Uspostava Doma hrvatskih veterana u Lipiku, pri kraju realizacija projekta izgradnje veteranskih centara u Šibeniku, Petrinji, Daruvaru i Sinju

30.12.2021. 17:14:00

Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi programe i projekte te uređuje normativni okvir kojim se reguliraju pitanja koja se odnose na hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Stoga pratimo potrebe hrvatskih branitelja koje se s vremenom mijenjaju te aktivnosti usmjeravamo utvrđenim potrebama.

Među najvećim izazovima s kojima se susrećemo u radu su: starenje braniteljske populacije, pri čemu je više od 23% hrvatskih branitelja starije od 65 godina, zatim porast njihovih zdravstvenih problema i smrtnosti te samačka domaćinstva u kojima hrvatski branitelji žive bez članova obitelji i o kojima nema tko brinuti, a takvih je prema podacima studije Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja koju su objavili Državni zavod za statistiku i Ministarstvo hrvatskih branitelja u 2017. godini oko 8%.

Do sada smo pokrenuli mnoge projekte kao što su uspostava Doma hrvatskih veterana u Lipiku, pri kraju smo s realizacijom projekta izgradnje veteranskih centara u Šibeniku, Petrinji, Daruvaru i Sinju, u kojima je moguć isključivo privremeni smještaj hrvatskih branitelja u potrebi, a aktivnosti su usmjerene očuvanju i poboljšanju zdravstvenog stanja te kvalitete življenja korisnika.

Također, provodimo projekt preventivnih sistematskih pregleda tijekom kojih je pregledano gotovo 76.000 hrvatskih branitelja, a rezultati su pokazali da 92% hrvatskih branitelja treba ili daljnji tretman liječnika specijalista, ili dodatne dijagnostičke pretrage, dok svega 8% hrvatskih branitelja nije upućen u daljnje zdravstveno postupanje.

Ujedno, iskustvo provedbe EU projekta Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nam je dodatno ukazalo na veliku potrebu za zdravstvenom skrbi i pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti braniteljsko-stradalničkoj populaciji, što se ogleda u činjenici kako je 3.962 korisnika bilo uključeno u taj projekt koji je provodilo 46 udruga iz Domovinskog rata.

Zbog toga smo pristupili planu za uređenje normativnog okvira i donošenja Zakona o osnivanju ustanove za smještaj braniteljsko-stradalničke populacije kojim bismo regulirali osnivanje ustanove za pružanje usluge dugotrajnijeg smještaja s ciljem pomoći hrvatskim braniteljima koji nemaju osiguran smještaj, odnosno zbog svog stanja se ne mogu sami brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji im u tome mogu pomoći.

Osnovat će se Radna skupina čiji zadaća će biti analizirati različite modele realizacije takvog projekta te procijeniti troškove investicije i financijske učinke, a u skladu s dobivenim rezultatima odredit će se opseg prava na smještaj, korisnici i lokacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja planira u sklopu projekta voditi računa o aktivnostima koje uključuju cjeloviti pristup zdravstvenoj skrbi i socijalnim uslugama, ali i poticati aktivnosti za povratak u svakodnevni život.

Ministarstvo je u Planu zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu predložilo donošenje Zakona o osnivanju ustanove za smještaj braniteljsko stradalničke populacije iz Domovinskog rata u trećem kvartalu.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.