Oluju treba slaviti četiri dana, neka Kolinda postroji sve preživjele

31.03.2015. 23:53:47

Dvadeseta obljetnica oslobodilačke akcije treba biti svehrvatska proslava. Vrhovna zapovjednica ideju o mimohodu u Zagrebu može aplicirati na gradove diljem Hrvatske Uoči 20. obljetnice akcije Oluja, počeli su dogovori Vlade i predsjednice i vrhovne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović oko organizacije svečanog protokola. Kako je pisao portal direktno.hr, predsjednica želi vojni mimohod u Zagrebu, ali i središnju proslavu u Kninu. Proslava bi se tako održala kroz (barem) dva dana, 4 . i 5. kolovoza, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Tu je ideju prezentirala ministru obrane Anti Kotromanoviću i načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH Dragi Lovriću, na nedavnom sastanku. O tome kako bi trebala izgledati okrugla, velika i važna obljetnica oslobodilačke akcije Oluja, razgovarali smo s onima koji su u oslobađanju sudjelovali. Tako admiral u mirovini i iskusni vojni strateg Davor Domazet Lošo ističe važnost 20. obljetnice Oluje. ''Nakon oslobađajuće presude generalima u Haagu i nakon presude haaškoga suda pravde, koja je namjerno zatamnjena, a ne može biti bolja nego što jeste, da su JNA i srpske postrojbe učinile zločine s elementima genocida u svrhu stvaranja homogene srpske države, a to je teži pojam od pojma Velika Srbija, imamo potvrdu da smo vodili najčistiji rat u povijesti ratovanja. Zato proslava 20. obljetnice Oluje ima posebno značenje'', naglašava Domazet Lošo. Oluja mora biti svehrvatska proslava, ističe. ''Po mojem mišljenju, središnje slavlje bi trebalo apsolutno biti u Kninu, jer je Knin bio glavni objekt napada, ali isto tako treba se obilježiti na ostalim dijelovima gdje je provedena akcija, od Hrvatske Dubice do Knina. To ne može biti jedan dan, nego četiri dana, točnije 82 sata, koliko je ukupno trajala akcija Oluja'', napominje admiral. Hoće li to biti mimohod u Zagrebu, treba razmisliti, ali onda bi trebao obuhvatiti sve koji su sudjelovali. ''Da vrhovna zapovjednica prvi put postroji sve koji su živi, sve generale, sve zapovjednike, sve predstavnike postrojbi koji su sudjelovali. To bi postrojavanje bilo u Kninu svakako, ali i u različitim dijelovima Hrvatske, da bude svehrvatska proslava. Pa i u Slavoniji, gdje je bila obrambena operacija, i u Vukovaru, Osijeku, Slavonskom brodu, u Đakovu. Može i u Zagrebu jer su se u glavnom gradu donosile strateške odluke. Rat se vodi iz ureda vrhovnog zapovjednika i glavnog stožera operativne sale'', poručuje Lošo.
Dražimir Jukić

Dražimir Jukić

I predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) Dražimir Jukić pozdravlja predsjedničinu ideju o podizanju proslave Oluje ''na državnu razinu''. ''To je ipak oslobodilačka akcija, to su dani kad bi svi Hrvati trebali odati počast takvih akcijama. Sviđa mi se ideja s paradom u Zagrebu, a ne da te akcije uvijek budu na margini. A ne da samo oni poput Đakule iz SDSS-a i sličnih mogu obilježavati događanja tumačeći da su Hrvati počinili genocid i otkrivati ploče po Kninu. Proslavom treba pokazati da je Oluja bila oslobodilačka akcija, što je dokazao sud'', zaključuje Jukić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.