Srbi prijavili Pupovca i Upravu Tesla banke Srbiji i HNB-u: Traže smjene i kazneni progon!

20.06.2013. 11:14:23

'Kako je moguće da se na čelu Nadzornog odbora Tesla Banke nalazi lingvist Milorad Pupovac koji nema veze s bankarstvom', pitaju odgovorne u HNB-u dioničari, te traže da se ispita uloga HNB-a u produženju mandata nestručne Uprave u sastavu Zvonko Agičić i Dubravka Filipčić.

Ne smijeni li Hrvatska narodna banka Upravu Tesla štedne banke, dioničari te banke podnijet će kaznenu prijavu DORH-u i zatražiti procesuiranje odgovornih za propast te financijske institucije, prije svega viceguvernera HNB-a Davora Holjevca, ali i dr. Milorada Pupovca, predsjednika NO-a te banke, i svih ostalih koji su dozvolili da se banka nađe u tako teškoj poziciji, naveli su u svojoj prijavi Hrvatskoj narodnoj banci dioničari 'Tesle'.

Zašto HNB nije reagirala?

- Nesposobna Uprava dovela je 'TŠB' u nezavidnu poziciju pa je jedino rješenje njihova smjena s vodećeg mjesta u banci. Zbog svega navedenog od HNB-a tražimo da odgovori kako je moguće da se na čelu Nadzornog odbora Banke nalazi Milorad Pupoavac (lingvist), dakle osoba koja nema nikakve veze s bankarstvom, te da ispita ulogu HNB-a u produženju mandata nestručne i nekompetentne Uprave Tesla štedne banke u sastavu Zvonko Agičić i Dubravka Filipčić. Ta Uprava je odgovorna što se ova banka danas nalazi u nezavidnoj poziciji. Članovi Uprave i prije ove pozicije u Tesla banci bili su neuspješni u svom poslu, te ih prate poslovni i financijski promašaj i gubici – navode, između ostalog, dioničari Tesla štedne banke u svojoj prijavi Uprave TŠB-a Hrvatskoj narodnoj banci.

Mnogi su svu ušteđevinu utukli u dionice Tesla banke

Dioničari, koji su prema riječima naših izvora, svu ušteđevinu nerijetko ulagali u dionice Tesla banke, a koji su danas vrlo razočarani nebrigom Hrvatske narodne banke, kao i nemarom jedinog preostalog člana Nadzornog odbora, dr. Milorada Pupovca, za poslovanje institucije koju bi trebali nadzirati, u svojoj prijavi HNB-u zahtjevaju da nadležni u Hrvatskoj narodnoj banci provjere zbog čega je ta institucija propustila obaviti sve nadzore nad poslovanjem Banke kako bi se Uprava i dioničari na vrijeme upozorili na alarmantan trend smanjenja temeljnog kapitala. Jer Hrvatska narodna banka, prema tvrdnjama dioničara, nije pratila plasmane, naplatu kredita i smanjenje odgovarajućeg kapitala.

- Od nadležnih u Hrvatskoj narodnoj banci tražimo da ispitaju po kojim kriterijima je HNB dala odobrenje za obavljanje dužnosti članovima Nadzornog i Upravnog odbora. Također zahtjevamo da odgovore kako je moguće da si Uprava Banke isplaćuje natprosječno visoke plaće u uvjetima kada Tesla štedna banka godinama posluje s gubicima. Potrebno je ispitati njihove ugovore i beneficije. Odgovorni u Hrvatskoj narodnoj banci trebali bi ispitati zašto mi, dioničari Banke, nikada nismo dobili objašnjenje zašto je Banka u lošoj poziciji i zbog čega se na svakoj skupštini Banke daje razrješnica Upravi koja loše upravlja Bankom, a svaku poslovnu godinu završava gubitkom – naveli su dalje u svojoj prijavi dioničari TŠB-a, koji su s tekstom prijave upoznali i dva fonda iz Srbije, koji su, uz hrvatske dioničare, vlasnici Tesla štedne banke. Riječ je o Fondu za razvoj Republike Srbije, te o Fondu za razvoj AP Vojvodine.

'Pupovac nije ni na koji način reagirao da spasi propadanje banke'

Od tih srbijanskih fondova dioničari traže da na slijedećoj Skupštini dioničara zatraže promjenu Uprave 'kako bi banka dobila novu priliku da povrati poljuljani ugled'. Većinske vlasnike iz Srbije također upozoravaju i na 'upitnu poziciju i ulogu predsjednika Nadzornog odbora banke, dr. Milorada Pupovca, inače predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, 'koji nije ni na koji način reagirao da spasi eroziju Banke'.

