'Velika Srbija opet na snazi: Vučić isposlovao - Šešelj u subotu na slobodi?'

27.06.2014. 11:55:27

"Uvjet da bi to dobio je jamstvo od države. Premda ostavlja gorak okus u ustima činjenica da se radi o njemu, to nije ništa čudno i takva su pravila suda koji dopušta takvo nešto. To su propusti i pravila, tako je bilo i u našim slučajevima. Mi to drugačije prihvaćamo, ali naprosto ima pravo tražiti i po svemu sudeći će mu se udovoljiti", kratko je objasnio pravnik.

Mediji u Srbiji raspisali su se o tome da bi Vojislav Šešelj iz Den Haaga mogao doputovati već u subotu 28. lipnja na veliki pravoslavni praznik Vidovdan.

Njegovo privremeno puštanje na slobodu pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević objasnio je u razgovoru za naš portal. Kako je kazao prema statutu suda on ima pravo tražiti privremeno puštanje. "Uvjet da bi to dobio je jamstvo od države. Premda ostavlja gorak okus u ustima činjenica da se radi o njemu, to nije ništa čudno i takva su pravila suda koji dopušta takvo nešto. To su propusti i pravila, tako je bilo i u našim slučajevima. Mi to drugačije prihvaćamo, ali naprosto ima pravo tražiti i po svemu sudeći će mu se udovoljiti", kratko je objasnio pravnik.

Premda je Šešeljeva sloboda privremena predsjednik HSP-a Danijel Srb na nju ne gleda blagonaklono. Po njemu, ovo je još jedan dokaz da je Haaški sud politički. "Hrvatska diplomacija morala je reagirati šaljući diplomatsku notu u kojoj bi se sudu iskazalo nezadovoljstvo ovim činom. To je događaj koji i u medijima ne smije proći nezapaženo, treba se maksimalno naglašavati, a ono što mi se sada čini posebno bitnim, uz to što je Šešeljevo puštanje poražavajuće prema njegovim žrtvama, pitanje je što je s njegovom politikom i etničkim čišćenjem koje se zanemaruje", kaže pravaš. Osim toga, napominje kako očito nekim državama koje podupiru Srbiju na putu za EU ovakav scenarija odgovara jer njime se šalje politička poruka, kojom se Srbiji ide na ruku. "Čini mi se da velika Srbija nije adekvatno osuđena i da se opet budi. Milošević se smrću izvukao, a Šešeljevu osudu još čekamo", tvrdi Srb. No, naš sugovornik uvjeren je kako ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na ovu novonastalu situaciju neće reagirati jer ona je ionako u dobrim odnosima sa Šešeljevim snagama, s kojima beskompromisno surađuje.

Oštro je na Šešeljevu prijevremenu slobodu reagirao i predsjednik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić koji kaže da je to sramota. "Puštaju ratnog zločinca na prijevremenu slobodu, a Hrvati iz BiH nevini tamo sjede. To je ponižavanje žrtava jer Šešelj je pridonio provođenju velikosrpske politike. On je zajedno s Miloševićem jedan od konstruktora. To je ista kuhinja", uvjeren je Lukić. Naš sugovornik stava je da ova situacija ide u prilog Vučićevom ohrabrenju i europeizaciji. Bio je to kompromis za ulazak Srbije u Europu. "Vučić je očito isposlovao ovo sa Šešeljem, on u tome ima uloga. Ne možemo reći da je Haaški sud politički jer oslobodio je i naše generale, ali to je sud koji ima političke rezove", misli Lukić. Kod Šešeljevih žrtava zbog ovoga mogao bi se pojaviti revolt i osjećaj poniženja jer to je blamaža međunarodne zajednice koja doprinosi nepravdi. "U političkom smislu doći će do Vučićeva ohrabrenja i do dodatnog oživljavanja velikosrpske ideje", zaključuje Lukić.

Prijevremeno puštanje Šešelja na slobodu iznenadilo je i predsjednika HČSP-a Josipa Miljka koji drži da to nisu dobri znakovi. "Ova situacija ne sluti na dobro i pitam se što će biti sa daljnjim procesom. Haaški sud ušao je u slijepu ulicu u kojoj se rješavaju slučajeva koji su po njima sada nevažni. Politika slaže druge karte pa im je pao interes za osudu zločina Srbije, time će se njihova krivnja umanjiti", misli naš sugovornik. To je pak po Miljkovom mišljenju najgore za žrtve i članove njihovih obitelji koje takvo što ne mogu zaboraviti jer kao i obično postaju marionete u velikim politikama.

Inače, srpsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u srijedu da je Haški sud od Srbije zatražio jamstvo za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja. Zahtjev suda stigao je u srijedu, ali nitko od državnih dužnosnika nije se očitovao o tome dopisu. Haški sud razmišlja o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog mogućeg otezanja u procesu povezanog s imenovanjem novoga suca i vremena potrebnog da se on upozna sa slučajem. Traži se također i da vlada u Beogradu jamči sigurnost optuženog tijekom boravka na privremenoj slobodi, te da mu oduzme putovnicu i osigura policijsku pratnju u slučaju odlaska lječniku. Haški suci, kako navode beogradski mediji, očekuju da s Beogradom budu u stalnoj vezi ukoliko Šešelja privremeno oslobode, te da ih se o situaciji na terenu izvješćuje svakih 14 dana ili odmah ukoliko Šešelj na bilo koji način prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu. Od srbijanske vlade se još očekuje da odredi svoje predstavnika koji će Šešelja dopratiti iz Den Haaga i vratiti u pritvor kada tome bude vrijeme.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke obavijestio je ranije Haški su da, ukoliko ga odluče privremeno pustiti na slobodu, ne prihvaća nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritorij Srbije. Šešelj je optužen za ratne zločine, ubojstva, progone na rasnoj, vjerskoj i poličkoj osnovi, te napad na civile na teritoriju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a dragovoljno se predao ICTY-u u veljači 2003. u čijem je pritvoru sve do danas.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: screenshot, YOUTUBE
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.