1. veljače 1993. Kašić – nadljudsko junaštvo hrvatskih vojnika u bitkama za slobodu Dalmacije

01.02.2023. 09:58:00

Početkom veljače 1993. vođene su žestoke borbe u zadarskom zaleđu, kojom su srpski agresori i zločinci htjeli povratiti izgubljene teritorije u akciji Hrvatske vojske poznatom pod imenom Maslenica. Akcijama protunapada zapovijedao je osobno ratni zločinac i general JNA Ratko Mladić, a za tu priliku u borbe su uvedene najelitnije postrojbe iz Srbije od arkanovaca, postrojbi kapetana Dragana i jurišne brigade Vojvode Vuka, te dijelova srpske vojske iz Bosne.

Treća bojna 3. brigade iz Slavonije uvedena je u borbu nakon što je procijenjeno da će nakon uspjeha HV-a u operaciji Maslenica neprijatelj poduzeti široki i jaki protuudar na liniji Smilčić-Kašić.

Zahvaljujući hrabrim junacima iz Slavonije, prekaljenim u bitkama za Vukovar, Osijek, Vinkovce i druga mjesta slavne hrvatske vojničke povijesti: Kašić je obranjen. A spriječena je i mnogo veća katastrofa jer bi pod naletom srpske ofenzive koju su predvodile najelitnije jedinice srpskih snaga bio ugrožen i sam grad Zadar.

Kašić je u ovoj bitki prsa o prsa, nekoliko puta padao i vraćao se u ruke hrvatskih snaga, a činjenicu da je u konačnici ostao u hrvatskim rukama treba ponajviše zahvaliti pripadnicima 3. GBR iz Slavonije, koji su unatoč pogibijama suboraca, nepoznavanju terena i čitavom nizu otegotnih okolnosti obranili Kašić iz kojega su hrvatske snage krenule u konačan obračun sa velikosrpskim zločincima – “Oluju”.

Svjedočanstvo hrvatskog vojnika Ante Zubaka koji je preživio bitku za Kašić sa 15 metaka u tijelu možete pročitati ovdje: S 15 metaka u tijelu preživio ratni pakao Kašića

Zadar i Dalmacija su mogli nakon bitke za Kašić odahnuti, a nakon nadljudskih borbi u obrani Kašića Hrvatska vojska više nije znala za poraze na južnom bojištu.

Nevjerojatna svjedočanstva o hrabrosti hrvatskih vojnika u borbama za Kašić:

Izvor: PDN - arhiva/Foto:arhiva/PDN

Izvorni autor: PDN - arhiva

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.