Podsjetimo ovdje da smo u tekstu objavljenom na ovom portalu 6. svibnja ove godine, pod naslovom 'Hrvatski ulagači u Tesla banku ogorčeni gubicima: Pupovac bi mogao završiti u zatvoru!', prenijeli veliko nezadovoljstvo pojedinih hrvatskih dioničara radom Uprave te banke, ali i  postupcima 'profesionalnog Srbina', kako mnogi zadnjih godina nerijetko nazivaju dr. Milorada Pupovca, kojega dioničari, prema informacijama koje imamo, posebno krive za loše plasmane kredita, odnosno za davanje kredita po političkoj liniji.

Zadro: Krivce bi trebalo strpati u zatvor

- Strašno je to! Isprva sam mislio da je osnivanje Tesla banke dobra ideja, jer se tako trebalo pomoći srpskim povratnicima da pokrenu svoj posao i da se, s druge strane, poboljšaju odnosi Hrvatske i Srbije. Cijeli projekt vodio je Milorad Pupovac. Vjerovao sam mu, pa sam za osnivanje banke dao dva milijuna kuna, a nagovorio sam i kolegu iz Baranje, pa je i on dao dodatnih 250.000 eura. No, nakon toga, nitko me više nikada nije zvao ni infomirao o tome što se događa s bankom. Sada žalim zbog svega, jer banka posluje dvije godine, a nema nikakvih projekata, dok se gubici strahovito brzo gomilaju. Nešto tu nije u redu. Priča se da je novac išao i u Demokratsku srpsku stranku Borisa Tadića. Ne znam zbog čega je članica NO-a banke završila u pritvoru, ni zbog čega je drugi član Nadzornog odbora banke nedavno dao neopozivu ostavku. Znam samo da je ulaganje u tu banku bio promašaj. Kad bi barem uspjeli vratiti uložen novac, bila bi to dobra stvar. Ako ne uspijemo, krivce za upropaštavanje banke trebalo bi strpati u zatvor – ljutito je, u razgovoru za Dnevno.hr, prije nešto više od mjesec dana istaknuo Marinko Zadro, vlasnik županjske Sladorane.

Bez odgovora Hrvatske narodne banke i Uprave Tesla banke

Jesu li odgovorni u HNB-u ispitali navode prijave koju su dioničari Tesla banke uputili Hrvatskoj narodnoj banci 23. svibnja 2013. godine? Zbog čega je HNB propustila obaviti potrebne nadzore nad poslovanjem banke iako su svi pokazatelji govorili da banka posluje vrlo loše? Po kojim je kriterijima HNB dala odobrenje za vršenje dužnosti članovima Nadzornog i Upravnog odbora banke? Kako dr. Milorad Pupovac, koji se nikada nije bavio bankarstvom, može biti predsjednik Nadzornog odbora banke, odnosno kako može kvalitetno obavljati taj posao kada je po struci lingvist, te kakva je uloga viceguvernera HNB-a Davora Holjevca u cijeloj aferi s Tesla štednom bankom, odnosno u odobravanju licence Tesla štednoj banci, upitali smo odgovorne u Hrvatskoj narodnoj banci.

Odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili (službenica za Odnose s javnošću HNB-a prije toga nam je potvrdila da je primila upit, te obećala da će odgovore, ako je moguće, poslati još isti dan).

Sličan upit poslali smo i Upravi Tesla štedne banke, no odgovore na pitanja: 'Kako komentiraju prijavu dioničara u kojoj Upravu prozivaju zbog nestručnosti i loših poslovnih rezultata', te 'Hoće li Banka prestati s poslovanjem uslijed velikih gubitaka', do zaključenja ovog teksta također nismo dobili.

Članica NO-a Tesla štedne banke završila u srbijanskom pritvoru

Biljana Jovanović, članica NO-a Tesla banke prije nekoliko mjeseci je završila u srbijanskom pritvoru, a Zoran Pavlović, drugi član NO-a banke, nakon toga je dao neopozivu ostavku! U Nadzornom odobru ‘Tesla štedne banke’ ostao je nakon toga jedino dr. Milorad Pupovac, političar u kojega razočarani dioničari najčešće upiru prstom kao u jednog od glavnih krivaca za promašen bankarski projekt, projekt koji je, prema jednoj verziji, samo poslužio pojedinim političarima da izvuku novac iz banke.

Na slijedećoj Skupštini dioničara Tesla štedne banke, koja će se održati 21. lipnja ove godine, sudionici Skupštine trebali bi odabrati nove članove Nadzornog odbora Banke (umjesto članice koja je završila u pritvoru i člana koji je dao neopozivu ostavku), te odlučiti o smjeni ili produženju mandata aktualne Uprave Tesla štedne banke.

dokument01_1_20130619_1853571409

dokument01_2_20130619_1504825110

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.