"MOLITVA ZA SLOBODU" - dokumentarni film

05.08.2022. 12:54:00

Kada su se očekivala drugostupanjska presuda generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovina, pred Haaškim tribunalom, a zbog navodnog počinjenog zločina za vrijeme VRO "Oluja 95". Rodila se ideja da se prije samog čitanja presude prikaže jedan dokumentarni film. Film je rađen uz korištenje materijala HRT-a i drugih medija, a moj kolega, Olivio Amon, koji je samnom radio na filmu nije od početka shvatio zašto više ubacujem zločine počinjene od strane Vojske srpske Krajine, tzv. JNA i četničkih snaga, a tek na kraju se u filmu prikazuje na koji način je došlo do provođenja VRO "Oluja 95" i uloge generala Maledan Markača i Ante Gotivine, te što im se stavlja na teret kao ratni zločin. Na žalost film nije dovršen, treba završeni dio, oslobađajuća presuda generalima. No valjda ćemo i to jednog dana učiniti. Kako se danas u Kninu okupljenima obratio general Mladen Markač, odlučio sam javno objaviti dokumentarni film "MOLITVA ZA SLOBODU". I sam naziv filma ima svoju simboliku. Godine 2011. bili smo u Udbini, na posvećenju crkve Hrvatskih mučenika. Po završetku, zajedno s generalom Željkom Sačićem, naišli smo na tetu Maru, tetku generala Ante Gotovine. Rekla je nešto što mi se duboko urezalo u pamćenje, a rekla je: "Samo dragi Bog i Vi, možete spasiti mog Antu". Po tome je dokumentarni film dobio i naziv. Za slobodu naših generala, znalo se tko stoji, general Željko Sačić, koji je bio poznat skoro svima, ali iza te borbe postoje "mali" ljudi, domoljubi, hrvatski branitelji. Za nas se nije znalo, sakrivali smo se u Zagrebu po tajnim lokacijama, bili revidirani tj. mirovine, statusi HRVI-a, radili su nam svašta. Neću nabrajati imena nas "iza pozadine", jer krenulo je od trojice anonimaca, koji su svoju neku ideju prenjeli generalu Željku Sačiću, ostalo je išlo sasvim svojim tijekom. Da ne bih nekog zaboravio, neću imenovati nikog, jer svi "MI" ćemo se prepoznati u ovom članku. Velebni prosvjedi u Zagrebu, dali su svoj doprinos za slobodu generala Ivana Čermaka, Mladena Markača i Ante Gotovine. 

Hvala svojim kolegama, prijateljima, znanim i neznanim, koji su bili naša podrška. Cijela Hrvatska digla se na noge, nama braniteljima vratio se ponos, ljudima neka nada za promjenama, ali eto .....pogledajte naš uradak:

Oli i Šeki

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.