Ispovijest branitelja: Prijatelju sam posudio auto da ode na pir i sad mi država uzima 5.000 kuna mjesečno!

23.06.2015. 18:37:53

Osam godina traje noćna mora Damira Margete i Zlatka Semrena, dvojice hrvatskih branitelja koji su zbog ratnih ozljeda dobili braniteljsku povlasticu za uvoz automobila. Noćna mora koja ih godinama opterećuje vezana je uz mercedes, koji je Margeta na 80-postotnu povlasticu uvezao 2006. godine i posudio ga svom najboljem prijatelju Semrenu. Damir Margeta umirovljeni je bojnik HV-a, bivši pripadnik Četvrte gardijske brigade i 80-postotni invalid Domovinskog rata. U ratu je ostao bez desne noge, a zbog višestrukog ranjavanja bio je na više od 70 operativnih zahvata. Zlatko Semren također je nekadašnji pripadnik Četvrte brigade, 30-postotni invalid Domovinskog rata i također nekadašnji vlasnik 80-postotne braniteljske povlastice za uvoz automobila, koju nikada nije iskoristio. - Sve sam napravio po zakonu. Uvezao sam automobil po zakonu i posudio ga Zlatku po zakonu i zato mi danas, svaki mjesec, od mojih mjesečnih primanja odbijaju oko pet tisuća kuna, na ime carinske kazne, koja to zapravo i nije. Godine 2007. posuđujem svoj automobil Zlatku, koji je morao ići na neki pir. On je, zbog mog specifičnog zdravstvenog stanja, vrlo često mene vozio u tom mom mercedesu ili bi ga koristio, za moje potrebe, kada ja to, zbog zdravstvenog stanja, nisam mogao. Da bi on mogao koristiti moje auto, ja sam mu čak potpisao i punomoć - kazuje Margeta.

Prometni prekršaj

I tako je Semren 2007. posudio automobil od Damira, kako bi mogao otići na pir. - Na mojui na Damirovu žalost, počinio sam prometni prekršaj, snimila me policijska kamera i o tome sam izvijestio Damira. Sutra ujutro na Damirova vrata dolazi policija i on im kaže kako sam ja vozio automobil. Samo smo očekivali kaznu od Prometne policije - kazuje Zlatko. Međutim, izrečena istina stvara horor i jednom i drugome. - Nakon 20-ak dana dolazi mi na kućnu adresu poziv za očitovanje Carinske uprave, kako bi utvrdili je li posrijedi prekršaj iz Carinskog zakona, budući da sam ja Zlatku posudio automobil uvezen na povlasticu. U tom trenutku nisam bio u kući, pa je papir primio član moje obitelji. Uopće se nisam očitovao, jer sam smatrao da nisam počinio nikakav prekršaj - kazuje Margeta. Nakon nekoliko dana Margeta dobiva “čestitku” Carine, kaznu za carinski prekršaj. - Zato jer sam prijatelju, koji ima moju punomoć za vožnju mog automobila, posudio automobil, Carina me kaznila 91 tisuću kuna (auto vrijedi 150 tisuća kuna). Nedugo nakon toga, 30. siječnja 2008. dolazi rješenje o obustavi postupka tog prekršaja i u tom rješenju se kaže da nema prekršaja. Odahnuo sam i pao mi je kamen sa srca. Međutim, olakšanje bilo je kratka vijeka, jer mi za otprilike mjesec dana ponovno dolazi dopis iz Carine da prekršaja nema, ali da kaznu moram platiti, samo što sada kazna više nije 91 tisuću kuna, nego 71 tisuću kuna, plus troškovi postupka. Pa kako moram platiti kaznu kad prekršaj ne postoji - pita se Margeta. - Bili smo kod umirovljene pravnice koja je u Carini radila 40 godina. Rekla nam je kako njezine kolege ne znaju što rade, odnosno da im “liva ruka ne zna što im radi desna”. Nakon toga mi krećemo u pravnu borbu - kazuje Zlatko, koji 2012. godine dobiva iz Zemljišnoknjižnog odjela zapisnik o zabilježbi na njegov apartman. - Kao zadnji kriminalac 2014. godine pišem prigovor i čekam zastaru i 2014. godine dobivam rješenje da je ta moja molba za zastaru odbijena i da se žalim Drugom stupnju u Zagrebu. Od njih dobivam također odbijenicu. Ponovno 7. siječnja 2015. od Carinske uprave tražim zastaru. Na njihovo rješenje ponovno se žalim Drugom stupnju Ministarstva financija, i oni tada donose rješenje da je zastara stupila na snagu 2013. godine. Najzanimljivije je što je ista osoba koja je 2015. donijela rješenje da je nastupila zastara 2013. godine, u svom rješenju od 2014. rekla da zastare nema - kazuje nam Zlatko Semren.

Dug do neba

Usprkos zastari, njima dvojici država uredno skida novce s računa. - Od 2012. Porezna mi uprava na zahtjev Carine uzima svaki mjesec od mirovine 1100 kuna, a na apartmanu mi i dalje stoji plomba. Carina stavlja zabilježbu u rješenje o ovrsi da se provodi na novčana sredstva i pokretninu, a oni mi stavljaju ovrhu na nekretninu - kazuje Semren. - Meni od mirovine mi uzimaju 2000 kuna, a od naknade županijskog vijećnika uzimaju mi još 3000 kuna - kazuje Margeta. - Mi bismo se htjeli dogovoriti, htjeli bismo znati zašto moramo plaćati kaznu. U Poreznoj upravi u Splitu krste se zašto plaćamo nešto za što ne postoji prekršaj. Na plaćanju inzistira pomoćnik pročelnika Carinske uprave u Splitu. Pokušao sam nekoliko puta s njim razgovarati, međutim, s čovjekom očigledno nema dogovora. Njegovi kolege rekli su nam da je u pitanju apsolutna zastara i da nam se naplaćuje protuzakonito, te da se radi po naputku, a ne po zakonu. Pa pitam se ja tko to može raditi po naputku, a ne poštovati zakon. Današnji je dug 132 tisuće kuna i ispada da nas dvojica plaćamo samo kamate - zaključuju Damir Margeta i Zlatko Semren.
Ivica Marković

Carina: Prekršili su zakon

Kako bismo čuli drugu stranu priče, kontaktirali smo Dariju Haddad iz Ureda za odnose s javnošću Carine u Zagrebu. Njezin odgovor duži je od gore napisanog teksta, no cijeli može stati u ‘dvije rečenice’. Prema tom odgovoru, Margeta nije smio Semrenu posuditi automobil, usprkos potpisanoj punomoći, i to dok ne prođu dvije godine od kupovine automobila. Zbog posudbe automobila prije isteka dvije godine, Margeta mora platiti carinu za uvoz svog automobila, koju nije platio prilikom uvoza, jer je imao braniteljsku povlasticu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.