Svjetski kralj cjepiva licenciju je kupio od Imunološkog zavoda 1986. i tada je počeo njegov uzlet

23.12.2020. 09:01:00

Svi se sjećemo kako je išla priča s Imunološkim zavodom u Zagrebu. Imunološki je de facto uništen dok je - čitamo ovih dana u medijima - The Serum Institute s njegovom licencom uprihodio šest milijardi i 250 milijuna dolara u svega nekoliko godina i postao najveći svjetski proizvođač cjepiva. Jedan u nizu primjera brige za nacionalne interese, zar ne? 

U Hrvatskom saboru rasprave su kontinuirane, ovakvog ili onakvog sadržaja i nivoa zanimljivosti. No, ima i takvih kojima na važnosti daje tijek vremena. Recimo, 10. svibnja 2018. godine vodila se rasprava o Izvješću o radu Istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda. Ta je rasprava, jasno, potezala kasnije rasprave i u medijima. No, ovdje je u današnjem kontekstu zanimljivo nekoliko rečenica.

Istaknuto je kako je na prvom mjestu izdvojen ugovor pronađen na Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je još 1986. godine potpisao Mirko Beck, tadašnji direktor Zavoda. Rasprava u Saboru Ugovor je potpisan sa Serum Institute of India u o uvođenju cjepiva protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. Spomenuto je kako je riječ o svega 35.000 dolara. U toj se raspravi u saboru isticala i procjena da je The Serum Institute uprihodovao barem šest milijardi i 250 milijuna dolara u svega nekoliko godina.

Konkretan zapis o suradnji s indijskim proizvođačem cjepiva pronalazimo, primjerice, u arhivi Imunološkog zavoda, tekstu o osnivaču modernog Imunološkog zavoda, akademiku Dragi Ikiću. Ondje stoji kako “cjepivo protiv morbila (Edmonston Zagreb), rubele (RA 27/3) i parotitisa (L-Zagreb) Imunološkog zavoda, poznat i kao MRP (eng. MMR), prvi put je registrirano u Hrvatskoj 1974. godine.

Upravo zahvaljujući 40-godišnjoj primjeni ovog cjepiva “u Republici Hrvatskoj su morbili i rubela praktično iskorijenjeni, tj. postignuta je redukcija pobola više od 99 posto te je ostvarena redukcija pobola od parotitisa od 98 posto, a epidemija u Hrvatskoj gotovo da i nije bilo. Tehnologiju za proizvodnju cjepiva protiv morbila, rubele i parotitisa te dio od ukupne količine cijepnih sojeva virusa morbile, rubele i parotitisa, kupila je od Imunološko zavoda 80-ih godina 20. stoljeća indijska kompanija Serum Institut of India Ltd., nakon čega je ubrzo postala jedna od vodećih proizvođača cjepiva protiv MRP-a te je zadržala istu poziciju na svjetskom tržištu do danas.”

U saboru i medijima raspravljalo se o upravljanju Imunološkim zavodom. Sporne su više bile devedesete i dvijetisućite kada je počeo krah Imunološkog. Ugovor s Indijcima, potpisan 1986., nije bio u prvom planu, ali je i on za mnoge poznavatelje prilika bio sporan.

 

 

Izvor: hkv

Izvorni autor: hkv/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.