POVIJESNICA KOD SPOMENIKA HRVATSKIH BRANITELJA Ne slavimo rat nego hrabrost i odvažnost

02.03.2022. 16:39:00

Zahvalnost svim policajcima i drugim sudionicima događanja od 1. i 2. ožujka 1991. godine, kao i Pakracu i Pakračanima na tome što svih tih godina čuvaju spomen na te dane i svima onima koji dolaze tom prigodom u Pakrac, bile su najčešće izgovorene riječi danas s govornice postavljene ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su se okupili brojni uzvanici, sudionici tog povijesnog događaja, brojna izaslanstva braniteljskih udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave, izaslanstva i različite jedinice MUP-a i više povijesnih postrojbi. No poneki govornici sjetili su se i Ukrajine uspoređujući te pakračke i hrvatske dane s aktualnim događajima u toj zemlji.

Predsjednik Milanović: Dobro i civilizirano okruženje

„Prije 31 godine Pakrac je branilo malo pravih ljudi. U svakom ratu, pa i u Domovinskom, sve je ovisilo o malo hrabrih ljudi, malo odvažnih ljudi koji su u kritičnom trenutku bili spremni poginuti. Taj mali broj ljudi, možda nekoliko stotina u Pakracu, nekoliko tisuća u Hrvatskoj, spriječili su da padne cijela Hrvatska. Strah od smrti je strah koji je uspio potisnuti samo malo broj ljudi…

Hrvatska je oslobođena i pripada zapadnoj zajednici naroda. Uvijek smo tu pripadali uz poštovanje i razumijevanje onih koji su drugačiji. Ne lošijih, niti boljih. Danas se u Ukrajini ne bije borba između dva naroda ili dvije rase. Bije se borba za europske vrijednosti, za neke principe koji u svakoj državi nisu isti, ali pravo je naroda da uz vlastitu odgovornost i posljedica bira svoj put na način da drugome ne radi štetu. Imaju u tome našu podršku.

milanović obraćanja

Hrvatska je danas stabilna sigurna, zemlja dobrih ljudi, zemlja prava i manjinskih prava, zemlja u kojoj se nikoga ne gleda preko nišana niti ispod oka. U starom hrvatskom gradu Pakracu je prije rata živjelo 16 tisuća ljudi, danas ih je sedam tisuća, u gradu u kojem ima više od 5000 stambenih jedinica. Mislim da više nije potrebno govoriti koliko je grad propatio i koliko se suzio samo po toj osnovi. Pakrac je nakon Vukovara najuništeniji hrvatski grad. O tome se i zna i ne zna. Nije to nikakva borba, za prvenstvo, za prioritet tko je više nastradao. Vukovar je više nastradao, ali Pakrac se uspio obraniti što u Vukovaru nije bilo realno.

Stoga mi je čast da sam danas ovdje, ne na proslavi, nego na obilježavanju teških, mučnih krvavih događaja o kojima tada '91. godine nitko nije sanjao niti u noćnoj mori samo zato što je tadašnja Hrvatska stremila prema zapadu i radila na tome da postane članica EU.

Dragi prijatelji, želim vam puno zdravlja da nas nakon ove krize s koronom, ne uhvati neka nova kriza i da se vidimo ponovo za godinu ili dvije u ovako dobrom i civiliziranom okruženju prema onima koji su ovdje, prema onima koji su prije 31 godinu bili s druge strane, a sada su dobili drugu šansu da žive u lijepoj i civiliziranoj Hrvatskoj,“ rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

Anamarija Blažević, danas i u funkciji izaslanice Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora, istaknula je da ponosna gradonačelnica ponosnog grada i svih njegovih  stanovnika. Podsjetila je da se nalazimo na mjestu gdje je prije 31 godinu započeo rat u Republici Hrvatskoj.

anamarija obraćanja

Blažević: Pakrac gradimo zbog budućnosti naše djece

“Ovdje se tih dana osjetilo zajedništvo hrvatskog naroda, ali i pripadnika nacionalnih manjina koji su živjeli, ali i danas žive na području Grada Pakraca, osim jednog dijela pripadnika srpske manjine koji Pakrac nisu prihvaćali kao hrvatski grad, ali ni Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja i hrvatske policije nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja da osvoje grad i da Pakrac postane sjedište SAO Krajine za cijelu zapadnu Slavoniju. Branitelji iz cijele Hrvatske branili su u Pakracu ne samo ovo područje nego i svoje gradove, svoje obitelji i domove. Ovdje se branila Republika Hrvatska na čemu smo im zahvalni. I Pakrac nije samo grad Pakračana nego i svih vas koji ste ovdje bili 1991. godine do kraja rata. Strah i strepnje koje smo tada osjetili, s obzirom na situaciju u Ukrajini, su ponovo prisutni. Zbog tih događanja iz ne tako davne prošlosti suosjećamo s narodom Ukrajine.  

