Rekla bih Josipu: Evo, sada si među svojima, tu ti je mjesto...

16.07.2017. 13:25:11

Marijin suprug Josip Ćorić nestao je u Baćinu nakon okupacije sela 1991. godine. Marija je supruga Josipa posljednji put vidjela prije 26 godina. Poljubio je nju i kćer i nestao Ostala sam udovica sa 27 godina. Bude svakakvih trenutaka. Najteže mi je kada su blagdani, Uskrs i Božić. Tada suze samo teku. Kao i na sprovodima.Gledam grobove, a znam da nemam grob gdje ću suprugu zapaliti svijeću, otpočinje priču Marija Ćorić (52) iz Baćina. POGLEDAJTE VIDEO: Suprug Josip vodi se kao nestao od 07. rujna 1991. godine. Suprugu i tada dvogodišnju kćerkicu ispratio je u Zagreb, a on sa mještanima ostao braniti svoje selo Baćin, koje se našlo u srpskom okruženju. bacin | Autor: Privatni arhiv/PIXSELL - Bio je u pričuvnom sastavu, nisu imali oružja, a naša je kućica zbog pozicije bila pretvorena u njihovo sjedište. Iz nje su čuvali svoje selo. Sjećam se da je tog dana, kada nas je ispraćao za Zagreb, samo zagrlio i poljubio mene i malu i rekao da se brzo vidimo. Oboje smo mislili da će naš rastanak kratko trajati i zapravo smo se rastali u veselju. Nismo znali da se više nikada nećemo vidjeti – govori Marija.

Kći sve više tuguje za ocem

U progonstvu na zagrebačkom ranžirnom kolodvoru bile su devet godina. Uz kćerku, Mariji su velika utjeha bili svekar i svekrva, koji su je tješili i davali nadu da će joj se suprug, a njihov sin, vratiti. - Zajedno smo dijelili prognaničku sobu i međusobno se tješili. Oni su mi govorili da ć se Josip vratiti, a ja sam živjela za svoju kćer. Nije nam bilo važno da li što ima ili nema u selu, što je ostalo. Željeli smo samo znati što se dogodilo s Josipom. Tražila sam ga preko Međunarodnog Crvenog križa, nije se vodio niti u jednom logoru. Uhvatili su ga, a što su učinili s njim, još nisam saznala. Svatko ima neku svoju priču, a oni koji znaju istinu ne žele je reći – uz bolan uzdah govori Marija. Kako joj je suprug radio na željeznici, o njegovoj su se sudbini raspitivali i željezničari. No, odgovor kakva je sudbina zadesila njihovog radnika nisu saznali. Marija i Josip vjenčali su se 1988. godine. Dvije godine kasnije dobili su kćerkicu. Suprug je često bio na terenima, ali njihov je brak bio sretan i stabilan. - Bio je kratak, ali dragocjen. Nesretni rat je došao i prekinuo tijek tog lijepog života. Bio je veliki veseljak. Ponekad, kad mi je jako teško, sjetim se svih lijepih trenutaka koje smo proveli zajedno, njegovih šala.. I jako nedostaje. Naša kći njega se ne sjeća. Kad je bila mlađa, ispitivala me gdje je tata i kada će doći. Kada bi njeni prijatelji govorili da će ih braniti tate, ona bi rekla da će nju braniti njezin stric od 110 kilograma i ujaci. No, što je starija, to je sve svjesnija koliko joj nedostaje otac – iskreno priznaje Marija dodajući da kći i danas voli i kao spužva upija sve priče o njemu. Nedostatak je možda najviše osjetila na nedavnom vjenčanju kada ju je do oltara vodio stric.

Do zadnjeg će se nadati

- Sve joj je teže što je starija i sada to sve više i više shvaća. Do 14. godine je još bilo kako-tako kad su bila polaganja vijenaca i neke obljetnice. A onda je sve više i više počela shvaćati zbog čega je tata nestao – smirenim glasom pripovijeda Marija. Iako je prošlo već gotovo 26 godina, nada i vjera još uvijek postoje. Svjesna je, veli, da njezin suprug nije živ nakon toliko godina. I s tim se pomirila. Ali ne može se pomiriti s činjenicom da mu nema gdje zapaliti svijeću i zaplakati. U Baćin se vratila 1999. godine kada je završena obnova njezine kuće. Bila je bez krova, obrasla u travu, iz nje je iščupana stolarija i odnešeno sve što se moglo odnijeti.
bacin | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
- Nudili su mi smještaj u polovnim stanovima. Nisam ih htjela. Moj muž je čuvao Baćin i sretna sam jer sam se vratila u svoje selo i jer sam tu. Zašto se ne bih vratila u tu našu kuću? Da ovdje dočekam starost, pokopam supruga i obilazim na groblju ovdje u Baćinu, a ne po zajedničkim masovnim grobnicama? I da, želim da se što prije nađe i da ga dostojno pokopam. I dok se ne sahrani, uvijek ću se nadati i neću vjerovati u sve priče koje čujem- priznaje nam Marija. Na upit što bi joj značilo da nađe posmrtne ostatke supruga i što bi mu rekla na grobu, Marija na trenutak zastaje. A onda zbori: - Ajoj, puno bi značilo da imam gdje svijeću zapaliti kada mu je rođendan i imendan. Da dijete i ja imamo utjehu. Da moje dijete danas sutra zna da joj je tata poginuo i da ima svoje ime i prezime na spomen ploči. Da su mu posmrtni ostaci na groblju, a ne po nekim šupama i šumama.

Našla majku nestalu u ratu

A njemu bih rekla: Evo te sad, među svojima. Sad više nisi polomljen na tuđoj strani. Tu si, gdje ti je i mjesto – sklopljenih očiju govori Marija. Sve suze godinama su presahnule. Kad joj je teško, utjehu nađe u vjeri i sjeti se da je nakon dugo vremena pronašla svoju majku. Kad je počeo rat, njena majka nije željela napustiti svoje ognjište. Marija ju je preklinjala da s njima pođe bratu u Zagreb, no nije pristala. - Rekla mi je: Kćerce, ja sam preživjela onaj rat, nitko meni ništa neće. Imam svoju kućicu, krave, svoje koke. Idi samo s djetetom, neka te muž isprati u Zagreb. Nakon rata, izgubio joj se svaki trg. Tek nedavno smo saznali da su je bacili u Unu i da ju je sa bosanske strane pronašao neki čovjek i zakopao pod neko drvo. Eto, nju sam našla, pa se tješim i vjerujem u neku pravdu. Jer ako su našli staru baku, valjda će pronaći i moga muža – zaključila je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.