Jedna je hrvatska sutkinja poništila ovrhu pozivajući se na presudu Suda Europske unije

28.09.2018. 08:46:49

Iako je u Hrvatskoj gotovo stopostotna praksa da se ovršni postupci provode na temelju rješenja javnih bilježnika te da ih gotovo svi sudovi u pravilu potvrđuju, čak i u dvojbenim slučajevima, jedna je sutkinja u Zagrebu odbacila prijedlog za ovrhu. Pozvala se na presudu Suda Europske unije. Njezino obrazloženje vrijedi pročitati, iako Ministarstvo pravosuđa i Vlada i novim izmjenama ovršnog zakona planiraju javne bilježnike zadržati u ovršnim postupcima kao povjerenike sudova unatoč tome što mnogi problematiziraju njihovu ulogu i kritiziraju prihode koje ostvaruju u tim postupcima. Sutkinja Općinskog suda u Novom Zagrebu odbacila je prijedlog za ovrhu i ukinula ovršno rješenje javnog bilježnika. "Prema presudi Suda Europske unije broj C 484/15 i C 551/15 javni bilježnici u Hrvatskoj, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju 'vjerodostojne isprave', ne mogu se smatrati sudom u smislu Uredbe o Europskom nalogu za zvršenje, a ni za potrebe primjene Uredbe o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima. Osim toga, u presudama se navodi da poštovanje načela uzajamnog povjerenja među državama članicama u području suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima zahtijeva da sudske odluke nacionalnih tijela države članice čije se izvršenje traži u drugoj državi članici, moraju biti donesena u sudskom postupku koji nudi jamstva neovisnosti i nepristranosti te poštovanju načela kontradiktornosti postupka. Dakle, postupak koji prethodi donošenju rješenja o ovrsi nije kontradiktoran postupak i ta odluka nije donesena od strane suda već javnog bilježnika koji se, kako je već naprijed navedeno, ne može smatrati sudom. To dovodi do zaključka da je citirano rješenje donijelo apsolutno nenadležno tijelo, te se stoga imaju primijeniti pravila o apsolutnoj nenadležnosti. Posljedice toga su da sud ne može prihvatiti radnje koje je donijelo apsolutno nenadležno tijelo, slijedom toga se ne može nastaviti postupak povodom prigovora izjavljenog na rješenje o ovrsi. Dakle, ono što je od početka nevaljano ne može tijekom postupka postati pravovaljano, odnosno konvaldirati, jer bi se time narušilo načelo ravnopravnosti stranaka u postupku. Slijedom navedenog, imajući u vidu odredbu članka 16. Zakona o parničnom postupku sud je odbacio prijedlog za ovrhu i ukinuo rješenje o ovrsi javnog bilježnika.... Prijedlog za ovrhu je neuredan...", stoji u prvostupanjskoj presudi sutkinje Općinskog suda u Novom Zagrebu Zorke Ćaćić Zagrajski koja je sličnu presudu, kao što je objavljeno u medijima, već jednom donijela, no naknadno ju je poništio Županijski sud u Zagrebu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.