Zbog svojih ranjenih i poginulih, zbog njihovih obitelji trebamo čuvati uspomenu na njih. Ne samo kako bi oni dalje živjeli u nama nego i zbog toga kako bi mlađe generacije znalo što se ovdje događalo. Zbog toga moramo znati cijeniti svoju povijest pa kao i svaki puta vam poručujem: pričajte i pišite, snimajte i podučavajte o prošlosti hrabrog hrvatskog naroda jer time našoj mladosti pokazujete put kojim treba ići.

Pakrac je danas okrenut budućnosti, grad  koji obnavljamo i gradimo baš zbog svih vas koji ste zaslužili doći kako bi mogli  uživati ovdje u njemu. Gradimo ga zbog naše djece kako bi u njemu imali bolju budućnost i naša je obveza da Pakrac i Republika Hrvatska budu baš onakvi kakvi su željeli hrvatski branitelji.

ivančić obraćanja

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, kao prvi govornik pozdravio je goste prisjetivši se prvenstveno poginulih branitelja, ali i događaja od prije 31 godine koje je okarakterizirao kao važan trenutak hrvatske povijesti i mudre odluke dr. Franje Tuđmana i hrvatskog vrhovništva jer da se ovdje nije interveniralo bilo bi pitanje kada bi bili oslobođeni. 

Jedinstvo i snaga koja nam je i danas potrebna

O događajima iz 1. i 2. ožujka u Pakracu i širem kontekstu, govorio je sudionik Darko Lutring, predsjednik Udruge ATJ Lučko 90, istaknuvši da je u Pakracu zorno pokazana namjera velikosrpske agresije da uz pomoć JNA pokori Hrvatsku, što je spriječeno već tada pokazanim zajedništvom  i snagom građana Hrvatske u otporu agresoru.

Darko Lutring predsjednik Udruge ATJ Lučko 90jpg

Dario Nekić, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u ministarstvu hrvatskih  branitelja naglasio je značaj ovog događaja u sprečavanju pokušaja ugrožavanja teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka RH i stoga ga je vrijedno obilježavati i ne zaboraviti. Naglasio je da nas je Domovinski rat trajno obilježio mada i danas osjećamo njegove posljedice. No sjećamo se i jedinstva iz tih vremena, te snage koje nam je i danas potrebna.

Dario Nekić

 „Svake godine o ovom datumu u Pakracu ističemo važnu činjenicu koju ponavljamo i ovom prigodom. Mi danas u Pakracu ne slavimo početak Domovinskog rata. Ne slavimo niti smo ikada slavili bilo koji rat, posebno ne ovaj koji nam je podmuklo nametnut. Ali u isto vrijeme s ponosom poručujemo, da mi u Pakracu danas slavimo hrabrost i odvažnost hrvatskog čovjeka koji se bio spreman suprotstaviti daleko jačem, brojnijem i bolje opremljenom neprijatelju, koji je ljubav prema svojoj domovini, svome gradu, prema slobodi spreman platiti i vlastitim životom. Slavimo i ponosimo se što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj kao baštinici višestoljetnog sna naših predaka“, rekao je na početku programa voditelj Mario Barać.

Brojna izaslanstva i vijenci

Vijenac su položili uz predsjednika Zorana Milanovića, Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica u pratnji saborske zastupnice Martine Vlašić Iljkić i zastupnika Želja Sačića;  Dario Nekić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova i državna tajnica u MUP-u, Branko Hrg, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije; izaslanstva županija Požeško-slavonske, Koprivničko-Križevačke i Bjelovarsko-bilogorske te gradova Pakraca, Lipika, Čazme, Križevaca, Bjelovara i općine Kaptol, brojne udruge obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i sudionici događanja 1. na 2. ožujka 1991. godine iz Pakraca, ali i mnogih drugih dijelova Hrvatske.

polaganje vijenaca

Pored već spomenutih svečanosti su prisustvovali i generali Marijan Mareković, Mladen Markač, Željko Sačić  te mnogi drugi dužnosnici MUP-a, lokalne i regionalne samouprave.

Svečano obilježavanje početka Domovinskog rata čiji je organizator i domaćin bila Udruga policije branitelja Pakraca i Lipika i Grad Pakraca, uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i MUP-a je završila nastupom Policijske klape „Sveti Mihovil“ te polaganjem buketa kod spomen-ploče ispred zgrade policije praćena pucanjem iz topa mužara Gradske straže Požega.

polaganje vijanaca 2

PB229477-Medium
PB229463-Medium
2022-03-02-134640-Medium
2022-03-02-134609-Medium
2022-03-02-134559-Medium
2022-03-02-134547-Medium
2022-03-02-134540-Medium
2022-03-02-134503-Medium
2022-03-02-131014-Medium
2022-03-02-125340-Medium
2022-03-02-124853-Medium
2022-03-02-124410-Medium
2022-03-02-124319-Medium
2022-03-02-124212-Medium
2022-03-02-123923-Medium
2022-03-02-123904-Medium
2022-03-02-123853-Medium
2022-03-02-123710-Medium
2022-03-02-123649-Medium
2022-03-02-123635-Medium
2022-03-02-123609-Medium
2022-03-02-122452-Medium
2022-03-02-123354-Medium

Izvor: Pakrački list

Izvorni autor: Darko Baronica/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.