Predsjednik Josipović nazočio obilježavanju 22. obljetnice ustrojavanja i djelovanja Vojne policije OS RH

11.09.2013. 17:58:37

Pripadnici Vojne policije Oružanih snaga RH obilježili su danas 22. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja svečanošću u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu na kojoj im je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović zahvalio na doprinosu koji daju razvoju sigurnosno-obrambenog sustava i podizanju ugleda Hrvatske u svijetu.

Čestitavši pripadnicima VP-a njihov dan, predsjednik Josipović je uputio zahvalu svima koji su svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju i razvijanju sigurnosnog i obrambenog sustava te razvoju vojne policije u snažnu, efikasnu i pouzdanu formaciju.

"Prisjećam se poginulih branitelja u Domovinskome ratu, a u današnjoj prigodi naročito stradalih, poginulih i nestalih pripadnika Vojne policije", rekao je vrhovni zapovjednik i naglasio kako ih "nismo i nećemo zaboraviti".

Naglasio je važnost Vojne policije imajući u vidu njen doprinos u zahtjevnim zadaćama u zemlji i inozemstvu - u poslovima pomoći građanima u slučajevima prirodnih i tehnoloških nesreća te angažmana u okviru međunarodnih aktivnosti u mirovnim operacijama NATO-a, UN-a i EU.

"Upravo su pripadnici postrojbi naše Vojne policije bili prvi koji su započeli s djelovanjem u okviru zahtjevne ISAF misije u Afganistanu", istaknuo je predsjednik Josipović te dodao kako je u više navrata tijekom obilazaka međunarodnih mirovnih operacija svjedočio vještinama, znanju i umijeću Vojne policije.

Riječ je o zahtjevnim i teškim poslovima, rekao je i uz čestitku postrojenim pripadnicima Vojne policije izrazio uvjerenje da će i dalje raditi na najvišoj profesionalnoj razini.

Svečanosti su nazočili i ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, koji su zajedno s vrhovnim zapovjednikom potom nazočili prikazanoj metodsko-pokaznoj vježba pripadnika Vojne policije te prikazu sposobnosti službenih pasa iz Obučnog centra vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević".

Kao dan nastanka Vojne policije prihvaćen je 24. kolovoza 1991. kada je sukladno nalogu prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana započelo organizirano ustrojavanje postrojbi VP-a.

Tijekom Domovinskog rata od 1991 do 1995. život je izgubilo 105 pripadnika postrojbi VP-a, a 15 ih je nestalo. Do danas se još sedam vojnih policajaca vode kao nestali.

Prvi vod vojne policije s 50 pripadnika upućen je u operaciju ISAF u veljači 2003., a u sklopu Prague Capabilities Commitment (PCC) inicijative od 2004. uključeni su u projekt ustrojavanja NATO multinacionalne bojne vojne policije. Od lipnja 2008. do ožujka 2013. hrvatski vojni policajci bili su uključeni i u mirovinu misiju UNSDOF na Golanskoj visoravni.

Oružane snage službene vojne pse koriste još od 1992. godine. Obučeni su za borbu, stražarenje, izviđanje, pronalaženje droge i eksploziva. Često se koriste i kod traganja i spašavanja iz ruševina. Od 2003. godine hrvatski vojni psi sudjeluju i u međunarodnim mirovnim misijama javlja Hina.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.