VIDEO Na današnji dan JNA se povukla sa Šibenskog mosta: Da nije bilo primirja, išli bi do Knina!

22.09.2014. 15:32:54

Velikim mimohodom branitelja koji će prodefilirati Šibenikom, sutra će se obilježiti velika pobjeda u sedmodnevnom rujanskom ratu u prvim danima Domovinskoga rata. Na taj dan 1991. godine, nešto prije 11,30 sati, sirene su označile prestanak opće opasnosti, a dan ranije, oslobođen je Šibenski most na kojem su bili tenkovi JNA. - Tukli smo njihove položaje na mostu sa svih položaja od 21. rujna i u noći na 22., počeli su se povlačiti. Ujutro ih tamo više nije bilo  – priča Nikola Vukošić, ratni zapovjednik policije. Neprijateljske položaje na mostu tukli su topovima od 130 milimetara s Jelinjka, 85 milimetarskim iz Razora i iz cijevi s bitnice na Žirju, sve to uz stalnu minobacačku paljbu iz pravca Vodica i sa Smričnjaka. S vodičke strane jedna je borbena grupa imala zadaću napadati oklopna sredstva JNA zoljama, tromblonima i drugim protuoklopnim naoružanjem, a prethodno je u diverzantskoj akciji minirana benkovačka cesta, kako bi se neprijatelju zakompliciralo povlačenje, priča nam Tonči Mrša iz Udruge veterana Domovinskog rata Grada Šibenika. Nakon šest dana neizvjesnosti, na današnji dan u podne iz Centra za obavješćivanje je stigla vijest da je Šibenski most oslobođen. Među prvima je tamo bio Tišnjanin Frane Frkić – Rižo, zapovjednik satnije koja je šest dana rujanskog rata bila na položajima po zatonskim brdima. -  Trebali smo ići na Veliku Glavu kad su tenkovi blokirali most, pa smo iz Bilica prebačeni brodovima u Raslinu u tijekom šest dana rata bili raspoređeni na položajima po zatonskim brdima. Tako smo među prvima stigli i na most, kad je na današnji dan oslobođen. Tamo je bilo totalno rasulo, sve je bilo devastirano. Nismo se zadržavali, krenuli smo prema liniji obrane, na nove položaje – prisjeća se Frkić – Rižo. Akcija oslobađanja šibenskog mosta bila je koordinirana akcija Hrvatske vojske i policije. Naredio ju je Milivoj Petković, zapovjednik 113. brigade, hrvatski general koji nepravomoćno u Haagu osuđen na 20 godina robije zbog ratnih djelovanja u BiH, a izveo ju je i isplanirao pokojni Božo Marković. -  'Rješavanje' mosta povjereno je bilo gardi, a svoje policajce s vodičke strane rasporedio sam pod zapovjedništvo Ante Buhe u Vodicama – priča Nikola Vukošić čije su se policijske snage tad bavile osiguravanjem šibenskih vojarni u kojima je i dalje bila JNA, posebno preuzimanjem skladišta u Ražinama gdje su specijalci pripremali napad. No, predsjednik Franjo Tuđman od 15 sati 22.rujna zapovjedio je primirje. -  Da nije bilo primirja, mi se ne bi zaustavili u Dragišićima, išli bi sve do Knina. Nažalost, nismo kvalitetno obavještavali predsjednika i zapravo, nismo bili svjesni koliko smo u tom trenutku bili jaki. A preko noći postali smo sila – govori danas Nikola Vukošić. https://www.youtube.com/watch?v=DE_RiaHZGX4 Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.