Velikosrbi na mitinzima u Crnoj Gori – Nije bilo genocida u Srebrenici!

22.04.2021. 14:29:00

Politička kriza u Crnoj Gori i dalje se nastavlja unatoč promjeni vlasti. Ponovo se prosvjeduje na ulicama, blokiraju se ceste, a u javnosti dominira zapaljiva retorika. Nova politička kriza može izazvati nestabilnost zemlje, krizu vlasti, odnosno pad sadašnja vlade i možda još napetije prijevremene izbore. Kuha se u svim opcijama, i prosrpskim i procrnogorskim.

Do ponovne napetosti došlo je nakon što je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić smijenio ministra pravosuđa, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića koji je u svom nedavnom istupu negirao genocid u Srebrenici rekavši da će to priznati tek ako se to nedvosmisleno utvrdi – time je doveo u pitanje legitimnost Haaškog suda, zbog čega se dodatno užarila ionako napeta atmosfera. Više stotina prosrpskih crnogorskih građana odmah u ponedjeljak, nakon što je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obznanio da je pokrenuo postupak opoziva ministra Leposavića, na prosvjedima je uzvikivalo: “Samo su uloge promijenjene, Crna Goro, gorska vilo, genocida nije bilo”, „Zbog Srebrenice s funkcije se Srbin skida, upamtite, nije bilo genocida”, “Kosovo je srce Srbije”, “Izdaja, izdaja, ustaše, ustaše”, “Milo, lopove”, piše vecernji.hr 

S druge strane, više stotina građana prosvjedovalo je u četvrtak ispred zgrade Vlade u Podgorici zbog najave izmjena odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva i izmjenama zakona o registru prebivališta i boravišta. Naime, nova vlast tvrdi da samo ispravlja nepravde bivše vlasti prema građanima koji nisu mogli dobiti crnogorsko državljanstvo jer su bili politički nepodobni. Također, kako tvrde, žele konačno srediti birački popis, koji je već godinama na meti kritika, i iz njega izbrišu crnogorske državljane koji desetljećima trajno žive u drugim zemljama, dok oni na privremenom radu zadržavaju pravo glasa. Novim zakonom koji je predložila crnogorska Vlada omogućilo bi se brže stjecanje državljanstva jer se htjelo uvesti zakonsko pravilo da državljanstvo mogu dobiti svi koji neprekidno borave na teritoriju Crne Gore 10 i više godina.

Vlada je uz to predložila i uvjet da građanin koji traži državljanstvo mora imati zakonit boravak, što u praksi podrazumijeva prebivalište u Crnoj Gori. Istovremeno, crnogorska Vlada htjela je izmijeniti i zakon o registrima prebivališta i boravišta, a izmjene bi podrazumijevale obveznu odjavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu s namjerom da u njoj ostane živjeti, ali i za one građane za koje bi se provjerom utvrdilo da ne stanuju na prijavljenoj adresi. Takvi prijedlozi izazvali su revolt dobrog dijela Crnogoraca koji smatraju da se time pokušava nasilno promijeniti demografska i biračka struktura stanovništva te da Vlada doslovno želi “posrbiti” desetke tisuća građana. 

Zakon o državljanstvu i registrima prebivališta i boravišta, kao i najava smjene ministra pravosuđa, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, iskra je koja je potpalila vatru koja je tinjala još od kada je u prosincu 2020 godine formirana vlada Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, nakon što su u kolovozu 2020. tijesnom pobjedom s vlasti svrgnuli Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.