[VIDEO] Pogledajte kako su srušeni ogromni dimnjaci ciglane u Zagrebu

21.02.2021. 12:18:00

Zbog potresnih oštećenja nosive konstrukcije, srušeni su dimnjaci Ciglane Črnomerec u Zagrebu. Sve je trajalo dvadesetak sekundi 

Projektant Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevinarstva dao je izjavu za medije u 10.50 sati u nedjelju, a uoči predviđenog rušenja, javlja HRT.

'Pripreme su trajale dosta dugo, uklonit ćemo dva dimnjaka, zapadni i istočni na području stare Ciglane. Pripreme su trajale 20ak dana, protekle su bez ikakvih problema, ne očekujemo niti sigurnosnu niti tehničku problematiku.

Ovo je više bio emotivno zahtjevan zahvat nego tehnički. Svi koji su u ovome sudjelovali, s tehničkog smo aspekta napravili sve. Uklanjanje je teža radnja nego nova radnja. Nadam se da će se otvoriti mogućnost za neku daljnju pozitivnu priču.

Eksploziv je postavljen, detonatori su spremni, oba dva će se rušiti u isto vrijeme. Ne očekujemo veliki prasak, izbit će se klinovi, oni će se nakon detonacije nagnuti na sjever i pasti. Ne očekujemo veliki zračni val, ali poduzeli smo sve radnje da se ne bi dogodilo bilo što loše. Ne bih ovo uspoređivao s katedralom', ističe projektant uklanjanja Nikola Miletić.

Dodano je da je posao bio nešto lakši zbog toga što su oni dosta udaljeni jedni od drugih.

  • 'Kolege mineri su u jednom trenutku rekli "daj dodaj još dvije" da se nešto i čuje, da ne bude dosadno. Mislim da svi očekujete jaču eksploziju nego što će biti, a ja očekujem da padnu kontrolirano'

    Mario Dobrilović s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta, projektant je i miner pri rušenja dimnjaka.

    'Sve što je potrebno da bismo srušili dimnjake, napravljeno je. Eksploziv je postavljen od šestog do osmog metra jer u donji dio nismo mogli prići, kako ne bi kakva cigla pala ljudima na glavu. Otprilike ćemo iskoristiti 35 kila eksploziva, ovdje se radi o gospodarskim eksplozivima. Po svojstvima je ovaj eksploziv sličan onome koji je korišten pri uklanjanju tornjeva zagrebačke katedrale'.

  • 'U pravilu nakon detonacije, on bi odmah trebao početi padati. Nema kuda pasti osim tamo "gdje mu je Newton rekao, odnosno ako postoji i dalje vjerovanje u njegove zakone". U svakom slučaju ovo je objekt koji je interesantan i jedna vizura Zagreba. Ovo će biti sve skupa hendikepirano nakon rušenja', rekao je Zvonimir Jester isto s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta koji iza sebe ima više od 100 rušenja, a sudjelovao je i u rušenju dimnjaka u Sisku prije nekoliko dana.

    Doći će do detonacije nakon što se čuje sirena, a upozorenje za ljude je izdano zbog prašine, a ne opasnosti da će padati cigle po ljudima.

    'To je tlak i podtlak koji dižu prašinu. Mi ćemo morati čekati otprilike sat vremena da se prašina slegne da se može prići, imamo iskustvo iz Siska.'

    Četiri zvučna signala i što oni znače

    Rušenje će biti popraćeno zvučnim signalima.

    Prvi signal, jedanput dugo, oglasit će se kad minske bušotine budu napunjene i začepljene. Sve osobe moraju otići u zaklon.

    Drugi signal, dva puta dugo, najavit će okupljenima da su mine pripremljene za paljenje.

    Treći signal, tri puta dugo, bit će minutu nakon drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina.

    Četvrti signal, jedanput kratko, će označiti kraj miniranja i daje se nakon što palitelj provjeri da na radilištu nema opasnosti.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: L.F./Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.