Nakon četvrt vijeka, istina o sisačkom bataljunu, kasnije brigadi HV-a

07.06.2017. 16:31:05

Obljetnicu 57. SAMB-a (samostalnog bataljuna), prve hrvatske dragovoljačke postrojbe koja je kasnije prerasla u brigadu HV-a “Marijan Celjak”, potrebno je iskoristiti da se napokon vjerodostojno istraži i trajno zapiše uloga te postrojbe u obrani Siska i Hrvatske, te svi detalji njenog ratnog puta, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u povodu 26. obljetnice osnivanja te postrojbe. To je rekao predsjednik Udruge ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak” Željko Srpak, najavivši da će najznačajnija manifestacija proslave, koja će se održati 10. lipnja, biti okrugli stol o povijesnom putu postrojbe i njenom značenju. Prvo zapovjedništvo postrojbe utemeljeno je 10. lipnja 1991. godine u barakama bivše omladinske radne akcije Sisak. Za prvog zapovjednika je imenovan Antun Bobetko, a dozapovjednikom Marijan Celjak, čije je ime postrojba dobila nakon njegove pogibije. Već 23. lipnja te godine održano je prvo postrojavanje pripadnika bataljuna, koji su neposredno nakon toga izašli na obrambene položaje u Sunji, a potom i Komarevu. Kroz postrojbu, koja je nakon dvije godine preustrojem reorganizirana, prošlo je oko 2450 pripadnika, od kojih je tridesetak poginulo. “Uz bogatu dokumentaciju o postrojbi, koju već posjedujemo u sisačkom Gradskom muzeju, važna su nam i svjedočenja pripadnika brigade, pa očekujemo da će okrugli stol potpuno osvijetliti njen ratni put. Time će se napokon staviti točka na djelovanje 57. SAMB-a, odnosno 57. brigade, što će biti podloga za rad na monografiji”, rekao je povjesničar i kustos sisačkog muzeja Ivica Valent. Jedan od zapovjednika brigade, brigadir Matija Pavlović uputio je poziv svim članovima postrojbe da se u subotu, nakon polaganja vijenaca na spomeniku poginulim braniteljima u Sisku odazovu okruglom stolu, koji će u 10 sati početi u prostorijama Državnog arhiva u Sisku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.