Kako je Nadan Vidošević dokazao zakonitost 444 umjetnine i 26 nekretnina?

15.12.2020. 15:48:00

Kako to da se Nadanu Vidoševiću neće oduzeti imovina? Pitanje je to koje se pojavilo u javnosti nakon što je u nastavku suđenja za aferu HGK – Remorker na zagrebačkom Županijskom sudu USKOK prošli tjedan odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji.

Taj potez tužiteljstva bio je očekivan jer je Vidošević do sada uspio dokazati da je znatan dio svoje imovine stekao na zakonit način, piše Večernji list. Kada je prošireno oduzimanje imovinske koristi u pitanju, teret dokazivanja je na optuženiku. On je taj koji sudu mora predočiti dokaze da je ono što ima stekao iz zakonitih prihoda. U Vidoševićevu slučaju, imovine ima poprilično jer je vlasnik zbirke od 444 umjetnine vrijedne 14,3 milijuna kuna, a on i obitelj diljem Hrvatske posjeduju ukupno 26 nekretnina. Kada je 2013. protiv njega pokrenuta istraga, tijekom nje napravljen je financijsko-knjigovodstveni nalaz u kojem su vještaci utvrdili da nerazmjer između prihoda i rashoda Vidoševića i njegove obitelji iznosi 33,4 milijuna kuna.

Vještaci nisu računali sume iz raznih nadzornih odbora i skupština

Na temelju tog, pokazat će suđenje, vrlo dvojbenog financijsko-knjigovodstvenog nalaza, USKOK je tražio prošireno oduzimanje imovinske koristi, smatrajući da Vidošević ne može dokazati da je tih 33,4 milijuna kuna stekao na zakonit način. No tijekom suđenja pokazalo se da vještaci prilikom izrade nalaza nisu u obzir uzeli dosta toga. U Vidoševićeve prihode nisu uopće uračunali sume koje je on dobivao kao član raznih nadzornih obora i skupština. U prihode mu nisu uračunavali ni isplate udjela u dobiti, kao ni novac koji je dobivao od iznajmljivanja svojih nekretnina.

S druge strane, vještaci su neke dijelove Vidoševićeve imovine dva ili tri puta uvrstili u tablicu vrijednosti, čime su došli do nerazmjera do 33,4 milijuna kuna. No taj se izračun počeo raspadati kao kula od karata kada je Vidošević sudu dostavio razne dokumente na temelju kojih je nerazmjer u prihodima i rashodima do sada spustio na 9,2 milijuna kuna. Drugim riječima, od inkriminiranih 33,4 milijuna kuna, Vidošević je do sada uspio dokazati da je 24,2 milijuna kuna zakonito stekao. A kako je krenulo, bilo je vjerojatno da će se nerazmjer daljnjim nadopunama vještačenja još sniziti.

Vidošević – župan, zastupnik, ministar gospodarstva, predsjednik NK Hajduka, HNS-a…

Nadan Vidošević je bio predsjednik Hrvatske gospodarske komore od 1995. do 2013. godine kada je uhićen. On je 1984. završio studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Prvi posao je dobio iste, 1984. godine u tvrtki Dalmacijacement. U njoj napreduje do 1990. kada postaje generalni direktor te tvrtke. Godine 1992. postaje predsjednikom nogometnog kluba Hajduk, a tu dužnost obnašao je do 1996.

Vidošević iz tvrtke Damacijacemetn odlazi 1993. godine kada postaje župan Splitsko-dalmatinske županije te HDZ-ov zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora. Iste godine njegov brat Tomislav Vidošević postaje zamjenikom šefa kabineta Hrvoja Šarinića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Vidošević u drugoj polovici iste godine postaje i ministar gospodarstva i to u novoj Vladi Nikice Valentića, te na tom mjestu ostaje do 1995. godine.

Daljnji Vidoševićev napredak nastavlja se 1995. godine kada dolazi na čelo Hrvatske gospodarske komore, ali i na čelo uprave tvrtke Kraš. U Krašu je u samo 6 i pol godina u Krašu zaradio preko 4 milijuna te je najmanje šest godina imao pravo 2.15% udjela u dobiti Kraša. Vidošević je u upravi bio do 2011., kada postaje savjetnikom uprave.

U razdoblju od 1995. do 1996. godine bio je na čelu Hrvatskog nogometnog saveza. Vidošević je 1995. godine imenovan u Upravni odbor tvrtke Hrvatska brodogradnja”, d.o.o, a bio je i član Upravnog odbora Hrvatskoga fonda za privatizaciju do 2000. godine.

Zanimljivo, 2002. godine direktori pet hrvatskih poduzeća, predvođeni potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem, posjetili su Beograd. Uz Linića su u hrvatskoj delegaciji bili Nadan Vidošević, Goranko Fižulić i Joško Paro, tadašnji pomoćnik ministra Picule. Susret Beogradu održao se na, do tada, najvišoj političkoj razini između Hrvatske i Srbije, a upravo je Vidošević otvorio predstavništvo HGK u Srbiji.

Vidošević se 2009. godine, kao nezavisni kandidat uključio u borbu za predsjednika Republike Hrvatske zbog čega je izbačen iz HDZ-a. U prvom krugu je završio na četvrtom mjestu sa 11% glasova, na trećem je bio Andrija Hebrang s 12%, na drugom Milan Bandić s 14% i na prvom mjestu Ivo Josipović 32% podrške birača. Iako je do tada bio u HDZ-u, u drugom krugu je podržao SDP-ovog kandidata Josipovića.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: Lana Slivar Dominić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.