Krmpotiću tri godine zatvora zbog paljenja kuća u akciji Medački džep

13.10.2016. 14:38:32

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Krmpotića je tužiteljstvo teretilo i da nije spriječio ubojstva četvorice ratnih zarobljenika, no od tih je optužbi oslobođen Ratni zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josip Krmpotić u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog paljenja i uništavanja kuća u srpskim selima tijekom oslobodilačke akcije Medački džep 1993.

Krmpotića je tužiteljstvo teretilo i da nije spriječio ubojstva četvorice ratnih zarobljenika, no od tih je optužbi oslobođen.

Sudac Ratko Šćekić kazao je da je Krmpotiću izrečena kazna blaža od najmanje zakonom propisane zbog niza olakotnih okolnosti dok otegotne nisu pronađene. Krmpotićeva obrana, kao i tužiteljstvo, najavilo je žalbu na nepravomoćnu presudu. Jednom od zapovjednika u vojnoj akciji kojom je oslobođen značajan dio ličkog ratišta sudilo se po ublaženoj optužnici jer ga je tužiteljstvo isprva teretilo da je naredio strijeljanje zarobljenika i paljenje kuća. Kada je u listopadu 2012. sud optužnicu u tom slučaju vratio tužiteljstvu radi "boljeg razjašnjenja", prihvaćen je dio optužnice koji se odnosio na Krmpotićevog suborca Velibora Šolaju i potupak protiv njega je razdvojen. U svibnju 2015. Šolaja je osuđen na pet godina zatvora. Krmpotić i Šojala uhićeni su i pritvoreni u ožujku 2012. zajedno s još nekoliko suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu. Bivši zapovjednik u "Vukovima" na slobodu je izašao nakon više od sedam mjeseci pritvora. On je zbog Medačkog džepa još 2002. razgovarao s haškim istražiteljima. Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.