Nema budućnosti dok se ne raščisti prošlost

16.01.2015. 22:26:31

Kroz zloglasni logor na Bučju prošlo je više od 300 ljudi, hrvatskih branitelja, policajaca i civila, a za 22 osobe se još niti danas ne zna sudbina. Oni su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih bili su izloženi sustavnom psihičkom i fizičkom mučenju u kojem je neutvrđen broj zatočenika i podlegao. Ponovljeno je to danas na komemoraciji koju su, kod kapele svetog Antuna Pustinjaka, organizirali članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.
"Pozdravljam vas kao gradonačelnik grada koji tuguje i vapi za ovih 22 nestalih, grada koji poziva sve koji su se vratili na ovo područje, da nam dojave gdje se nalaze ostaci naših nestalih prijatelja, rodbine, našeg dr. Ivana Šretera, kojih se s tugom prisjećamo na ovome mjestu. Pozivam javno kao i svake godine one koji imaju bilo kakve informacije, da bez ikakvog straha, dojave nadležnim službama. Ovo mjesto svjedoči nepravdi koja se događa na mnogim stratištima iz Domovinskog rata; odgovorni nisu procesuirani za svoje zločine", rekao je pakrački gradonačelnik Davor Huška.
Mnogobrojnim okupljenima, među kojima su bili i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Daruvara, Pakraca i Lipika, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske te Sisačko-moslavačke županije, kao i predstavnici gradova Pakraca, Lipika, Požege, općine Sirač, obratio se i Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski.
"Ne tražimo ništa, samo istinu. Istinu tražimo i od hrvatskih medija, da nas ne stavljaju u izolaciju, neka kažu jasno; ovdje se dogodio zločin, ovdje je bila agresija, ovdje je bio prvi zloglasni logor. Zato zdušno radimo da ovaj spomen bude pokazan, da svaki putnik koji prolazi stane i pokloni se žrtvama", poručio je župan Tomašević.
Đurđa Gmaz, dopredsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, nije krila ogorčenje odnosom države prema civilnim stradalnicima, naglasivši njihovu obespravljenost te dodala kako se dvadeset godina bore da bi konačno i civilni stradalnici dobili prava koja zaslužuju, ali kako nema sluha za njihove potrebe.
Kritična u svom govoru bila je i Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, rekavši kako neki govore da se vraćaju u retoriku devedesetih. "Moramo se vratiti u devedesete jer upravo nas to tjeraju svi oni koji ne razumiju da zdrave budućnosti i napretka nema dok se ne raščisti prošlost. Mi ne želimo podijeljenu Hrvatsku, stoga apeliram na sve koji imaju savjesti da nam kažu gdje su grobovi naših najdražih", naglasila je Alvir.
U ime ministarstva branitelja, okupljene je pozdravio i Ivan Grujić rekavši kako nas ova obljetnica podsjeća kako je agresija na Hrvatsku bila planirana, pripremana i organizirana te kako s ovog mjesta šaljemo poruku o stradalima i nestalima u Domovinskom ratu.
Pakrački župnik Matija Juraković predvodio je molitvu mnogobrojnih okupljenih među kojima su bili i pakrački i lipički osnovnoškolci, a komemoraciju su uveličali i članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik. Ovu prigodu obilježavanja uveličala je i trka od Pakraca do Bučja četvero maratonaca predvođena Duškom Štrbcem.
aktualnolight_elementi389slika1
aktualnolight_elementi389slika2
aktualnolight_elementi389slika3
aktualnolight_elementi389slika4
aktualnolight_elementi389slika5
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.