Prihotehničari i poslodavci se približili dogovoru

05.07.2013. 07:00:45

Nakon višesatnih pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je novinarima kako su se sindikati i poslodavci usuglasili da treba potpisati kolektivni ugovor za razminiranje Predstavnici pirotehničara, koji štrajkaju već devet dana, i poslodavaca iz HUP-ove Udruge za humanitarno razminiranje na današnjem pregovorima u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava približili su se dogovoru po kojem bi trebalo potpisati privremeni koletivni ugovor, s kojim bi se premostilo razdoblje do novog kolektivnog ugovora, te kojim bi se nešto povećale plaće pirotehničarima. Nakon višesatnih pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je novinarima kako su se sindikati i poslodavci usuglasili da treba potpisati kolektivni ugovor za razminiranje, koji će premostiti vremensko razdoblje do potpisivanje novog kolektivnog ugovora. >> Pirotehničari: Neka nas zovu kad će imati što za ponuditi "U tom kolektivnom ugovoru treba napraviti određene pomake, pogotovo u vezi materijalnih prava radnika u razminiranju", rekao je Mrsić novinarima. Po njegovoj ocjeni, poslodavci su dali ponudu "koja je fer i zadovoljava obje strane". Sindikalci moraju predstaviti tu ponudu svojim članovima te će se pregovarači ponovo naći u 21 sat i donijeti odluku. "Nadam se da će odgovor sindikata biti pozitivan, jer to donosi povećanje plaća zaposlenih u razminiranju" istaknuo je Mrsić. Na sastanku je također usluglašeno da će se eventualni kolektivni ugovor proširiti na cijelu djelatnost humanitarnog razminiranja. Iako ni Mrsić niti predstavnici sindikata nisu željeli govoriti o iznosu te ponude, zna se da pirotehničari traže povećanje plaća između tisuću i tisuću sto kuna, jer tvrde da sada mogu zaraditi za puni radni mjesec svega oko 7800 kuna. Poslodavci su pak tvrdili da ne mogu ispuniti taj zahtjev jer godišnje za razminiranje država izdvaja oko 203 milijuna kuna (234 milijuna kuna s pdv-om), a za povećanje plaća morali bi osigurati ukupno oko 214 milijuna kuna. Ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština rekla je novinarima kako država za razminiranje daje koliko može, a samo ta stavka u ovogodišnjem proračunu nije bila skresana. "To je znak da Vlada i država rade ono što mogu da se problem razminiranja riješi," rekla je Pleština, dodajući da je planiranih 572 milijuna kuna za razminiranje u ovoj godini bilo nerealno. Planovi su napravljeni s dobrom željom "da izlog bude šaren i lijep" no na kraju uvijek nedostaje novaca. Plan o izdvajanju sredstava za razminiranje iz 2008. godine dosad se nikad nije poštivao, a pogotovo je to nemoguće sada kada nema novaca, rekla je Pleština. Dodala je kako bi Hrvatska mogla novac za razminiranje dobiti od Europske unije, ali treba ponuditi "pametne projekte", na čemu radi skupina stručnjaka iz ministarstava okoliša, poljoprivrede i regionalnog razvoja. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.