31

Prema novom nacrtu prijedloga Europske komisije za raspodjelu 120.0000 migranata i izbjeglica iz Grčke, Mađarske i Italije, Hrvatska bi ih trebala primiti 1064. Prema nacrtu dokumenta Europske komisije u koji je Hina imala uvid, Hrvatska bi iz Italije od ukupno 15.600 prihvatila njih 138, iz Grčke od 50.400 njih 447 i iz Mađarske od 54.000 migranata i izbjeglica Hrvatska bi trebala primiti 479. To je 1064 ljudi, puno manje od brojke od oko tri tisuće koja je posljednjih dana kružila po medijima. Komisija bi svoj prijedlog trebala predstaviti u sljedećih nekoliko dana. Riječ je još uvijek o nacrtu, koji u konačnoj verziji može izgledati drukčije. Hrvatka po ovom nacrtu treba primiti 0,89 posto od broja migranata u tri zemlje koje su suočene s najvećim izbjegličkim teretom. Komisija je koristila četiri kriterija za raspodjelu - broj stanovnika, visina BDP-a, prosječan broj tražitelja azila na milijun stanovnika u razdoblju 2010-2014, te stopa nezaposlenosti. Najveći teret trebale bi podnijeti Njemačka, koja treba primiti nešto preko 26 posto od 120.000 migranata i izbjeglica, zatim Francuska 20,3 posto. Hrvatska je u srpnju donijela odluku o prihvatu 550 ljudi od 40.000 migranata koji se nalaze u Italiji i Grčkoj. Riječ je o prvoj raspodjeli kako bi se olakšao teret Grčkoj i Italiji, koje su tada bile najviše izložene priljevu migranata s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike. Sada se njima pridružila i Mađarska nakon što je u velikoj mjeri promijenjene ruta dolaska i migranti umjesto preko Sredozemlja sve češće dolaze u EU preko zapadnog Balkana. Zemlje članice još se nisu dogovorile ni oko raspodjele ovih prvih 40 tisuća, a u srpnju su dogovorile raspodjelu 32.000 ljudi. Neće biti ograde Mi smo protiv ograda, ali na svakoj je državi da odluči hoće li ih postaviti, Hrvatska svakako neće postaviti nikakve ograde - izjavila je Vesna Pusić komentirajući najavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će, bude li potrebno, njegova zemlja podignuti ogradu i uz granicu s Hrvatskom. Njemačka kao najveći primatelj migranata smatra da dio zajedničke strategije Europske unije treba biti ravnomjernija raspodjela izbjeglica među članicama. O izbjegličkoj krizi raspravlja se i na neformalnom sastanku šefova diplomacija Europske unije u Luksemurgu, na kojem sudjeluje i Pusić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.