Malić: Ako je Milanović kao premijer bio upućen u sve, zašto nije znao da mu prvi suradnik u sobi do krade iz blagajne?

24.09.2020. 17:02:00

Ali nakon što se dogode uhićenja i nakon što se povede istraga, onda znaju mnogi, prije svega odvjetnici osumnjičenih i privedenih, zatim oni kojima oni daju podatke, razne zainteresirane strane, ustvrdio je istraživački novinar Gordan Malić gostujući na HRT-u

S izbijanjem afere JANAF u javnosti su počele žustre rasprave o radu USKOK-a, policije, sigurnosno-obavještajnog sustava, i to polemike među državnim vrhom. Dvojbe su odakle i zašto cure informacije iz istrage, je li se čekalo s uhićenjima. Svoja kontradiktorna mišljenja o uključenosti u istrage imaju i predsjednik i premijer, a o svemu se oglasio i DORH.

Malić kaže kako sve antikorupcijske istrage traju dugo i vrlo su komplicirane jer se istražuje i uhićuje više osoba, cijeli korupcijski lanac.
"U principu te istrage traju godinu, dvije, a neke i tri godine. Imamo izvide i istragu i politika ne bi trebala znati ni za jedne ni za druge. Izvidi bi se trebali odvijati u najstrožoj tajnosti i u ovoj slučaju to je dosta uspješno izvedeno, izvidi su prošli bez curenja podataka. Međutim, problem je što podaci sada cure dok traje istraga", ustvrdio je.

Ističe kako podaci mogu curiti s više strana.

Ustvrdio je da je curenje podataka iz istraga fenomen koji je počeo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića pa i nešto ranije.

"Istrage su curile u javnost kao vijesti o vremenskoj prognozi, izvještaji s nogometnih utakmica, tako su curile i službene tajne, iskazi svjedoka, zaštićenih svjedoka - sve je curilo van. Iz toga se moglo zaključiti samo jedno - da postoji neki politički razlog za curenje informacija. Ja sam u to vrijeme dosta pisao o tome i smatrao sam da ne postoji niti jedan politički razlog da istrage cure vani na naslovnice novina i na duplerice. U to vrijeme se istraživao Sanader, on je bio uhićen, istrage su se širile na HDZ u svim smjerovima što je odgovaralo aktualnoj vlasti. Vladalo je jedno pravilo - svaka vlast istražuje korupciju u onoj bivšoj vlasti. To je korupcija prošloga mandata. Nikad se nije istraga odnosila na aktualni mandat", kaže Malić.

No korupcija je aktualna u trenutku kad se ona događa i kad se ona događa ona jest zapravo korupcija, a kad istražujete korupciju bivših vlada i ljudi iz bivših vlada onda se uglavnom bavite politikom. Ne kažem da nije legitimno baviti se istragama događaja iz prošlosti ali kod nas je top postao dio političkih manira, ustvrdio je. Uhićivalo se istraživalo uoči dolaska na vlast, da bi se ostalo na vlasti, prije ulaska u EU, tijekom pregovora, da bi se zaključili pregovori. Uvijek se radilo o političkim a ne pravosudnim razlozima, dodao je.

Osvrnuo se i na tvrdnje predsjednika države da bi premijer trebao znati za istrage koje se vode, te premijerov odgovor da on to ne bi smio znati.

"Ako je Milanović kao premijer sve znao i bio upućen u sve, zašto nije znao da mu prvi suradnik u sobi do krade iz blagajne?", upitao je. 

"Ja mislim da je normalno da se premijer ne bori protiv korupcije osim ako mu nije zakucala na vrata", poručio je Malić.

Kaže kako se istrage uvijek odnose na "one druge".

"Ovo je prva Vlada, osim možda one Jadranke Kosor, u kojoj ne postoji interes za tom vrstom saznanja - gdje su i što rade moji istražitelji, da se nekim slučajem nisu okrenuli protiv mene i mojih", ističe Malić dodavši da mu se čini da je politički pritisak na istrage nikad manji.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: ddHRT/Foto: HRTscreenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.